NaslovnaNovostiNemačka traži rešenje za zaštitu od ruskih "Iskandera"

Nemačka traži rešenje za zaštitu od ruskih “Iskandera”

Nemačka razmatra kupovinu raketnog odbrambenog sistema od Izraela ili Sjedinjenih Američkih Država za odbranu od pretnji ruskih raketa iskander lociranih u Kalinjingradu.

ISKANDER

Rakete iskander imaju takav domet da mogu da stignu do skoro svih zapadnoevropskih zemalja i ne postoji raketni štit za zaštitu od takve pretnje, rekao je nemački ministar odbrane Eberhard Corn za “Velt am Zontag”.

Oružani sistem američke vojske Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) se vidi u bazi Andersen Air Force, Guam, 26. oktobra 2017. Vojska SAD/kap. Adan Kazarez/Handout preko REUTERS-a.

– Izraelci i Amerikanci imaju takve sisteme. Koji bismo mi hteli? Hoćemo li uspeti da napravimo takav raketno-odbrambeni sistem u NATO? To su pitanja na koja sada želimo odgovor – rekao je Corn.

Eberhard Zorn, generalni inspektor Bundesvera, prisustvuje konferenciji za novinare o merama suzbijanja koronavirusa koje podržava Bundesver u Berlinu, Nemačka, 19. marta 2020. Michael Sohn/Pool preko REUTERS-a

Rusija je 2018. godine postavila rakete iskander u svoju enklavu Kalinjingrad između Poljske i Litvanije. Reč je o mobilnom balističkom raketnom sistemu čije dve navođene rakete mogu da nose konvencionalno punjenje ili nuklearne bojeve glave.

U značajnom govoru nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će Berlin povećati svoju potrošnju za odbranu na više od 2% svoje ekonomske proizvodnje ubrizgavanjem 100 milijardi evra (110 milijardi dolara) u vojsku. Zorn pripada grupi visokih zvaničnika koji se konsultuju sa Šolcom o tome kako da potroše ovaj novac. “Za sada je samo jedno jasno: nemamo ni vremena ni novca da sami razvijamo ove sisteme (protivraketne odbrane), jer se zna da raketna pretnja već postoji“, rekao je Zorn. Osvrćući se na nemački nedostatak raketne odbrane kratkog dometa, koja se može koristiti za zaštitu trupa u pokretu ili pod pretnjom dok su raspoređene, on je rekao da je Berlin počeo da razmatra kupovinu takvih sistema i da sada mora da donese odluku.

Osim toga, Bundesver će morati da uloži 20 milijardi evra do 2032. godine da bi popunio svoja skladišta municije, dodao je Zorn.

Šta Ruska vojska sprema za 2022?

(REUTERS)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave