NaslovnaNovostiUkrajina se nada nemačkim tenkovima Leopard 2023. godine

Ukrajina se nada nemačkim tenkovima Leopard 2023. godine

Kako se približava zima, neprijateljstva u Ukrajini će se najverovatnije smanjiti.

Tokom ovog perioda izvršiće se pregrupisavanje vojnih jedinica. Oštećena oprema će biti poslata na popravku. Očekuje se da će nove isporuke popuniti izgubljeni inventar. Rusija će verovatno nastaviti sa raketnim udarima i upotrebom dronova kamikaza.

KMW Leopard 2A6 iz 3. Panzer bataljona na vežbama. Foto: 7th Army Training Command

U odnosu na poslednjih deset meseci u Ukrajini, očekujemo da će naredna tri biti „tiša“. Ova tri meseca omogućavaju Rusiji i Ukrajini da preispitaju svoje strategije. Daju šansu da se dodatna vojna oprema uključi u rat. Šansa koju se Zapad možda sprema da iskoristi.

Ukrajina bi 2023. godine mogla da dobije nemačke tenkove treće generacije Leopard 2. Stručnjaci sugerišu da će tenkovi Leopard 2 biti prvi moderniji kopneni sistemi kojima će Ukrajina imati pristup. Španija je izrazila želju da Ukrajini obezbedi Leopard 2, ali tenkovi su bili u veoma lošem stanju. Ukrajinski predstavnik Ministarstva odbrane je odbio da ih primi, pa čak i da novac koji je obezbedila EU upotrebi da ih popravi.

Međutim, već se otvoreno govori da su SAD spremne da Nemačkoj „dozvole” da snabdeva tenkove. Najverovatnije će to biti urađeno preko poljskih tenkova Leopard. Poljska već počinje prenaoružavanje južno korejskim K2 Black Panther i američkim Abramsom. Poljska je jedna od najaktivnijih i najostrašćenijih zemalja u Evropi kada je u pitanju podrška Ukrajini.

LEOPARD 2A4
LEOPARD 2A4

Izvori tvrde da Bela kuća počinje da vrši „pritisak“ na Nemačku da dozvoli slanje Leoparda 2 u Ukrajinu, citira nemački portal F.A.Z. Prema informacijama, Vašington insistira da Berlin bude pokretač snabdevanja, a ne SAD.

Koliko dugo će Nemačka izdržati američki pritisak? Berlin je već više puta odbijao da pošalje Leoparda u Ukrajinu. I ne samo to – Nemačka je uvela embargo na slanje ovih tenkova u Ukrajinu nekim državama koje koriste ove tenkove. Već smo pisali o nedavnom nemačkom odbijanju da rasporedi dve baterije Patriot u Ukrajinu, koje dostavlja ostrašćenoj Poljskoj.

Neki stručnjaci kažu da je sve u dogovoru, a ne diplomatskoj odmerenosti. Prema njihovim rečima, Nemačka može da trguje „dozvolom za izvoz leoparda“ u Ukrajinu sa SAD. Naročito u pozadini poslednjeg odbijanja Vašingtona da dozvoli Berlinu da kupi izraelsko-američke sisteme protivvazdušne odbrane Arrow 3.

Bela kuća ne dozvoljava Nemačkoj naoružavanje izraelskim "Arrow 3" sistemom
Arrow 3

Ako Leopard tenkovi mogu biti poslati u Ukrajinu 2023., zašto ne mogu Abrams? SAD će najverovatnije nastaviti da se distanciraju od takvih opasnijih odluka, koje bi suštinski mogle promeniti politiku Kremlja. Politika Vašingtona se u ovom slučaju može uprostiti – čačkaju mečku, ali se drže podalje.

Vašingtonu je trenutno zgodno da „baci Poljsku mečki“. Kao novi operater korejskih i američkih tenkova, ostrašćena Varšava bi mogla da bude „upotrebljena“ da obezbedi svoje Leoparde Ukrajini uz blagoslov SAD, a nakon dozvole Nemačkoj da se dodatno naoruža kod Izreala.

IzvorF.A.Z

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave