NaslovnaNovostiOpekli se: Velika Britanija više neće isporučivati tenkove Challenger 2 Ukrajini

Opekli se: Velika Britanija više neće isporučivati tenkove Challenger 2 Ukrajini

Britanski list Telegraf, pozivajući se na izvor u Ministarstvu odbrane zemlje, javlja da će Velika Britanija prestati da isporučuje Ukrajinu tenkove Challenger 2.

Planirano je da se preostala borbena vozila nadograde na verziju Čelendžer 3 kako bi se osigurala unutrašnja bezbednost Velike Britanije.

Prema izvoru, London više neće davati oružje Kijevu. Glavni razlog je to što je ukrajinskoj strani već obezbeđeno sve što je moguće. Britanske vlasti su pružile značajnu podršku ukrajinskoj vojsci, obezbeđujući, na primer, rakete Storm Shadow dugog dometa ali i tenkove Challenger 2.

Međutim, sredstva i oprema prebačeni Oružanim snagama Ukrajine nisu mogli da donesu očekivani efekat na bojnom polju. Rakete Storm Shadow, koje su predstavljale ozbiljnu neizvesnost na početku sukoba, ubrzo počeli da budu presretani od strane ruskih PVO sistema, a takođe su uništavane u uskladištenim bazama.

Situacija sa tenkovima Čelendžer 2 čini se još lošijom za ukrajinsku stranu, pošto su ih ruske snage uspešno neutralisale samo nekoliko dana nakon što su uvedeni u bitku. Nakon samo nekoliko dana zabeležen je još jedan uništeni, da bi krajem prošlog meseca osvanuo video sa trećim kako stoji potpuno nefunkcionalan.

Challenger 2 u Ukrajini

Britanska vlada je 15. januara odlučila da prebaci 14 tenkova Challenger 2 i 30 samohodnih topova AS90. Premijer Riši Sunak obećao je ukrajinskom predsedniku Zelenskom da će pružiti dodatnu podršku. Napominje se da će transfer tenkova podići britansku podršku Kijevu na novi nivo.

Još u martu mesecu, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da je ukrajinska vojska dobila svoj prvi glavni borbeni tenk Čelendžer 2.

challenger 2
challenger 2

„Bilo je zadovoljstvo testirati prvi ukrajinski Challenger 2 glavni borbeni tenk. Ovi tenkovi, koje je isporučila Velika Britanija, nedavno su stigli u našu zemlju“, rekao je Aleksij Reznikov na Tviteru.

Međutim britanski tabloid The Sun objavio je 27. januara članak koji je ostavio pomešana osećanja. Publikacija se tiče 14 tenkova Čelendžer 2 obećani ukrajinskim oružanim snagama.

Prema rečima autora sadržaja, Jeromea Starkija, britansko ministarstvo odbrane razmišlja o opcijama za evakuaciju Challenger 2. G. Starki citira svoj izvor iz Ministarstva odbrane koji kaže da bi bila „noćna mora ako bi Challenger 2 bio zarobljen od strane osvajača”.

Britanci navodno minirali mehanizme ukrajinskih tenkova Čelendžer

Prema članku na sajtu OverClockers, Britanci su zatražili da Rusi ni pod kojim okolnostima ne dođu u posed Čelendžeru 2. U principu, poznato je da Challenger 2, kao i druge vojne tehnologije, ima opremu i sisteme upravljanja koji “ne bi trebalo da padnu u strane ruke”.

OverClockers tvrdi da su Britanci postavili eksploziv na glavne mehanizme tenka, a kontrola nije data ukrajinskoj posadi. Ruska publikacija nije navela izvor za svoje tvrdnje. Miniranje mehanizama tenka ostaje nedokazana tvrdnja zasnovana isključivo na pretpostavkama ili pričama iz druge ruke.

Sve ovo mogu biti samo glasine, ali generalno, ništa nije iznenađujuće u ludilu ovog sukoba, međutim ljudi koji bi želeli da upravljaju miniranim tenkom teško da će dobrovoljno da se pojave na zadatku.

London više neće isporučivati tenkove

Dugo vremena su Challenger 2 nazivali nedodirljivim, pa je nakon ovih video snimkom dokazanih incidenata slava britanskog oklopa nago propala.

volas i stoltenberg
volas i stoltenberg

Predstavnici Skaj njuza obratili su se novom ministru odbrane za komentar. Podsećamo da je 31. avgusta ovaj visok položaj zauzeo Grant Šaps, dok je revoltirani Ben Volas podneo ostavku. U eteru TV kanala, on je čvrsto objavio svoju odluku da Ukrajini neće snabdevati novim tenkovima.

Prema rečima načelnika vojnog resora, nema govora o zameni izgorelih Čelendžera 2. Šaps je odbio da komentariše uništene tenkove niti da komentariše snimke.

Ministar odbrane je rekao da su ukrajinske oružane snage dobile dovoljnu količinu naoružanja i opreme od saveznika i da će se snabdevanje ubuduće nastaviti, ali Britanija ne može da prenosi tenkove jer je potrošila sve raspoložive resurse.

Britanci na vreme uništili desetine tenkova Challenger 2

Čini se da novi britanski ministar odbrane nije upoznat sa odlukama svojih prethodnika. Podsetimo, ranije su novinari Sandej Tajmsa saznali da se britanska vojska rastosiljala 43 jedinice Challenger 2 2023.

Deo tenkova je mogli biti prebačeno u Ukrajinu, ali Britanci ne samo da nisu tenkove podelili sa Zelenskim, već su potrošili nekoliko desetina miliona funti na reciklažu, u procesu koji je prilično skup.

Po svemu sudeći, izgleda da danas jednostavno nema čime da zamene izgorele Čelendžer 2 u Ukrajini jer su Britanci pametno unapred uništili sve rashodovane kako ne bi došli u neprijatnu situaciju.

Challenger 2

Challenger 2 je jedinstven tenk po svojim tehničkim karakteristikama. Razvijen je za potrebe armija Velike Britanije. Iako njegov glavni top ima kalibar tipičan na Zapadu, odnosno 120 mm, Challenger 2 mora da koristi drugačiju municiju od Leopard 2, Leclerc ili Abrams-a.

To je zbog činjenice da britanski tenk nema top sa glatkom cevi, već top sa narezanom, što primorava upotrebu posebne municije. Njegovu efikasnost u borbi potvrđuje i neobičan rekord. Posada Challenger 2 je navodno zaslužna za uništenje neprijateljskog tenka sa udaljenosti od 5100 metara.

challenger rusi vagnerove prepreke ali na vezbama
Challenger rusi Vagnerove prepreke ali na vezbama

Nedavno, 3. maja, u Letoniji je zvanično održalo se takmičenje IRON SPEAR (Gvozdeno koplje), koje se redovno održava pod vođstvom Letonske NATO borbene grupe. 

Na događaju, koji je održan u dve kategorije: glavni borbeni tenkovi i borbena vozila pešadije, učestvovale su posade iz nekoliko zemalja članica NATO-a, a pobedu je odneo upravo Challenger 2.

15 KOMENTARA

  1. Po tradiciji, englezi prave oružje koje ne mogu da unište ni strele, ni drvena koplja, ni bumerang… Ali zli rusi koriste rakete. Sramota.

  2. @Milan. U kom ti milenijumu živiš . Jugoslovenska kraljevska vojska ? Bože kakve kaleje žive na ovoj zemlji . Ukrainci masovno otišli u Vermaht kao i Hrvati , jurnuli na Rusiju da unnište komunizam . Pa prošli su dobro , a i ti ćeš tako .

  3. Casni krst banderasima fasistima koji.su terorisAli ruski narod u ukrajini
    Rusijo udri po ukrima da zapamte kako izgleda rat sa Rusijom
    Niste ptihvatilli minsl 1 i minsk 2 nije ko ne zlusa pesmu neka sadslusa oluju. Zao mi samo civila

  4. За све погинуле људе у рату треба да захвале оном наркоману Борису Џонсону, да није било њега све би било готово! Де се појаве идиоти енглези и умешају своје прсте и браћа се бију☝️

  5. Британцима би се више исплатило да све “Челенджер”2 тенкове пошаљу Украјинцима , па да их војска Русије уништи и рециклира ,као “Бредли”-је ,”Абрамс”-се и “Леопард”-е,јер највећа топионица гвожђа и челика у Русији уместо три већ одавно ради у четри смене – него да сами рециклирају у процесу који је прилично скуп и који кошта више десетина милиона фунти !Овако је Британцима скупља дара од мере !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave