NaslovnaNovostiRusija već „obarala“ krstareće rakete Storm Shadow u Siriji sistemima BUK i...

Rusija već „obarala“ krstareće rakete Storm Shadow u Siriji sistemima BUK i TOR

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je Donjem domu da rakete dugog dometa Storm Shadow koje je Ukrajini ranije obećao premijer Riši Sunak „sada ulaze ili su u zemlji“.

Odgovor na saopštenje ruskih zvaničnika i vojnih eksperata kretao se od ljutitog do oštrog upozorenja kako slede „posledice“.

Međutim, neki vojni eksperti u Rusiji su uveravali da Storm Shadow neće predstavljati izuzetan problem za Rusiju, jer su sistemi protivvazdušne odbrane zemlje već pokazali da mogu presresti i oboriti anglo-francuski projektil.

buk m3 1
buk m3 1

Poznati ruski vojni stručnjak i urednik časopisa Arsenal Otečestva Aleksej Leonkov izjavio je da su ruski raketni sistemi u Siriji pokazali svoju sposobnost da obaraju rakete Storm Shadow koje je London poslao u Kijev.

Ovo je raketa najvećeg dometa isporučena Ukrajini do sada. Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane. 

To je izazvalo intenzivnu diskusiju među vojnim zvaničnicima i stručnjacima koji su naglasili da će projektil predstavljati ogroman izazov za ruske snage, a da je ukrajinska kontraofanziva neminovna.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve. Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

francuski rafale nosi storm shadow scalp
francuski rafale nosi storm shadow – scalp

Leonkov je naveo da je Storm Shadow raketa koja može da pogodi i stacionarne ciljeve. „Naši raketni sistemi su se prvi put suočili sa njima tokom napada na Damask 14. aprila 2018. Te rakete su tada oborene“, primetio je ekspert.

„Tehnologija na kojoj je raketa zasnovana zove se ‘ispali i zaboravi’: ona prati rutu koja je prethodno definisana. Ruta se ne može promeniti, niti se projektil može programirati da se samounište. Dostigne svoj cilj i pogodi ga. Međutim, naši sistemi Buk i Tor raspoređeni u Siriji su je otkrili i oborili“, rekao je Leonkov.

Ruski vojni zvaničnici su 2018. godine obavestili medije da su presreli oko 71 krstareću raketu koju su ispalile američke, britanske i francuske snage.

Ovi navodni raketni napadi uključivali su američke Tomahawk i britansko-francuske projektile Storm Shadow. Dok je Kraljevsko vazduhoplovstvo rasporedilo borbene avione Tornado, francusko vazduhoplovstvo poslalo je Mirage-2000 i Rafale. Sva tri lovca mogu da nose projektile Storm Shadow.

U vreme ovog raketnog napada, rusko Ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da je Sirija rasporedila ruske rakete zemlja-vazduh, uključujući S-125, S-200, 2K12 Kub i Buk, da se suprotstave napadima.

Ekspert je takođe naglasio da je projektil sposoban leteti na malim visinama, stelt, na primer duž ivice šume, brzinom do 800 kilometara na sat.

„Mislim da su letovi svih ukrajinskih dronova koji su uspeli da stignu do Kaluške i Rjazanjske oblasti, onih koje smo mi oborili, imali za cilj testiranje ruta. Ako ova raketa bude ispaljena istom rutom, pretnja će značajno porasti“, objasnio je ekspert, ističući da „raketni sistemi nisu svemoćni i ne mogu da skeniraju šume i okolna područja“.

Iako Storm Shadow ima nizak radarski presek koji mu daje stelt karakteristike, neki stručnjaci veruju da se ruska kontra stelt radarska mreža pokazala efikasnom i da će olakšati presretanje mnogih projektila Storm Shadow.

tor m2
tor m2

Kijev je na juče u toku dana, neki nagađaju, odlučio da upotrebi britanske rakete dugog dometa Storm Shadow i raketirao Lugansk. Inače, Lugansk je van dometa za HIMARS sisteme, a čime je raketiran idalje nije sigurno.

Sudeći po tome da su ukrajinske snage navodno koristile i prethodno dobijene mamce za PVO ADM-160B, mnogi veruju da je upravo Storm Shadow korišćen za napad.

Prvi zamenik predsednika komiteta Državne dume za odbranu Aleksej Žuravljov, komentarišući prebacivanje britanskih raketa Storm Shadow u Ukrajinu, rekao je da bi položaje Oružanih snaga Ukrajine trebalo udaljiti od ruskih granica u domet ovih raketa.

On je dalje naveo da su uveravanja iz Kijeva da rakete neće biti upotrebljene protiv ciljeva u Ruskoj Federaciji bila neodrživa jer je razumevanje teritorije Rusije od sukobljene strane potpuno drugačije. Ukrajina i Velika Britanija smatraju Krim neotuđivim i legitimnim delom Ukrajine.

„Neće stati dok ih mi ne zaustavimo. I to će se sigurno dogoditi. Naše trupe već više od godinu dana prilično uspešno pružaju otpor čitavom NATO bloku“, dodao je poslanik.

U drugom kontroverznom i prilično opasnom upozorenju, član Državne dume Krima Mihail Šeremet rekao je ruskim medijima da bi, ako se koriste krstareće rakete Storm Shadow koje je isporučila Britanija, mogao biti pokrenut značajan raketni napad na zapadne granice Ukrajine.

„Vreme je da se ukinu sve mogućnosti za prenos oružja za masovno uništenje iz Poljske na teritoriju Ukrajine“, rekao je Šeremet u intervjuu.

7 KOMENTARA

  1. Nato se u Ukrajini ukopavao i pravio mreze utvrdjenja i logistike od 2009. Ipak ih rusi polako ali sigurno unistavaju. I pored toga sto rusi za sada ratuju humano, za razliku od nato i americkih radova, rusi ih pobjedjuju. Mozete misliti sta ce biti ako po ugledu na nato, zaborave na kodekse i pocnu kako mogu…

  2. Reci da Rusija ratuje protiv NATO je smjesna,to je isto kada bi neko reko da Ukraina ratuje protiv Rusije,S Koreje,Juznoafricke republike …itd.

    • Ma ajde bre kukavice, Srbija je ratovala protiv Nato, a ne Rusija da ne može. Rusija sada zaista ratuje protiv Nato- ali je ljudstvo ukrainsko, ali njima upravlja Nato.

    • Što jes-jes..Ako je ovo sve od ruske armije, koja u ravnici ne može da napreduje bez ogromnih gubitaka, NATO bi je sasipao samo tako..Ni jedan grad nisu oslobodili a da ga nisu sravnili sa zemljom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave