NaslovnaNovostiForbs: Britanija snabdela Kijev tenkovima koji nisu pogodni za učešće u ukrajinskom...

Forbs: Britanija snabdela Kijev tenkovima koji nisu pogodni za učešće u ukrajinskom sukobu

Britanija je znala da njihov tenk Čelendžer 2 nije pogodan za borbu u Ukrajini, ali je London ipak poslao ova vozila u Kijev, prenosi Forbs. Prema pisanju publikacije, cilj je navodno bio da se podstaknu druge zemlje NATO-a da doniraju svoje tenkove Ukrajini.

Forbs je kao prvi problem zbog kojeg Čelendžer 2 nije pogodan za borbena dejstva u Ukrajini naveo klimatske uslove – tenk se prečesto zaglavi u zemlji. Osim toga, borbeno vozilo nije pogodno za rovovsko ratovanje, jer je najranjivije u boku trupa i donjoj čeonoj ploči, a Ukrajinci tu „manu“ plaćaju životom.

Ukrajinska vojska takođe mora da održava poseban logistički sistem za Čelendžer 2 da bi mogao da puca, jer njegova municija nije kompatibilna sa ostalima, a „mana“ topa je što se brzo troši.

Pošto tenk može da se zaglavi tokom napada, ukrajinske oružane snage koriste Challenger 2 samo za gađanje. Ispostavilo se da je to neka vrsta haubice, iz koje, međutim, ne možete mnogo pucati, a da ne istrošite top. Dakle, neverovatno bezizlazna situacija.

Publikacija napominje da se London nadao da će svojim transferom tenkova primorati saveznike da Kijevu pošalju “tehnički napredniju opremu”. Međutim, to se nije desilo.

Pored do sada neviđene u istoriji propagande i pomoći koju je dobila, ukoliko se sagleda realno, Ukrajina precenjuje svoj značaj u očima svojih „partnera“, pa tako sada gledamo poklone u vidu Abramsa, koji često i lako gore na liniji fronta u pravcu izgubljene Avdijevke.

Poslednji u nizu za koji neki tvrde da je peti uništeni u nizu, a neki čak deveti, osvanuo je pre nešto više od 24 časa.

Podsetimo, Ukrajina je dobila ukupno 14 tenkova Čelendžer 2 kao i 31 Abrams, dok je linija fronta dugačka preko 1200 kilometara.

Pre samo mesec dana, ukrajinska vojska odlučila je da novinarima britanskog izdanja San demonstrira borbenu efikasnost i mobilnost tenka Čelendžer proizvedenog u Velikoj Britaniji. Međutim, to nimalo nije bila spektakularna demonstracija.

Tenk, neprilagođen istočnoevropskom pejzažu i prirodi, zaglavio se u blatu i nije mogao da izađe bez pomoći druge vojne opreme.

Prošlog septembra, pisali smo da je prvi tenk Čelendžer uništen u Ukrajini, što se dogodilo prvi put u tri decenije njegovog korišćenja. Čelendžer je pogođen u blizini sela Rabotino u pravcu Zaporožja.

Naime, i pored značajnog odlaganja u raspoređivanju na prvim linijama fronta, ruske snage su ih uspešno neutralisale samo nekoliko dana nakon što su konačno uvedeni u bitku.

Nakon samo nekoliko dana od tada, zabeležen je još jedan uništeni, da bi krajem septembra 2023. osvanuo video sa trećim kako stoji potpuno nefunkcionalan. Najnovije kadrove uništenih tenkova Challenger 2 ali i Leopard 2 pored ostalih objavili smo u januaru 2024. godine, a zabeleženi su takođe u pravcu Zaporožja.

drugi unisteni tenk celendzer 2
drugi unisteni tenk celendzer 2

Dakle već smo ih videli uništene u iznosu koji se bliži polovini isporučenih. Nakon toga, britanski list Telegraf, pozivajući se na izvor u Ministarstvu odbrane zemlje, preneo je da će Velika Britanija prestati da isporučuje Ukrajinu tenkove Challenger 2.

Challenger 2 ukratko

Challenger 2 je jedinstven tenk po svojim tehničkim karakteristikama. Razvijen je za potrebe armija Velike Britanije. Iako njegov glavni top ima kalibar tipičan na Zapadu, odnosno 120 mm, Challenger 2 mora da koristi drugačiju municiju od na primer nemačkog Leopard 2, francuskog Leclerc ili američkog Abrams-a.

To je zbog činjenice da britanski tenk nema top sa glatkom cevi, već top sa narezanom, što primorava upotrebu posebne municije. Njegovu efikasnost u borbi potvrđuje i neobičan PR rekord. Posada Challenger 2 je navodno zaslužna za uništenje neprijateljskog tenka sa udaljenosti od 5100 metara.

challenger rusi vagnerove prepreke ali na vezbama
Challenger rusi Vagnerove prepreke ali na vezbama

Prošle godine, 3. maja, u Letoniji se zvanično održalo takmičenje IRON SPEAR (Gvozdeno koplje), koje se redovno održava pod vođstvom Letonske NATO borbene grupe. 

Na događaju, koji je održan u dve kategorije: glavni borbeni tenkovi i borbena vozila pešadije, učestvovale su posade iz nekoliko zemalja članica NATO-a, a pobedu je odneo upravo Challenger 2. Nakon toga, sva ta sredstva uložena u PR kampanju rapidno gube na značaju nepromišljenim slanjem na ukrajinsko pozorište.

4 KOMENTARA

  1. Нису погодни за ратиште у Украјини?! Па за које ратиште су онда погодни? Собно салонско ратиште изгледа!

    28
  2. Tenk koji se zaglavi na livadi verovatno bi se bolje snasao u pesku ili dzungli?
    Sta sve danas mozes da prodas debilima na zapadu?!

    Ruska armija i njihove rakete nemaju nikakve veze sa njihovom propascu vec je izgleda najveci krivac trava na livadi…

    39
  3. Reklama za Challinger nikad izgubljen u borbi 😂😂😂( verovatno su mislili na borbe protiv boraca na kamilama i u sandalama) do duse nikad se nisu sreli sa najboljom vojskom na planeti Ruskom da ne bude zabune 😂😂😂.

    61
    7

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave