NaslovnaNovostiBundesver nadograđuje svoja borbena vozila pešadije Puma

Bundesver nadograđuje svoja borbena vozila pešadije Puma

Rheinmetall i Krauss-Maffei Wegmann (KMW) dobili su naređenje od nemačke vojske da unaprede 143 borbena vozila pešadije Puma, saopštile su kompanije u sredu.

Prema saopštenju za štampu kompanija, Savezna kancelarija za opremu Bundesvera, informacione tehnologije i podršku u radu (BAAINBv) dodelila je Projekt System & Management GmbH (PSM), zajedničko preduzeće Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Rheinmetall, kako bi se dodatno opremila još 143 borbena vozila pešadije Puma.

Puma – borbeno vozilo pešadije

Pri tome, nemačka vlada koristi dve opcije sadržane u ugovoru za naknadnu ugradnju originalnih borbenih vozila pešadije Puma u ​​status novog dizajna S1. Ugovor je potpisan u junu 2021. Obim porudžbina je oko 770 miliona evra.

Do 2029. godine, ključne sposobnosti vatrene moći i komandovanja i kontrole svih 143 Puma sistema biće unapređene. Korišćenje ovih opcija osigurava da će svaka Puma u ​​inventaru Bundesvera biti u skladu sa uniformnim statusom dizajna S1.

Između ostalog, rekonstrukcija uključuje integraciju sistema kamera visoke rezolucije za danju i noću, MELLS višenamenskog lakog vođenog raketnog sistema i digitalne radio opreme.

Podsetimo, Bundesver je tokom nedavnih vežbi otkrio velike probleme sa modernizovanom verzijom borbenog vozila „Puma”, piše Špigl pozivajući se na pismo komandanta 10. tenkovske divizije general-majora Ruprehta fon Batlera rukovodstvu vojske i Ministarstvu odbrane Nemačke.

Nemačka je obećala da će povećati “troškove za odbranu” kako bi modernizovala svoju vojsku nakon rata u Ukrajini, a vlada kancelara Olafa Šolca stavila je na raspolaganje 100 milijardi evra za investicije u odbranu.

Puma ukratko

Borbeno vozilo pešadije Puma je nemačko oklopno vozilo dizajnirano za modernu pešadijsku borbu. Jedno je od najnaprednijih i teško naoružanih BVP na svetu i nalazi se u službi nemačke vojske.

Pumu su razvili Rheinmetall i Krauss-Maffei Wegmann kao deo programa za zamenu zastarelih Marder BVP u nemačkoj vojsci. Ima naprednu oklopnu zaštitu, daljinski upravljanu kupolu sa automatskim topom kalibra 30 mm i sekundarno naoružanje koje se sastoji od mitraljeza 5,56 mm i koaksijalnog mitraljeza kalibra 7,62 mm.

marder borbeno vozilo pesadije
marder borbeno vozilo pesadije

Puma BVP pokreće MTU dizel motor, koji obezbeđuje maksimalnu brzinu od preko 70 km/h na asfaltiranim putevima sa dometom do 600 km. Takođe ima napredni sistem vešanja, koji obezbeđuje superiornu mobilnost i stabilnost na neravnom terenu.

BVP Puma je dizajniran za rad u širokom spektru borbenih okruženja, uključujući urbane, pustinjske i šumske terene. Takođe je opremljen naprednim komunikacionim i navigacionim sistemima, kao i senzorima koji mogu da otkriju neprijateljske ciljeve na velikim udaljenostima.

Puma IFV je visoko sposobno i svestrano oklopno vozilo koje pruža superiornu zaštitu, vatrenu moć i mobilnost pešadijskim jedinicama na bojnom polju.

IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave