NaslovnaNovostiUkrajinske PzH 2000 neupotrebljive usled nemačke greške u planiranju

Ukrajinske PzH 2000 neupotrebljive usled nemačke greške u planiranju

„Kanibalizam“ u vojnoj industriji znači kada morate da uzmete operativno spremno oružje iz svojih zaliha, da ga rastavite i upotrebite za rezervne delove.

oruzjeonline.com je pre nekog vremena pisao o navodnom kanibalizmu. Došao je kao pretpostavka iz Poljske, kada je Varšava optužila Berlin da nemačko Ministarstvo odbrane ne može da ispuni svoju obavezu. Za skoro 200 tenkova T-72 koje je Poljska poslala Ukrajini, Nemačka je morala da isporuči Poljskoj tenkove Leopard 2A4.

155mm PzH2000
155mm Panzerhaubitze 2000

Prema poljskim analizama i komentarima, Nemačka nema neophodnu količinu Leoparda 2A4, jer je poslednjih godina deo uskladištene količine „kanibalizovan“ u cilju održavanju nemačkih borbenih tenkova koji su stavljeni u operativnu upotrebu.

Očigledno je u Nemačkoj praksa kanibalizacije oružja. Postalo je jasno, kako piše Spiegel, da je jedna samohodna haubica PzH 2000 kanibalizovana da obezbedi rezervne delove za šest PzH 2000 isporučenih Ukrajini. To se dogodilo u Litvaniji nakon što je šest jedinica stiglo sa fronta.

Nemačka industrija nema rezervne delove na zalihama, piše Špigl. Nemački mediji spekulišu da je to zbog greške u planiranju. Dakle, operativne sposobnosti samohodnih haubica PzH 2000 isporučenih Ukrajini su ugrožene. Berlin je snabdeo Kijev sa 14 samohodnih haubica ovog tipa.

Savezna vlada nije mogla da naruči rezervne delove. Ali pojava ovog problema bila je poznata vladi u Berlinu. Podrazumeva se da je ovog leta kancelarija za snabdevanje u Bundesveru izdala upozorenje Ministarstvu odbrane da su ovim haubicama, zajedno sa raketnim bacačima Mars III, potrebni rezervni delovi. Upozorenje je bilo neuspešno, napisao je Špigl.

Obaveštajne informacije svakodnevno stižu u Bundesver. Špigl u svom komentaru navodi da nemačko Ministarstvo odbrane zna da Ukrajinci ispaljuju 300 granata dnevno. Ovo opterećuje sistem oružja i uzrokuje prebrzo trošenje rezervnih delova.

Problem nedostatka rezervnih delova može se pokazati mnogo ozbiljnijim nego što se pretpostavlja. Špigl nije prvi koji je pisao o odloženoj upotrebi PzH 2000. U julu su, na primer, nemački mediji preneli, pozivajući se na svoje izvore, da je tokom intenzivnog granatiranja sistem za upravljanje vatrom dao grešku. Greška dolazi od mehanizma punjenja samohodne haubice, koji je pod “ogromnim stresom”, za šta je, složiće te se i trebalo da bude dizajnirana.

1 KOMENTAR

  1. Ово ми само потврђује тезу да су Њемци од краја 70тих на овамо, што се тиче индустрије, на ливорикама спавали.
    Вијест за хаубицама ме подсјетила приче о прегријевању цијеви пушака H&K G-36.

    Ништа бољи нису ни у ауто.индустрији задњих 30 година.
    Само имају врло добро плаћен маркетинг (заташкавање проблема).

    Полако али сигурно им се све то обија о главу.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave