NaslovnaOružje5 najbržih tenkova na svetu

5 najbržih tenkova na svetu

Prvi tenk na bojnom polju se pojavio još davne 1916. godine tokom Prvog svetskog rata. Vremenom su postali ključni učesnik svake kopnene operacije. Ova borbena vozila proizvodi većina naprednih zemalja sveta. Pored moćnog oklopa, oružja i prohodnosti, važan može biti i parametar kao što je brzina. Danas ćemo pričati o najbržim tenkovima na svetu.

5 – Ukrajinski T-84 Oplot

Našu listu otvara glavni borbeni tenk Ukrajine T-84 Oplot. Izgrađen je po klasičnom rasporedu sa kontrolnim odeljkom koji se nalazi u prednjem delu. Zasnovan je na sovjetskom T-80 predstavljenom 1976. godine.

t 84u
T-84U, foto: Wikipedia

U sredini je borbeno odeljenje, a u zadnjem delu motorno-transmisiono odeljenje. Tenk je naoružan glatkim topom kalibra 125 mm. Dizajneri su na Oplotu ugradili šestocilindrični dizel motor zapremine 16,3 litara sa 1200 konjskih snaga. Zahvaljujući njemu, tenk može ubrzati do 70 kilometara na sat na putu i ​​40-45 km / h na neravnom terenu.

4 – Južnokorejski K2 Black Panther

Glavni borbeni tenk proizveden u Južnoj Koreji smatra se borbenim vozilom nove generacije. „Crni panter“ je kreiran isključivo na osnovu južnokorejske tehnologije. Proizvodi ga Hyundai.

Tenk je naoružan glatkocevnim topom kalibra 120 mm dužine 6,6 metara, uparen sa mitraljezom kalibra 7,62 mm i protivavionskim mitraljezom 12,7 mm postavljenim na vrh kupole. Pogon uključuje dizel motor od 1.500 konjskih snaga. Takođe, tenk je opremljen gasnoturbinskom instalacijom snage 400 konja, koja obezbeđuje funkcionisanje generatora i napajanje električne opreme, u slučaju kvara glavnog motora. Tenk može da ubrza na putu do 70 kilometara na sat, dok na terenu ide i do 50 km/h.

3 – Francuski Leclerc AMX-56

Na trećem mestu je glavni borbeni tenk Oružanih snaga Francuske. AMX-56 Leclerc se smatra jednim od najsloženijih i tehnološki najnaprednijih na svetu. To je zbog činjenice da je ispod njegovog oklopa najsavremenija elektronika.

Dizajniran je u klasičnoj konfiguraciji sa kontrolnim delom i vozačem-mehaničarom napred, borbenim centrom u sredini i motom sa menjačem pozadi. Leclerc je dobio glatkocevni top od 120 mm. Mogu se koristiti granate iz tenkova Abrams i Leopard 2. Borbeno vozilo je opremljeno osmocilindričnim dizel motorom u V rasporedu, od 1.500 konjskih snaga, što mu omogućava da postigne brzinu do 71 km/h na autoputu i ​​50 km/h na neravnom terenu.

2 – Nemački Leopard 2A7+

Teško modernizovana verzija tenka Leopard 2A6 prvi put je prikazana široj javnosti 2010. godine. Dizajneri su ga prilagodili za obavljanje kako običnih borbenih zadataka, tako i za akcija u urbanim sredinama.

Leopard 2A7+ opremljen je glatkocevnim topom kalibra 120 mm. Nemački tenk je napravljen po tradicionalnoj šemi. U pogonskom odeljku borbenog vozila nalazi se MTU V12 dizel motor sa turbo punjenjem sa tečnim hlađenjem od 1.500 konjskih snaga. Maksimalna brzina je 72 km / h na autoputu i ​​45 km / h na putu.

1 – Ruski T-14

Prvo mesto na našoj listi zauzeo je najnoviji ruski borbeni tenk sa nenaseljenom kupolom, projektovan na bazi univerzalne guseničarske platforme Armata. Njegova premijera održana je na Paradi pobede 2015. godine.

Trenutno se zna za planove Ministarstva odbrane Ruske Federacije da do 2025. godine dobije 2.300 ovih vojnih vozila. Trup tenka je zaštićen dinamičkim oklopom Malahit četvrte generacije, koji može da odbije pogotke ručnih protivtenkovskih bacača granata sa šansom od 95% i neutrališe moderne podkalibarske protivtenkovske granate. Prvi primerci T-14 dobili su topove glatkocevne topove od 125 mm. Međutim, u borbeno vozilo se lako mogu naknadno ugraditi topovi kalibra 152 mm. Motor ima automatski varijabilni menjač sa 12 brzina i dizel biturbo V12 motor snage od 1200 do 1800 konja. Tenk da može da ide do 90 km/h na autoputu i ​​do 60 km/h na neravnom terenu. Autonomija sa punim rezervoarom iznosi 500 km.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave