NaslovnaNovostiFSB: Glavni organizator napada na Krimski most - Kirilo Budanov

FSB: Glavni organizator napada na Krimski most – Kirilo Budanov

Organizator terorističkog napada na Krimski most bilo je glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva odbrane Ukrajine – navodi se u istrazi FSB. U okviru krivičnog postupka privedeno je pet državljana Rusije, tri državljana Ukrajine i Jermenije.

Budanov

Identitete osumnjičenih za organizovanje terorističkog akta na Krimu utvrdili su FSB i Istražni komitet Rusije. Prema podacima snaga bezbednosti, reč je o Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine, njenom načelniku Kirilu Budanovu, zaposlenima i agentima.

Sabotaža na Krimskom mostu?
Diverzija na Krimskom mostu

Prema istražiteljima, eksplozivna naprava je bila sakrivena u rolnama sa građevinskom polietilenskom folijom. 22 palete eksploziva transportovane su iz Odese, preko Bugarske, Gruzije i Jermenije i dalje u Krasnojarsku teritoriju. Konačni primalac je bila nepostojeća de fakto kompanija na Krimu.

Kontrolu kretanja tereta vršio je službenik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, izvesni „Ivan Ivanovič“, prenosi Interfaks. U okviru krivičnog postupka privedeno je pet državljana Rusije, kao i troje državljana Ukrajine i Jermenije.

Ruske snage su izvele masovne raketne udare na ukrajinske gradove, uključujući klučne infrastrukturne tačke.

Prvo je, u subotu, imenovan novi glavnokomandujući specijalnom operacijom u Ukrajini, general SUROVIKIN, da bi na onlajn sastanku Saveta bezbednosti Rusije u ponedeljak, Putin rekao da su udari odmazda za eksploziju na mostu na Krimu, koju je rekao da su je organizovale ukrajinske tajne službe.

Ukrajina i dalje nije zvanično potvrdila svoju umešanost u eksploziju, ali su mnogi ukrajinski visoki zvaničnici “slavili” ovaj teroristički akt.

Kirilo Budanov biografija:

  • Rođen 4. januara 1986.
  • Od 2014. godine učestvovao je u Rusko-ukrajinskom ratu.
  • Aprila 2019. godine, automobil „Ševrolet Evanda“ u vlasništvu Budanova razneo je, prema ukrajincima, Rus sa dokumentima na ime Aleksej Lomaka, podmetnuvši bombu, ali je ona prerano detonirala. Privedeni su napadač i diverzantska grupa koja je trebalo da digne u vazduh Budanova
  • Od 5. avgusta 2020 načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine
  • 24. avgust 2021 postaje brigadni general
  • 3. aprila 2022 postaje general-major
  • Nosilac ukrajinskog Ordena za hrabrost

5 KOMENTARA

    • Jel ti je poznato da Wagnerovce ne evidentiraju niti prijavljuju za razmenu? Tako da u slučaju zarobljavanja oni postaju obično meso za “obradu”. S njima može da radi ko hoće i šta hoće.
      To se priča među ovima što dolaze odande. Interesanto, to više spominju Rusi nego Ukrajinci.

      • Pa Ukri i prema obicnim vojnicima RF se odnose krajnje zverski,tako da nema neke razlike koga uhapse,isti su metodi,mucenje i na kraju ubijanje….Azovci su se tu bas iskazali,vole svoj posao,a za Zenevsku konvenciju nisu ni culi a ako i jesu ne znaci im nista!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave