NaslovnaNovostiBela kuća ne dozvoljava Nemačkoj da se naoruža izraelskim Arrow 3 sistemom

Bela kuća ne dozvoljava Nemačkoj da se naoruža izraelskim Arrow 3 sistemom

Najverovatnije, Nemačka neće nabaviti izraelski sistem protiv balističkih raketa Arrow 3 (ABM). Prema izraelskom izdanju Israel Today, Bela kuća je blokirala prodaju Nemačkoj.

Arrow 3

Protivraketni odbrambeni sistem razvijen je u Izraelu, ali oko 80% ravoja sistema plaćali su američki poreski obveznici. Arrow 3 ABM je zapravo izraelsko-američki proizvod, saradnja između Israel Aerospace Industries i Boeinga.

Poslednjih meseci Berlin je više puta istakao da želi da poseduje upravo ovaj sistem. Izrael je takođe bio spreman da prođe kroz dogovor i više puta je pokušavao da ubedi Amerikance. Međutim, obe zemlje (Nemačka i Izrael) su odbijene. Israel Today tvrdi da su SAD u više navrata odbile nekoliko izraelskih zahteva za prodaju Arrow 3 sistema Nemačkoj.

Razloga za odbijanje može biti nekoliko. Jedan od mogućih je nametanje Nemačkoj da odabere potpuno američko-proizvedenu Terminal High Altitude Area Defense [THAAD] kompanije Lockheed Martin u odnosu na svog izraelskog konkurenta.

Bela kuća ne dozvoljava Nemačkoj da se naoruža izraelskim Arrow 3 sistemom
THAAD i Arrow 3

Nemačka već duže vreme traži sebi prikladan sistem odbrane. Poslednjih nedelja izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca ukazuju da Berlin nastoji da integriše Arrow 3 u nemački sistem protivvazdušne odbrane. Ovo je takođe donekle razbesnelo Izraelce, koji uopšte nemaju običaj da pominju kome prodaju svoje oružje. Šolc je „prekršio nepisano pravilo“ spominjući Izrael i ono što je želeo da kupi od njih.

Setimo se, pre godinu dana Arrow 3 je zakazao, promašivši nekoliko sirijskih balističkih projektila koje su pale u pustinju. Informacija je stigla 2021. godine iz izraelskog Ministarstva odbrane.

Arrow 3 je vođena egzoatmosferska hipersonična protivbalistička raketa. Međutim, ovaj sistem za sada nema pravog borbenog iskustva. Jedini pokazatelji za koje znamo su iz pretprodukcijskih testova i vežbi odigranih poslednjih godina.

Arrow 3 ili Hetz 3 (hebrejski: חֵץ 3)

Izrael [IAI] i Sjedinjene Države [Boing] su sufinansirali i razvili egzosferski hipersonični presretač protiv balističkih projektila Arrow 3. Očekuje se da će baterija Arrow 3 presresti više od pet balističkih projektila u roku od 30 sekundi. Balističke rakete lete u svemir tokom boravka iznad zemlje. Arrow 3 mora da presretne i uništi balističke i interkontinentalne balističke rakete u trenutku kada se nalaze u egzosferi.

Arrow

Arrow 3 dostiže maksimalnu visinu leta od 2.400 km. Raketa ima integrisani motor za preusmeravanje koji okreće raketu kako bi se izbegao sudar sa satelitom. Iz tog razloga, izraelsko Ministarstvo odbrane smatra da se Arrow 3 može koristiti i kao protivsatelitski raketni sistem. Integrisani motor za preusmeravanje koji okreće raketu ima još jednu funkciju, a odnosi se na presretanje hipersoničnih projektila. Kada se detektuje balistička raketa, ispaljuje se i projektil Arrow 3. Odlazi u svemir i može tamo da ostane neko vreme dok zemaljske stanice određuju i izračunavaju putanju neprijateljske balističke rakete. Zatim se presretač Arrow preusmerava koristeći svoju mlaznicu za vektorski potisak da nadmesti neophodnu snagu i izvrši presretanje.

Arrow 3 ima inercijalni navigacioni sistem [INS]. Raketa takođe ima sistem upravljanja vektorom potiska. Može se lansirati iz podzemnih silosa za brzo lansiranje. Raketa se proizvodi od 2017. godine, a pored mogućeg preuzimanja od strane Nemačke, Azerbejdžan pored naravno Izraela, je drugi korisnik rakete, a poseduju dve jedinice ovog sistema.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave