NaslovnaNovostiNemački proizvođač tenkova KMW bez narudžbina uprkos obećanjima

Nemački proizvođač tenkova KMW bez narudžbina uprkos obećanjima

Nemački proizvođač tenkova Krauss-Maffei Wegmann [KMW] nema narudžbine. „Još uvek nismo dobili nijednu porudžbenicu“, kaže Ralf Kecel, šef minhenskog proizvođača tenkova Krauss-Maffei Vegmann. Gospodin Kecel je podsetio i na reči nemačkog kancelara Olava Šolca, koji je na početku rata u Ukrajini najavio „prekretnicu u restrukturiranju Bundesvera“. Međutim, prekretnica u Bundesveru tek dolazi, piše nemačko onlajn izdanje Merkur.de.

G. Ketzel nije propustio da okrivi dugogodišnjeg partnera Rheinmetall, napadajući ih zbog proizvodnje tenka KF51. „Svako ko je član konzorcijuma za razvoj budućeg evropskog glavnog borbenog tenka i koji sada takođe razvija sopstveni glavni borbeni tenk ‘nezavisno’ sa KF51 ne može više biti partner u tom konzorcijumu,” rekao je Ketzel.

leopard 2pl
Ralf Kecel, šef minhenskog giganta ispred tenka Leopard 2, foto: Krauss-Maffei Wegmann. © Marcus Schlaf

KMW je proizvođač legendarnog tenka Leopard. Kompanija je početkom godine obećala povećanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta. Zavet je zasnovan na govoru gospodina Šolca o ulaganju skoro 100 milijardi evra u modernizaciju nemačkih oružanih snaga. Ketzel je rekao da je do sada bilo uglavnom razgovora i da u stvarnosti KMW nema ni jednu porudžbenicu. Kecel je takođe podsetio na obećanje vlade u Berlinu da će budžet zemlje dostići 2% bruto domaćeg proizvoda, ali se zapravo nije pomerio sa 1,6%.

Gospodin Ketzel je objasnio zašto nije zadovoljan. Vlada često menja specifikacije i porudžbine, što utiče na ranije tražene količine, ali se one naknadno ili smanjuju ili ih zamenjuju drugi proizvođači. Dao je primer KMW-ovog proizvoda – oklopnog transportera Puma. U početku su se pominjale količine od preko 100 jedinica, a sada je u budžetu samo 50. Gospodin Ketzel i dalje veruje da će preostala količina biti naručena u narednim godinama.

STRV 122A LEOPARD 2S
STRV 122A LEOPARD 2S

Veliki problem je nedostatak uticaja Buvdesvera, mišljenje iznose novinari Kecelu, dok se on nadovezuje. Prema rečima nemačkog biznismena, vojska bi trebalo da preduzme drastične mere na digitalizaciji, učešću u novim nuklearnim programima ili proizvodnji/kupovini helikoptera. Potrebne su hitne strateške kupovine, kaže Ketzel.

Budžet za odbranu mora da dostigne obećanih 2%. To je jedini način da se garantuje kontinuirano snabdevanje u uslovima rasta cena i međunarodne inflacije, tvrdi Kecel.

G. Ketzel je uvredio tenk Rheinmetall KF51, nazvavši ga „3D PowerPoint projektom“. Prema njegovim rečima, KMW-ov Leopard ostaje okosnica nemačke vojske i najmanje 14 drugih zemalja, a on vidi još bolju budućnost za Leopard 2. KF51 i Leopard nisu uporedivi, kaže Kecel. Leopard je lakši, jeftiniji i ima bolje oružje.

„Da li želimo da napustimo funkcionalnu saradnju između 14 evropskih nacija u kojima se Leopard koristi u korist novog vozila koje uopšte ne nudi predviđeni kvantni skok?“, dodao je šef KMW.

LEOPARD 2A4

Ketzel vidi pretnju budućnosti Leoparda, ne samo širom sveta već i ovde u Evropi, u susednim i partnerskim zemljama. Primeri su Poljska i Norveška. Izbor Poljske da kupi južnokorejski tenk K2 Black Panther predstavlja veliki udarac za Nemce jer Varšava kupuje čak 1.000 tenkova. Istovremeno, Norveška se takođe sprema da se orijentiše ka Aziji. Stoga se „nadamo da Norvežani neće napraviti istu grešku“, filozofski zaključuje Kecel.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave