NaslovnaNovostiPoljska uporna da Nemačka pokloni Ukrajini PVO sisteme Patriot

Poljska uporna da Nemačka pokloni Ukrajini PVO sisteme Patriot

Varšava već nedelju dana poziva Berlin da se aktivnije uključi u snabdevanje Ukrajine oružjem. Konkretno, apeli Poljske imaju za cilj da obezbede protivvazdušne raketne sisteme Patriot.

Pre nekoliko dana postalo je jasno da će Nemačka isporučiti Poljskoj protivvazdušne raketne sisteme Patriot. Baterije bi trebalo da pojačaju protivvazdušnu odbranu nakon što su dve [ili tri] rakete pale na poljsku teritoriju u blizini poljsko-ukrajinske granice. Incident se dogodio 15. novembra.

Patriot foto: Lockheed Martin

Pre nekoliko dana, 23. novembra, ministar odbrane Poljske g. Mariusz Blaszczak, pozvao je svoju nemačku koleginicu gđu. Kristin Lambreht da PVO sistemi Patriot budu dodeljeni Ukrajini. Međutim, gđa. Lambreht je ugasila želje Poljske i Ukrajine, rekavši da će ovi sistemi zaštititi vazdušni prostor NATO-a, a ne Ukrajine.

Preključe, 28. novembra, Poljska je ponovo pozvala Nemačku da „sluša poljske preferencije“. Lider vladajuće poljske stranke Pravo i pravda, g. Jaroslav Kačinjski je rekao da “Patrioti u zapadnoj Ukrajini neće štititi samo ukrajinski vazdušni prostor, već i vazdušni prostor Poljske.” tj. kako g. Kačinjski je zaključio da je “bolje da se ovi sistemi koriste, a ne da služe kao estetski ukras.

oruzjeonline.com podseća da pravu odluku treba da donesu SAD, a ne Nemačka. Međutim, odluka je očigledno doneta, navodi se u tvitu kijevskog Indipendenta, koji kaže da je Berlin ponovo odbio predlog Poljske. U tvitu se takođe navodi da su i SAD odbile predlog Poljske. Time je Ukrajina ponovo indirektno odbijena.

Španija i Nemačka zajednički projektuju hipersonični presretač
MIM-104 Patriot

Prisustvo sistema Patriot u Ukrajini će definitivno poboljšati zaštitu ukrajinskog vazdušnog prostora u dometu američkog sistema protivvazdušne odbrane. Jedan od razloga, pored dobrih karakteristika, je i odlična saradnja Patriota i nemačkog PVO sistema IRIS-T.

Prema proizvođaču IRIS-T, Patriot može lako da preuzme odbranu vazdušnog prostora od neprijateljskih projektila na velikim visinama, dok IRIS-T suprotstavlja neprijateljske ciljeve na srednjim i malim visinama. Ovo pojašnjenje dolazi u kontekstu nedavnih ruskih raketnih napada, koji su takođe uključivali dronove kamikaze koji lete na malim visinama.

Mogući razlog za odbijanje SAD da isporuče Patriota preko Nemačke u Ukrajinu mogao bi biti strah od mogućeg “uzimanja” sistema u ruke Rusije. Dakle, postoji rizik da Rusija dobije pristup tehnologiji sistema, ali najviše radaru i raketama. Dobijajući takav pristup, Rusi će detaljno proučiti rad sistema. Ovo bi moglo dovesti do nadogradnje ruskih raketa koje bi bile „naučene“ da bez problema poraze odbranu Patriota.

patriot
Patriot

Američki protivvazdušni raketni sistem pruža zaštitu od krstarećih raketa, balističkih projektila kratkog dometa, borbenih aviona i bombardera, kao i velikih dronova.

1 KOMENTAR

  1. Alo, Švabo, tražio mi Zalembać one američke…
    ‘Oćeš ti da im pokloniš što te ameri zadužili, a ja žu moje da čuvam ?
    Ko je ovde lud ?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave