NaslovnaNovostiPoljski politikolog: Ako Kijev ne uspe, SAD će poslati poljske trupe u...

Poljski politikolog: Ako Kijev ne uspe, SAD će poslati poljske trupe u Ukrajinu

Poljski politikolog Lešek Sikulski oslikava sumornu budućnost Evrope u narednim mesecima, povezanu sa ratom koji je u toku u Ukrajini. Politikolog vidi direktnu umešanost Poljske u sukob u Ukrajini: “Ovo može prerasti u međunarodni sukob, koji više neće biti ograničen na teritoriju Ukrajine.”

Sikulski veruje da će Vašington uticati na Varšavu po sledećem scenariju: ako Kijev propadne u narednim mesecima i Ukrajina oslabi [možda Sikulski vidi predstojeću zimu kao razlog za slabljenje], Vašington će uticati na poljsku partiju Pravo i pravda [PiS na poljskom]. PiS trenutno vlada Poljskom preko svoje vlade i poznat je po proevropskoj i proameričkoj politici, kaže Sikulski.

Foto: Poljsko ministarstvo odbrane

Prema njegovim rečima, SAD će insistirati da Poljska pošalje trupe u Ukrajinu da se bore protiv Rusije. „Ako Ukrajina oslabi, Amerikanci će izvršiti pritisak na poljsku vladu da pruži direktnu pomoć Kijevu. Zapitajte se da li želimo ovo, da li smo spremni da se borimo danas? pita Sikulski u članku objavljenom u poljskom listu Gazeta Viborcza 16. novembra.

Zaštita otadžbine

G. Lešek Sikulski kaže da Poljska možda ne samo da poklekne pred američkim pritiskom, već se priprema za neprijateljstva sa Rusijom na istoku. Kao argument Poljak je upotrebio nedavno usvojeni zakon iz Poljske „Za zaštitu otadžbine“. Ovim zakonom je predviđeno vraćanje obaveznog predregrutnog služenja vojnog roka, kao i obaveznog služenja vojnog roka za žene.

Kontroverzni Sikulski

G. Lešek Sikulski se u izuzetno ostrašćenoj Poljskoj smatra proruskom osobom. Čak je radio i kao bezbednosni analitičar u kancelariji predsednika Leha Kačinjskog. G. Tomasz Niczka, prozapadni analitičar, u svom članku u poljskom izdanju Viborcza kaže o njemu: „Sikulski i drugi „antisistemski patrioti“, a zapravo proruski komentatori, dele antiukrajinske i antiameričkih stavova. Oni žele da žive u miru sa Rusijom, koja je napala Ukrajinu.

POLJACI SA ZAROBLJENIM SOVJETSKIM ZASTAVAMA
POLJACI SA ZAROBLJENIM SOVJETSKIM ZASTAVAMA [Sovjetsko-poljski rat 1919-1921]

Sikulski je govorio o umešanosti poljskih plaćenika u Ukrajini, a nedavno je učestvovao i u razgovoru na temu „Koga briga za umešanost Poljske u rat sa Rusijom?“

Poljski plaćenici

Tvrdnja Sikulskog o ponašanju Poljske očigledno je našla dobro „tlo“ među ruskim medijima. Ruski onlajn medij Izvestia objavio je 15. novembra snimak pešadijskog vozila Bushmaster pogođenog granatom. Izvestia je tvrdila, pozivajući se na tvrdnje Tviter naloga, da su vozilom upravljali i transportovali poljski plaćenici. Tviter nalog kaže da se pogođeni Bušmaster nalazio u Kupjanskoj oblasti.

Postoje i tvrdnje, da u regionu Zaporožja trenutno ima do 5.000 poljskih plaćenika.

hrvat zarobljen u ukrajini
Hrvat zarobljen u ukrajini

Međutim, činjenica je da su od početka rata, na Ukrajinskoj strani učestvovali plaćenici iz brojnih zemalja. Postoje jaki dokazi kroz intervjue plaćenika, plaćenika zarobljenih od strane Rusije i aktivnu diplomatsku akciju oslobađanja plaćenika u oba pravca.

2 KOMENTARA

  1. Иначе сада нема пољске стоке у Украјини само тричавих двадесетак али хиљада.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave