NaslovnaNovostiSerija eksplozija potresla centar Kijeva, na meti i drugi gradovi

Serija eksplozija potresla centar Kijeva, na meti i drugi gradovi

Ukrajinska prestonica Kijev rano jutros ponovo je na meti raketa. Iznenada u užem gradskom jezgru odjeknulo je pet jakih detonacija.

Za sada nema informacija o tome šta je meta napada i da li ima poginulih ili povređenih. Serija eksplozija potresla je ukrajinsku prestonicu Kijev, prenosi svetski mediji pozivajući se na lokalne medije i regionalne zvaničnike. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izdao je saopštenje na svom Telegrafmu, nešto posle 8.30 po lokalnom vremenu, kada je potvrdio vesto o ekplozijama.

“Nekoliko eksplozija čulo se u okrugu Ševčenkov, u centru prestonice”, rekao je Kličko. AP prenosi takođe da su se u Kijevu čule ekspozije nakon što se čuo zvuk nadolazećih projektila. 

Najmanje četiri eksplozije su se čule jutros u Kijevu, prema pisanju lokalnih medija negde oko 8.30 sati, dok se iz centra grada vidi gust dim, prenosi Kijev Independent. Gardijan prenosi, pozivajući se na javni emiter Suspilne, da se jedna ekspozija čula i u blizini železničke stanice. U gradu je proglašena vazdušna uzbuna. 

Najžešći udar krstarećih raketa H-101 pretpreo je Kijev gde su u dva talasa između koji je bio razmak od 35 minuta napadnuta je zgrada Centrale SBU, odnosno Ukrajinske obaveštajne službe, plato i pored Vrhovne Rade, skupštine, kao i pstoro u blizini kancelarije ukrajinskog predsdnika Volodimira Zelenskog.

Inače krastareće rakete H-101, kojima su gađani Odesa i Kijev lansirani su najverovatnije sa strateških bombardera TU-95MS sa Kaspijskog jezera. Za sada nema informacija da li je bilo ulazak ovih bombardera u vazdušni prostor Belorusije.

Portparol komande Vazduhoplovstva Ukrajine: Rusija koritist krstareće rakete Kh-101, Kh-555 lansirane sa strateških bombardera iz Kaspijskog regiona, kao i krstareće rakete Kalibr iz Crnog mora, rakete Iskander, S-300 i rakete Tornado.

Zelenski sazvao hitan sastanak Štaba vrhovne komande. Teme su: Kriza u energetskom sistemu, poteškoće u obezbeđivanju vojske na frontu, ruske ofanzive, masovni raketni napad na stratešku infrastrukturu, kriza u bolnicama, gašenje panike, nedostatak PVO.

1 KOMENTAR

  1. A sta ste ocekivali posle teroristickog napada na Kerckom mostu,samo ste medveda probudili,kakav idiot moras biti da to uradis!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave