NaslovnaNovostiKakav bi mogao biti odgovor Rusije na eksploziju na Krimskom mostu?

Kakav bi mogao biti odgovor Rusije na eksploziju na Krimskom mostu?

Rusija smatra da je dizanje dela mosta preko Krima u vazduh teroristički akt, izjave su ruskih čelnika u poslednja 24 sata. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je odgovorne za eksploziju „ukrajinskim vandalima“. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je ono što se dogodilo kao „napad na civilnu infrastrukturu terorističke prirode“.

U subotu ujutro [8. oktobra], eksplozija na Krimskom mostu zapalila je sedam cisterni sa gorivom koje su vozom transportovane na Krim. Krajnji ishod je troje poginulih. Postoji nekoliko mogućih pretpostavki o eksploziji, ali je najverovatnija je eksplozija kamiona sa unapred postavljenim eksplozivnim napravama.

Eksplozija na Krimskom mostu

Dok Rusija tvrdi da je eksplozija kamiona izazvala oštećenje infrastrukture na mostu, norveški potpukovnik Geir Hagen Karlsen se ne slaže. Nakon što je pažljivo pregledao fotografije incidenta, smatra da je ispod mosta podmetnuta eksplozija. „Najverovatnije je ispod trupa mosta postavljen eksploziv. Most je dugnut u vazduh na nekoliko mesta“, kaže on.

Moguća reakcija Rusije

Kako će Rusija odgovoriti? Ovo je pitanje koje se najčešće postavlja posle 8. oktobra. Ni ovde nema manjka mišljenja, ali se čini da se većina fokusira na recipročnu reakciju Moskve. Neki eksperti postavljaju i drugo pitanje koje je u osnovi budućih ruskih akcija: da li Rusija sada veruje da je „pređena neka vrsta crvene linije“.

Eksplozija na Krimskom mostu

Švedski stručnjaci smatraju da bi Rusija mogla da odgovori recipročno. Jedan od preovlađujućih stavova je da je moguće da će infrastruktura u Evropi biti pogođena. Veoma moguća opcija je i raketiranje isporuke oružja van teritorije Ukrajine za Ukrajinu.

Malkolm Dikselijus, novinar specijalizovan za pitanja Rusije, veruje da će isporuka oružja Ukrajini biti jedan od ciljeva Moskve. „Nije potpuno isključeno da unište voz oružja u drugoj zemlji koji putuje ka Ukrajini“, rekao je on za norveške novine.

Ilmari Kaikho, istraživač sa Švedskog univerziteta odbrane u Stokholmu, rekao je za novinsku agenciju TT da „mapa nuklearnog oružja trenutno postoji i da je bila prisutna sve vreme“. Međutim, Kaijo ne veruje da će ovaj incident biti razlog da Rusija upotrebi svoj nuklearni arsenal. „Mislim da niko ne počinje nuklearni rat zbog mosta, ma koliko on bio strateški važan“, rekao je Kaikho.

Vojni analitičar Anders Puk Nilsen sa Danske akademije odbrane veruje da je most bio veoma važan za rat Rusa u južnoj Ukrajini. „Ovaj most je apsolutno neophodan da bi Rusi dobili zalihe na južnom delu fronta.“, rekao je Nilsen novinskoj agenciji Ricau.

U međuvremenu, lak saobraćaj je obnovljen na jedinom ruskom mostu ka Krimu, nekoliko sati nakon što je ogromna eksplozija srušila delove kolovoza.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave