NaslovnaNovostiBritanija se bliži slanju raketa dugog dometa Ukrajini

Britanija se bliži slanju raketa dugog dometa Ukrajini

Izgleda da se Britanija približava slanju Ukrajini raketa većeg dometa koje je Bajdenova administracija do sada odbijala da obezbedi.

Prošle nedelje, britansko ministarstvo odbrane objavilo je obaveštenje o nabavci kod Međunarodnog fonda za Ukrajinu, grupe severnoevropskih zemalja predvođene Ujedinjenim Kraljevstvom koja koordinira slanje oružja Kijevu.

U obaveštenju je zatraženo da se „izrazi zainteresovanost“ da se Ukrajini obezbedi udarna sposobnost do 300 kilometara.

Britanski zvaničnik je za Vašington post rekao da nije doneta konačna odluka i da neće precizirati vrstu municije koju London razmatra da pošalje.

Domet odgovara britanskim projektilima Storm Shadow, za koje se u prethodnim izveštajima navodi da bi Britanija mogla da obezbedi Ukrajini.

Rakete Storm Shadow se lansiraju iz vazduha i mogu ih ispaliti ukrajinski borbeni avioni sovjetske proizvodnje. Kako navodi Vašington Post, jedan od dokumenata Pentagona koji je procurio Diskordu pokazao je da su američke obaveštajne službe potvrdile da Britanija planira da na kraju pošalje Storm Shadow u Ukrajinu, zajedno sa osobljem koje će pomoći u ciljanju podataka.

storm shadow
storm shadow

Curenje podataka na Discord-u o britanskim planovima, koje ranije nije objavljeno, signalizira da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo značajno povećati svoju ulogu u ratu slanjem ovih raketa ako to znači i slanjem trupa da pomognu u gađanju.

Prema drugom curenju informacija, Britanci imaju barem 50 vojnika za specijalne operacije na terenu u Ukrajini, znatno više nego bilo koja druga članica NATO-a.

SAD su odložile da obezbede Ukrajini Armijske taktičke raketne sisteme (ATACMS), municiju koja može da se ispaljuje iz raketnih sistema HIMARS i ima domet do 300 kilometara, dakle slično Storm Shadow raketi.

Ukrajinski zvaničnici insistiraju da ne bi koristili rakete za gađanje ruske teritorije, ali druga saznanja iz procurelih Diskord dokumenata ukazuju da bi to uradili.

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

scalp
scalp

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raket je koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban pouzdana i efikasana krstareća raketa dugog dometa.

IzvorWP

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave