NaslovnaNovostiSUROVIKIN - 'Armagedon' stigao na front

SUROVIKIN – ‘Armagedon’ stigao na front

Imenovanje generala Sergeja Surovikina na mesto prvog komandanta združenih snaga od strane ruskog predsednika Vladimira Putina mogla bi da bude prekretnica u Ukrajini i znak da počinje nova faza rata. Tako bi se u jednoj rečenici mogla opisati odluka Vladimira Putina da komandu poveri Sergeju Surovikinu, ruskom generalu koji je dobio zadatak da promeni tok rata koji poslednjih nedelja ne ide na ruku Ruskoj Federaciji.

SUROVIKIN - NOVI GENERAL NA FRONTU
Surovikin na brifingu

Prestonica Ukrajine doživela je četiri talasa napada. Prvo su gađani centri odlučivanja, a zatim i infrastruktura. Veliki broj građana se zatekao na ulici usred raketnih napada. Ovo je od 24. februara, kada je počeo rat u Ukrajini mnogo drugačiji, masovniji napad. 

SUROVIKIN - NOVI GENERAL NA FRONTU
Krimski most

Vladimir Putin reaguje nekoliko sati kasnije na eksploziju na Kerčkom mostu, na Krimu, i ponovo se menja šef operacije u Ukrajini. Treba dodati da je napad usledio posle eksplozije, koju je Rusija označila za terorizam, a ruski predsednik Vladimir Putin direktno optužio ukrajinsku obaveštajnu službu da stoji iza tog napada.

Ime novog šefa trupa je Sergej Surovikin, poznat u ruskim vojnim krugovima pod nadimkom „general Armagedon“.

Vojna karijera Sergeja Surovikina

Rođen 1966. godine u Novosibirskom srcu Sibira, završio je školu viših oficira u Omsku 1987. i, kao specijalac, služio u sovjetsko-avganistanskom ratu. Sergej Surovikin je veteran građanskog rata u Tadžikistanu, Drugog rata u Čečeniji i ruske intervencije u Siriji 2015. Godine 2017. postavljen je za šefa vazduhoplovnih snaga, a 2021. imenovan je za generala.

surovikin i putin
Putin odlikuje Surovikina

Nosilac je medalje “Heroj Rusije”. General koji je, prema oceni Jevgenija Prigožina, osnivača grupe Vagner, najkompetentniji komadant u ruskoj vojsci, široj javnosti postao je poznat kao komadant koji je vodio brutalno bombardovanje u Siriji, gde je predvodio napade na Alepo u ime pomoći sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Od strane Zapadnih medija značen je kao “totalno nemilosrdan”, ali mu čak i oni priznali blistavu vojnu karijeru. – Surovikin je imao sjajnu karijeru u vrhu vojske i Ministarstva odbrane nakon 2008, tokom radikalne vojne reforme koja je zahtevala nemilosrdnost – navodi se u izveštaju Fondacije “Džejmstaun” iz SAD.

Surovikin je do sada predvodio snage “Juga“ u Ukrajini, navodi se u julskom izveštaju Ministarstva odbrane RF. 

Inače, to da je Surovikin preuzeo dužnost, vidi se i po tome što je Rusija po prvi put izvela masovne udare krstarećim raketama H-101 širom Ukrajine. Nosači tih raketa su strateški bombarderi TU-95MS i TU-160. Veruje se da se lansiranje vrši iz pravca Kaspijskog mora, ali ne treba isključiti i da se koristi vazdušni prostor Belorusije ili južnih delova ruske teritorije.

Osuđivan

Prema ukrajinskim tajnim službama, iza bombardovanja i poslednjih meseci stoji Sergej Surovikin. Do sada su Surovikinovi prethodnici na čelu specijalne operacije sklonjeni iz Kremlja. Prvo je došao red na Dvornikova, pa Židka posle nedavnih neuspeha i ukrajinskog napredovanja. Sergej Surovikin je i 1995. godine ponovo bio u pravnim problemima zbog optužbi za trgovinu oružjem i municijom. Ruski list Novaja gazeta je podsetio da je Sergej Surovikin 1991. godine osuđen na sedam meseci zatvora zbog ubistva demonstranata tokom pokušaja vojnog udara.

SUROVIKIN - NOVI GENERAL NA FRONTU
Surovikin

Biografija Surovikina ukratko:

  • rođen 11. oktobra 1966. u Novosibirsku
  • završio je školu viših oficira u Omsku 1987. i, kao specijalac, služio u sovjetsko-avganistanskom ratu
  • tokom poslednje decenije prošlog veka dva puta je hapšen
  • prvi put je osuđen na šest meseci zbog toga što je njegova jedinica tokom puča u avgustu 1991. u Moskvi, koji su organizovale pristalice opstanka SSSR, ubila tri prodemokratska demonstranta koji su bili za nezavisnu Rusiju i to tako što su dvojica upucana, a jedan pregažen borbenim vozilom na barikadama
  • ubrzo je oslobođen, a četiri godine kasnije osuđen je zbog ilegalne trgovine oružjem, ali je i ta presuda oborena
  • učestvovao u Drugom čečenskom ratu i komandovao ruskim trupama u Siriji

5 KOMENTARA

  1. Samo napred junace! Ujedno srecan rodjendan 11oktobar dan nam budes ziv i zdrav i da rat zavrsis u najkracem roku! Zivela Rusija

  2. Generale,samo nastavite da budete surovi prema nacistima i bicete heroj RF,nema vise mazenja posle Kerckog mosta….Da vide naci….sta znaci kada se pokrene ruska ratna masina…..Ziveo i u pobjede,samo nemilosrdno kako bi nas Deki rekao! zelim vam srecu!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave