NaslovnaOružjeNovo OružjeOvako izgleda najnoviji francusko-nemački tenk

Ovako izgleda najnoviji francusko-nemački tenk [EMBT]

Video objavljen na Jutjubu pokazuje novi francusko-nemački glavni borbeni tenk, razvijen u okviru projekta EMBT [Enhanced Main Battle Tank]. Novi dizajn podrazumeva četvoročlanu posadu raspoređenu na sledeći način: komandant, nišandžija, vozač i borbeni operater.

Novi francusko-nemački EMBT tenk

Ovom prilikom donosimo vam kratku retrospektivu najnovije platforme za oružje za koju se očekuje da osvoji evropsko tržište. EMBT razvijaju dve kompanije. To su francuska kompanija NEXTER Defence Systems i nemačka kompanija KMV [Krauss-Maffei Vegmann]. Definisaćemo EMBT kao mobilni i brzi a fleksibilan poput tenka Leopard, a koji ima vatrenu moć tenka Leclerc.

Tenk je naoružan glatkocevnim topom od 120 mm L52. Ispaljuje svu NATO municiju ovog kalibra. Takođe poseduje automatski sistem punjenja. Povezan je direktno sa 120 mm topom. Kao sekundarno naoružanje, EMBT ima dva mitraljeza. Jedan je koaksijalni mitraljez kalibra 12,7 mm, a drugi je kalibra 7,62 mm. Oba su postavljena na kupolu, ali u različitoj konfiguraciji. Tenk ima još jedan top – 30 mm ARX 30 postavljen u zadnjem delu kupole. Dizajnirala ga je takođe francuska kompanija Nexter.

Možda vas zanima: 5 najboljih protivtenkovskih raketnih sistema

EMBT ima različite zaštite. Najpoznatiji i možda najefikasniji oklop trenutno je izraelski TROPHY APS [Sistem aktivne zaštite] proizvod Rafael-a. Stoga nije iznenađenje što je ovaj APS instaliran na novom EMBT-u. Međutim, tenk ima i laserski sistem upozorenja, kao značajnu novinu. Pored ova dve sistema odbrane, EMBT ima pasivnu meru zaštite od 80 mm, koji su ponovo razvili Francuzi, ali ovog puta kompanija Lacroix. Ovaj sistem je poznat pod imenom GALIX.

EMBT je težak nešto više od 61 tone, dugačak je oko 10 metara, širok skoro 4 metra i visok nešto više od 3 metra. Može da putuje maksimalnom brzinom od 65 km/h zahvaljujući svom MTU 883 EPP motoru, koji obezbeđuje 1.500 konjskih snaga. Sa punim rezervoarom goriva, tenk može preći maksimalnu udaljenost od 450-460 km.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave