NaslovnaNovostiOkršaj između ruskog Su-57 i ukrajinskog Su-27/Su-24

Okršaj između ruskog Su-57 i ukrajinskog Su-27/Su-24

Su-57 Felon više ne udara samo izvan vizuelnog dometa. Ruski stelt lovac je bio umešan u borbu u vazduju, navode zapadni izveštaji, uglavnom britanski. Ukrajinski Su-27 i Su-24 su postali žrtve ruskog “zločinca”.

Već u oktobru prošle godine počeli su da stižu signali da se Su-57 bori u vazduhu. Ne mislimo na gađanje kopnenih ciljeva, već uništavanje neprijateljskih aviona dok su u letu.

Prema izvorima, ukrajinske avione koji su prošle godine napali Belgorodsku oblast oborili su Su-57. Udarci ruskog stelt-a desili su se na dometu od 217 km korišćenjem projektila izvan vizuelnog dometa.

Potvrda događaja iz prošlog oktobra stigla je do Britanaca izgleda tek ovog januara. Izveštaj britanske obaveštajne službe ukazuje na upotrebu raketa vazduh-vazduh. Isti izveštaji pokazuju da je Su-57 gađao zemaljske ciljeve još od početka juna 2022. godine.

Su-57 su koristili rakete vazduh-vazduh R-37M. Ova raketa ima domet od 400 km. U ovom trenutku ne postoji nijedna druga poznata raketa u svetu koja može da pogodi vazdušne manevarske ciljeve u vazduhu na udaljenosti od 200 km.

su 57
su 57

U februaru je ponovo stigla potvrda iz Velike Britanije da je Su-57 oborio ukrajinski avion u vazduhu. Informacija je objavljena u britanskom listu The Conversation. Prema njihovom izvoru, Su-57 je preuzeo funkcije Su-35 specijalno za ovu misiju. tj. Su-57 je pratio MiG-31, koji je hipersoničnom raketom trebalo da uništi kopneni cilj. Su-57 je pokrivao dejstva MiG-31 presretajući ukrajinski avion i ispalivši istu raketu vazduh-vazduh – R-37M.

R-37M je visoko udarna, supersonična raketa, koje se kreće brzinom od 6 maha. Kao što je ranije pomenuto, najefikasniji domet rakete je između 150 km i 398 km vazdušne udaljenosti.

Raketa ima sistem navođenja: inercijsko sa ažuriranjem srednjeg kursa, poluaktivno i aktivno radarsko samonavođenje. Slično kao i R-37, R-37M može da nosi nuklearnu bojevu glavu za uništavanje većih formacija aviona ili projektila.

R-37M

Ovo je prekretnica u ruskoj avijaciji, pa i u svetu. Su-57 je prvi stelt lovac koji se koristi u veoma intenzivnim vojnim operacijama u vazduhu i na zemlji, protiv zapadnih sistema PVO. Postoje dokazi da je F-35 Lightning II video akciju, ali su oni bili u specijalizovanim vojnim operacijama gađajući kopnene objekte koji su očajni u bilo kakvoj protivvazdušnoj odbrani.

Učešće Su-57 u ratu u Ukrajini, kao i upotreba rakete R-37M, predstavlja ozbiljan podsticaj u razvoju programa i za rusku avijaciju uopšte. Ovo učešće je svojevrsni udar na imidž američkih i kineskih boraca pete generacije. F-35 postoji 17 godina i do sada se ne može pohvaliti ni približnim uspesima Su-57 napravljenog za samo nekoliko meseci.

Nije ni čudo što su poslednjih meseci iz Moskve stizali izveštaji da Su-57 postaje sve važniji program ruske avijacije. Mnogi zapadni mediji su napustili pragmatizam i realizam i opisali Su-57 kao neuspeh, podređen njihovim preferencijama.

Međutim, ispostavilo se da Su-57 vrlo brzo skače na sam vrh, prekakajući konkurenciju. Očekuje se da će Rusija imati 44 lovca Su-57 do kraja 2024 godine.

su 57 f 35
su 57 f 35

U pozadini uspeha ruskog Su-57 u ratu u Ukrajini, razmotrimo uspehe njegovih konkurenata u borbi vazduh-vazduh. F-22 Raptor ima jednu bitku u vazduhu koju teško kvalifikuje kao dostignuće – obaranje kineskog balona pre nekoliko nedelja. F-35 takođe ima jednu bitku u vazduhu, koju je takođe teško definisati kao značajnu – obaranje dva drona na Bliskom istoku. U oba slučaja nedostaju intenzivne borbe.

Sve ovo što se dešava sa Su-57 u Ukrajini otvorilo je vrata Moskvi da pregovara sa Nju Delhijem o zajedničkom razvoju Su-57. Trenutno se konačni rezultat pregovora ne zna, ali sve ovo nabrojano svakako daje Suhoju samopouzdanje da Indijcima mogu da ponude nešto što drugi lovci poput F-35, F-22 i J-20 ne mogu – borbeno iskustvo.

9 KOMENTARA

  1. Ruse su nase novine mnogo vise izvikale .akisu tako mocni sto traze pomoc od kine koreje turske iraka za ruse ratuju cecenski muslimani.oni sano se hvale da imaju nesto novo od naoruzanja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave