NaslovnaNovostiPojavio se novi snimak iz FPV drona koji stiže "u posetu" tenku...

Pojavio se novi snimak iz FPV drona koji stiže “u posetu” tenku Abrams američke proizvodnje

U zoni sukoba u Ukrajini, Oružane snage Ruske Federacije uništile su još jedan tenk Abrams američke proizvodnje. Ukrajinsko borbeno vozilo je uništeno pomoću FPV drona.

Na internetu se pojavio snimak sletanja FPV drona na tenk Abrams. U njima vidimo kako dron cilja neprijateljski tenk. Nakon toga prilazi neprijateljskom borbenom vozilu. Zatim dolazi pogodak u Abrams, tačno gde i treba.

Napominjemo da ovo nije prvi tenk Abrams američke proizvodnje koji su ruske trupe uništile u zoni ukrajinskog sukoba. Ranije su Oružane snage Ukrajine radije štedele američke tenkove i gurale nemačke tenkove Leopard.

Za razliku od nemačkih desetkovanih ali od nedavno i američkih, britanski tenkovi Challenger su, nakon nekoliko uništenih, čini se ekspresno povučeni sa linije fronta. Vrlo verovatno je u pitanju pokušaj čuvanja reputacije, sobizrom da je naširoko reklamiran kao nabolji od pomenute trojke.

Podsetimo, u toku odbijanja letnje-jesenje kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga, ruska vojska je uništila veliki broj evropskih tenkova. Sada, očigledno, ukrajinska vojska nema puno izbora nego da šalje Abramse prebačene iz Sjedinjenih Država, u borbu.

Jutros smo izvestili da je tenk „Abrams“ ukrajinskih oružanih snaga oboren na bojnom polju kod sela Berdiči na Avdijevskom sektoru fronta, severozapadno od same Avdijevke.

Prema nekim izveštajima, ovo je peti tenk američke proizvodnje koji je ruska vojska srušila na bojnom polju, međutim, može biti i šesti, dakle ostaje nejasno koliko tačno ih je uništeno. Sve su ih uništili ruski borci, takođe u Avdejevskom sektoru Donjeckog pravca.

Kako uništiti Abrams?

Telegram kanal po imenu Ribar objavio je videozapis o ranjivosti tenka Abrams još u februaru 2023. godine, koji se inače smatra vrlo otpornom ratnom mašinom. Video je objavljen mesec dana nakon što su SAD najavili da će to naoružati Kijev sa oko 31 jedinice M1A2 Abrams.

U videu se nabrajaju sposobnosti tenka, naglašavajući da je Abrams jedan od najmoćnijih NATO tenkova, bez obzira koja verzija je u pitanju. “Moćan oklop, aktivni sistem zaštite i drugi dodatci tenka ga čine veoma otpotnim u borbi.

Uskoro, međutim, ton se menja, a u videu se tvrdi da “Abrams nije nepobediva mašina” i može se onesposobiti kao “bilo koje drugi tenk”. Nadovezujući se na to, video daje detalje o probojnim i najranjivijim mestima tenka a sam video postaje vodič za uništavanje moćnog vozila.

Prema snimku, najteže je poraziti „čeonu izbočinu“ tenka Abrams. Nasuprot tome, procenjuje krov kupole kao najranjiviju tačku napada. Na snimku se navodi da napadači mogu da oštete optiku i sisteme za posmatranje i komunikaciju na krovu kupole pucanjem iz mitraljeza velikog kalibra i bacača granata.

Međutim, sva druga mesta su visoko zaštićena kombinovanim oklopom i trebaće im najnaprednije protivtenkovsko oružje za napad. Dodaje se da, ako su dostupni, mitraljezi i bacači granata mogu pogoditi rezervoare goriva ili lokacije vozača i drugih članova posade u kupoli.

Još jedna tačka ranjivosti navedena u video snimku su bočne strane tenka Abrams. Kaže se da je Abrams lakše pogoditi sa boka i naglašava da svi tenkovi imaju „gusenice“, što ih obično čini ranjivim i nepokretnim. Upozorava da, iako to neće eliminisati borbenu efikasnost tenka, učiniće ga nepokretnim.

Posle prednje i bočne strane dolazi zadnji deo tenka, koji video naziva „najranjiviji deo“. Prema snimku, prioritetne mete moraju da budu motor i municija. Kaže da ako se koriste zapaljive smeše, najbolje rešenje bi bilo da se napadne odeljak menjača motora odozgo.

Pored navođenja tačaka na koje napadač treba da cilja, video takođe opisuje oružje koje bi bilo najefikasnije u uspešnom onesposobljavanju ili uništavanju tenka Abrams. U tom cilju, zalaže se za upotrebu drona koji bi mogao da napadne odeljak za prenos motora odozgo.

gde gadati abrams
gde gadati abrams

Iako je tenk u celini dobro oklopljen, optika i komunikaciona oprema na vrhu kupole tenka mogu se brzo onesposobiti ručnim granatama, dok se motor i municija mogu uništiti sa prikladnim oružjem.

Video se završava zaključkom: „Abrams se s pravom smatra jednim od najbolje zaštićenih vozila, ali iskustvo ratova u Persijskom zalivu srušilo je mit o njegovoj superiornosti. Brojne fotografije zapaljenog Abramsa još jednom su potvrdile da svaki tenk može biti uništen, a američki nikako nije izuzetak. Glavna stvar je da ostanete hladni i upotrebite neophodna sredstva za uništavanje.”

9 KOMENTARA

        • Слава Украјини је Бандеровски нацистички поздрав. Као Хрватски за дом… и Немачки хајл Х… Већ тај поздрав говори све о садашњој Украјини а и о теби који га користиш

          13
          1
          • To nisam znao, nije da ne verujem, ali možeš li malo pojasniti ili potkrepiti tu informaciju. Hvala unapred.

    • И кад си се пробудио,ћебе ти пало на под ,а ти се упишао!!!

      12
      2
  1. Како се то тенк “обори” и “сруши”!?! С ноје неки летећи тенк …

    2
    15
    • Obori se praćkom,ili možda sruši beznol palicom.Moze i go….om motkom jer je to anglosaksonski bedurija.

      49
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave