NaslovnaNovostiBundesver: Puma je kompletno zakazala - crkli su svi tenkovi

Bundesver: Puma je kompletno zakazala – crkli su svi tenkovi

Puma je najteže i najskuplje borbeno vozilo pešadije na svetu. Od Nove godine je trebalo da postane „vrh koplja“ NATO. Ali na vežbama Bundesvera, pokvarilo se svih 18 tenkova koji su bili u akciji.

Bundesver je tokom nedavnih vežbi otkrio velike probleme sa modernizovanom verzijom borbenog vozila „Puma”, piše Špigl pozivajući se na pismo komandanta 10. tenkovske divizije general-majora Ruprehta fon Batlera rukovodstvu vojske i Ministarstvu odbrane Nemačke.

Novi kvarovi se tiču modernizovanih Puma kod kojih je prema Bundesveru poboljšana „optika, efikasnost oružja i zaštita vojnika”. Ova verzija je prošle godine proglašena spremnom za borbu.

General piše o „totalnom neuspehu” javljaju i mnogi drugi nemački mediji prenoseći izveštaj Špigla. Tokom vežbe sa 18 tenkova tipa Puma, borbena gotovost jedinice je u roku od nekoliko dana pala na nulu – crkli su svi tenkovi.

Pre svega je ranjiva elektronika tog visokotehnološkog tenka. U jednom od njih je čak došlo do ozbiljnog požara na kablovima u kontrlonoj kabini koja se nalazi u kupoli, ali je bez posade, upravlja se daljinski iz utrobe.

Vojsci je priroda nedostataka već poznata od ranije, navodi se, ali „nikada ranije nije bilo toliko kvarova sa ovolikom učestalošću”. Pritom je Puma na ovim vežbama korišćena samo na strelištima u severnonemačkoj niziji i tamo ne „preterano”. 

General piše da bi, prema oceni pogođene kompanije, a koju smatra veoma verodostojnom, puna borbena spremnost te tenkovske jedinice mogla da se vrati tek za tri do četiri meseca, dok na tviteru takođe iskazuje zadovoljsvo sposobnošću vojnika.

Pismo od petka izazvalo je pometnju u Ministarstvu odbrane, jer se novi kvarovi odnose na vozila u specijalnoj konfiguraciji sa kojima će od Nove godine nemačka Pancergrenadierbrigade 37 učestvovati u Zajedničkoj operativnoj grupi veoma visoke spremnosti NATO.

Jedinice Bundesvera sa statusom VJTV  su politički i vojno važne za obaveze Nemačke prema NATO. Koristiće se, između ostalog, i na istočnom krilu NATO.

Puma kao glavno naoružanje ima ugrađen stabilizovani top od 30mm. Za razliku od Mardera, koga je nasledila, može precizno da puca u vožnji. Još jedno poboljšanje su bolje komunikacijske mogućnosti. Posada Pume je „umrežena” sa Pancergrenadirima koje su je doveli na bojno polje.

Nemača je naručila ukupno 405 komada Puma po ceni od 3,1 milijarde evra. U međuvremenu je porudžbina smanjena na 350, ali je cena po komadu porasla – sa oko 7,6 miliona na oko 17 miliona evra.

PrekoDW
IzvorSpiegel

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave