NaslovnaNovostiVazdušno-kosmičke snage Rusije primile poslednju ovogodišnju seriju lovaca Su-57

Vazdušno-kosmičke snage Rusije primile poslednju ovogodišnju seriju lovaca Su-57

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su sledeću seriju lovaca pete generacije Su-57, izgrađenih u okviru državne odbrambene narudžbe 2023. godine. Ovo je saopštila pres-služba Ujedinjene avio-kompanije.

Vazduhoplovni kombinat Komsomolsk-na-Amuru predao je vojsci poslednju seriju lovaca Su-57 ove godine, kako kažu, „ispod jelke“. Broj aviona u seriji se ne saopštava, ali UAC naglašava da je ovogodišnji proizvodni program zatvoren, da su svi avioni predviđeni ugovorom isporučeni.

Ovo važi i za Su-57 i za Su-35S. Napominje se da su avioni sastavljeni na novoj proizvodnoj liniji izgrađenoj u fabrici aviona u uslovima povećanja obima serijske proizvodnje. Prethodna serija lovaca Su-57 predata je vojsci krajem septembra.

“Danas ažuriramo proizvodnju. Već 2024. godine biće pušteno u rad niz objekata u okviru realizacije perspektivnih projekata tehničke preopreme u okviru državnog programa razvoja odbrambene industrije za serijsku proizvodnju aviona Su-57”, rekao je šef UAC Jurij Sljusar.

On je odao priznanje vrednim radnicima u fabrici odgovornim za proizvodnju za njihov rad u tri smene. Svojim posvećenim naporima uspeli su da obezbede tačnu isporuku svih ovih aviona, navodi Sljusar.

Su-57 je ruski višenamenski borbeni avion pete generacije, napravljen korišćenjem stelt tehnologija u Konstruktorskom birou Suhoj. Lovac je dizajniran za uništavanje vazdušnih, kopnenih i površinskih ciljeva pomoću sistema protivvazdušne odbrane, izviđanja velikog dometa, kao i za uništavanje sistema kontrole neprijateljske avijacije. Može se boriti sam i u okviru koncepta „jedinstvenog polja“.

Kada je reč o Su-57, nedavno smo izvestili o patentiranju „stelt verzije ruskog lovca sa dva sedišta“. Vredi napomenuti da je ovakav dizajn već najavljen u Rusiji pre nekoliko godina. Kina je slično uradila sa svojim vodećim avionom J-20.

Da lovac nastavlja da povećava svoje borbene sposobnosti potvrđuje i novi motor drugog stepena (proizvod 30). Kako su naveli u državnoj korporaciji, avion je već počeo sa letnim testovima sa novim motorom, a planirano je da se ažurirani lovac isporuči trupama prema aktuelnom ugovoru.

su 57
su 57

Prema dostupnim informacijama, nedavno primećeni avion verovatno pripada proizvodnoj seriji za ovu godinu.

Rusija je do sada ograničeno koristila svoj lovac Su-57, uglavnom za nadzor i podršku komunikacije. Zabeleženo je samo nekoliko akcija gde je Su-57 ušao u vazdušni prostor Ukrajine, kao i napada na ukrajinske PVO sisteme.

Ako Ukrajina dobije i odluči da rasporedi lovce F-16, verovatno će Su-57 dobiti aktivniju ulogu u ovom sukobu. U režimu direktnog presretanja, Su-57 će imati značajnu prednost pri prvom lansiranju u odnosu na F-16, ali i ostale zapadne avione za koje navodno postoji mogućnost da dođu u ukrajinske ruke.

12 KOMENTARA

  1. Nije toliki problem napraviti toliko aviona, mada ameri ih i nemaju u tom broju a kamoli Rusi tako malo, poenta je imati para da se odrzavaju, da je evropa stabilna i da ne mora da kupuje samo americko nauruzanje ovi bi odavno pukli.
    Zato ameri daju ogromna srestva da drze tenziju u africi i istoku, njima ne ide u korist sto Kinezi i Rusi ujidenjuju africke i aziske zemlje.
    Sad plase evropu opstim napadom rusa da bi ovi popunjavali iskljucivo njihovim oruzijem vojsku

    • Па шта? Русија није заинтересована за пљачку туђих територија као Америка. Не треба ми велики број авиона. Тренутно се траже слабе тачке код Руса, а Украјинци то главом плаћају. Буду ли их стисли уза зид, Сармати ће да полете. Тад никакав број авиона неће бити важан.

      • Jao koji faličan izgovor. “Rusija nije zainteresovana za pljačku drugih država, ne trebaju im avioni” 😂

        Rusija je država sa NAJVEĆIM Vap-om na ovoj planeti i ITEKAKO im trebaju avioni za kontrolu tog VaP, jer se on ne kontroliše samo PVO sistemima.

        A ako polete Sarmati, poleteće i Trajdenti, a i Minutmeni. Nuklearna motka ima dva kraja.

        • Није то фаличан изговор, како ти кажеш. То је моје мишљење. Не разумем чему такав подругљив тон? Нек полети шта год хоће. Американци не могу са Северном Корејом да се зезају како они хоће, због релативно малог нуклеарног арсенала. Не знам шта замишљаш и ти и они да ће да ураде са Русијом

          • Kako možeš reći za državu koja ima najveći vazdušni prostor na planeti i koja pretenduje na mesto jedne od vodećih svetskih sila da joj “ne treba veliko vazduhoplovstvo”. Ta dva su sama po sebi kontradiktorna. Pogotovo jer sam objasnio da vazdušni prostor se ne kontroliše PVO, već kontrolu rade VOJIN+Avijacija.

            Kao što rekoh Nuklearna motka ima dva kraja, ako polete Sarmati i Bulave, poleteće i Trajdenti i Minutmeni. Obostrano uništenje…čiča miča.

          • “Поготово јер сам објаснио…”. Ко је тебе прогласио за ауторитет у овој дискусији? Имам утисак да си ти један од оних ликова, чија увек мора да буде задња. Потражи укупан број авиона САД и Русије, па ће ти бити јасно о чему пишем. Ако Амери уђу у Русију на силу, то ће онда бити и крај РФ. Било би то јавно понижавање и иживљавање над руским руководством. И народом. Мислиш ли да ће Русе онда бити брига за нуклеарни армагедон који ће настати?

          • @Неко
            Evo neka ti bude, ti si ekspert.
            Ajde zdravo. Sa ljudima koji opravdavaju nuklearnu razmenu nemam šta da diskutujem.

          • Не оправдавам ја ништа. И нисам експерт. Не знам одакле ти тај утисак. Ја само не видим другу могућност да се ова ствар заврши.

    • U pravu si. Taj potkast sam i sam gledao. Sve same činjenice šteta sto se neradi o filmu .katastrofa kakve gluposti kao da ih je neko brojao sa obe strane pa vama rekli

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave