NaslovnaNovostiNemačka protivvazdušna odbrana u Ukrajini ostaje bez municije

Nemačka protivvazdušna odbrana u Ukrajini ostaje bez municije

Berlin je ovog oktobra poslao jedan od četiri protivvazdušna raketna sistema IRIS-T najavljena za isporuku Kijevu. Sistem je predat ukrajinskoj odbrani kao odgovor na masivne ruske raketne napade poslednjih nedelja. Podsećamo, Rusija je napala ključne objekte energetske infrastrukture u Ukrajini, ostavivši veliki deo lokalnog stanovništva bez struje.

Krimski most

Ovi napadi su odgovor na dignut u vazduh Krimski most. Rusija tvrdi da je za bombardovanje mosta kriva ukrajinska služba bezbednosti. Kremlj je saopštio da će odgovor Rusije na bombardovanje Krimskog mosta biti „direktni ili indirektni“ napadi.

Španija i Nemačka zajednički projektuju hipersonični presretač
iris-t sl raketa

IRIS-T se odlično snalazi u Ukrajini, to međutim tvrde samo ukrajinski oficiri. Bilo je čak i video snimaka koji pokazuju presretanje i obaranje navodno ruskih raketa Kalibr. Međutim, prema jednom visokom ukrajinskom oficiru, Ukrajina će se suočiti sa očekivanim problemom. Portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva, Jurij Ignat, najavio je da bi bilo dobro da Ukrajina ima više municije za IRIS-T. Ignat u izjavi nije odgovorio da li se Ukrajina trenutno suočava sa nedostatkom raketa IRIS-T, ali izjava se tumači kao signal da će se takva nestašica desiti.

Takve sumnje su se pojačale nakon što je postalo jasno da je proizvođač raketa IRIS-T, Diehl Defense, upoznat sa slučajem i radi „na njegovom rešavanju“. Nemačka kompanija je trenutno u procesu „planiranja i implementacije“ dodatnih projektila za Ukrajinu. Informacija je zvanična i objavljena na sajtu nemačke vlade.

IRIS-T

Potreba za raketama za IRIS-T za Ukrajinu je duplo veća. Pored nedeljnih ruskih raketnih napada, politički krugovi trenutno iznose argumente da SAD isporuče sisteme protivvazdušne odbrane Patriot Ukrajini. Diehl Defense tvrdi da sistem IRIS-T savršeno funkcioniše u kombinaciji i mrežnom povezivanju sa američkim Patriotom, pošto ovaj drugi preuzima pretnje na većoj maksimalnoj visini.

Nedostatak projektila, koji zvanično ne postoji, ali se pretpostavlja da će uskoro biti sasvim moguć, stvara probleme ukrajincima. Da li će nemačka vlada, koja je očigledno zakasnila sa „planiranjem i implementacijom“ raketa IRIS-T za Ukrajinu, moći da odoli još jednom problemu koji se nazire – rezervnim delovima.

Utvrđeno je da Ukrajina višestruko više opterećuje isporučene samohodne i haubice na točkovima od svojih partnera. oruzjeonline.com je pisao da Ukrajina ima problema sa korišćenjem nemačkih haubica PzH 2000, upravo zbog nestašice rezervnih delova. Sličan problem, sa dinamičkom upotrebom IRIS-T u Ukrajini, sasvim je moguć.

155mm PzH2000
155mm Panzerhaubitze 2000

Nisu samo nemački artiljerijski sistemi koji se suočavaju sa istim problemom. Svaka samohodna ili vučena haubica koju isporuče zapadni partneri prolazi kroz ovaj proces. Nekada sistem ne prepoznaje novu municiju, a nekada su prinuđeni da menjaju cevi artiljerijskih sistema nekoliko puta u kratkom roku, a nekad ukrajinci očekuju da im rezervni delovi u svakom trenutku ostanu operativno sposobni. Problemi su zaista brojni i uzrokovani su intenzivnim opterećenjem sistema.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave