NaslovnaNovostiUkrajinski pilot nazvao raketu R-37M ispaljenu sa Su-57 „najopasnijom“

Ukrajinski pilot nazvao raketu R-37M ispaljenu sa Su-57 „najopasnijom“

U nedavnom intervjuu, ukrajinski borbeni pilot opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je saopštilo da Rusija „gotovo sigurno“ raspoređuje svoj najmoćniji ratni avion, Su-57, u operacijama protiv Ukrajine na način koji minimizira rizik za letelicu.

Su-57

Dok se u izveštajima ruskih medija tvrdi da su koristili Su-57 u ratu u Ukrajini od maja 2022, a najnovija ocena Ministarstva odbrane Velike Britanije potkrepljuje izveštaj ruske državne novinske agencije TASS, koji kaže da su Su-57 deluju „van zone aktivnog uništenja od strane neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane“.

Među dalekometnim naoružanjem Su-57, raketa vazduh-vazduh R-37M dugog dometa posebno zabrinjava ukrajinske pilote, prema američkim medijima, koji su citirali ukrajinskog pilota MiG-29 koji ga opisuje kao „Jebeno opasne!”

Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su da koriste R-37M protiv Ukrajine prošlog leta. Dok su ukrajinske vazduhoplovne snage razvile taktiku kako bi minimizirale pretnju koju predstavlja R-37M, ta taktika je samo ograničila sposobnost ukrajinskih pilota borbenih aviona da sprovode svoje misije.

„Pošto smo razumeli njihovu taktiku tokom gađanja ovim raketama (R-37M), kreirali smo naše tehnike da ih izbegnemo. Ipak, to ograničava naše sposobnosti da sprovodimo naše misije. Naravno, ako manevrišemo, ne možemo da obezbedimo vazdušni napad ili nešto drugo, tako da je igra i dalje veoma, veoma, veoma teška u vazduhu i veoma rizična. Ako niste svesni lansiranja rakete, mrtvi ste“, rekao je za The Drive ukrajinski pilot MiG-29 sa pozivnim znakom „Juice“.

U kombinaciji sa Su-57 koji ima stelt karakteristike, ova raketa postaje još smrtonosnija. Zapadni stručnjaci veruju da je projektil skrojen da porazi avione sposobne i za rano upozoravanje AWACS.

Sistemi za rano upozoravanje u Poljskoj i Rumuniji koji rade u režimu 24/7 h navodno nisu uspeli da otkriju ruski avion pete generacije, prema izveštaju iz oktobra, što je rezultiralo da je ukrajinski lovac Su-27 oboren raketom R-37M ispaljenom iz Su-57, označavajući prvi pogodak vazduh-vazduh.

Ipak, izveštaji o Su-57 koji deluju iz bezbednosti ruskog vazdušnog prostora ukazuju na minimalnu ulogu ruskog aviona pete generacije koji se reklamira kao avion koji nadmašuje F-22 i F-35.

ukrajinski pilot juice u kokpitu svog mig 29
ukrajinski pilot juice u kokpitu svog mig-29

Eksperti su komentarisali da ako je Su-57 nevidljiv kao njegovi američki konkurenti, može se očekivati da će letelica neotkrivena leteti unutar ukrajinskog vazdušnog prostora kako bi potisnula protivvazdušnu odbranu.

Gubitak čak i jednog Su-57 od ukrajinskih raketa zemlja-vazduh obezbedio bi Ukrajini ogroman marketinški dobitak i podstakao sumnju u stelt karakteristike Felona.

R-37M raketa vazduh-vazduh velikog dometa

R-37M je raketa vazduh-vazduh velikog dometa sposobna da pogodi vazdušne ciljeve velike brzine sa više od 300 kilometara.

Takođe je poznata kao AA-13 na Zapadu ili RVV-BD, oznaka koja se koristi za ruske varijante R-serije koje su se ranije proizvodile u Ukrajini. Rečeno je da je serija RVV naprednija i sastoji se samo od ruskih komponenti.

R-37M

Raketa je proizvod čuvene ruske kompanije Vimpel. Izvedena je od sovjetskog R-37 AAM, napravljenog 1980-ih za MiG-31M Foxhound. Razvoj rakete počeo je krajem 2000-ih.

R-37M je prvobitno trebalo da nosi MiG-31. Kasnije je odlučeno da se oružje unapredi kako bi bilo kompatibilnije sa Su-30, Su-35 i Su-57. Raketni motor sa dvostrukim impulsom pokreće raketu. Dvopojasni aktivni radarski tragač vodi projektil ka svom cilju, dok inercijalni navigacioni sistem prima podatke o putanji tokom kursa projektila.

Prema tvrdnjama proizvođača, tokom završne faze gađanja projektilom, strelac u avionu može da obeleži cilj sa radarskim poprečnim presekom od 54 kvadratna stopa na udaljenosti od oko 40 kilometara i većoj.

Slično kao i R-37, R-37M može da nosi nuklearnu bojevu glavu za uništavanje većih formacija aviona ili projektila.

IzvorTASS

5 KOMENTARA

  1. F 35 nikako nije krš!Problem je što se htijelo integrisati što više najsavremenijih tehnologija za što kraće vrijeme!Nedostaci će se vremenom otklanjati,ali mislim da je borbena vrijednosti F-35 za tu cijenu koštanja ipak precenjena.

  2. Naravno da niko ne voli rat i stradanja i razaranja. Ali kako je cinjenica da ni jedna vojna sila u Istoriji,koja je usla u vojni sukob sa mocnom Rusijom nije nikad nista uspela osim da je vojno porazena. Sada je Zapad u ratu protiv Rusije i bice porazen na kraju i on.

  3. Bravo za komentar,jedva čekam te abramse i leoparde pa da se sruši mit i o njima,jer su do sada samo sirotinju napadali.

  4. Kao prvo: Ne posti NEVIDLJIVI AVION. Vec avion sa smanjenom vidljivošću. To je to. Drugo: Zasto bi uopste takav avion i ulazio u vazdušni prostor neke zemlje ako postoje rakete dugog dometa. Pa to rade i ovi sa NACIzapada ( F22 i krš F35 )!!! F22 je letio u Sirijivan borbenih dejstava, a na kraju je SU 35S bio tačno iznad njega i postoji snimak o tome. Ovo pljuvanje svega Ruskog ili SU 57M je čista zapadna propaganda ( veliko sranje )!!! Nece ni ameri svoj F22 slati direktno u grotlo, vec posjeduje raete dugog dometa. Oni to stalno ističu da u borbama u vazduhu i zemlji koriste rakete dugog dometa.. tako da protivnik nezna sta ga je snašlo. To je to.. Ovo je još jedno zapadno pljuvanje svega Ruskog.

    • Sve tacno ste rekli prvi put u istoriji ce zapadna gamad biti porazena samo sto jos nisu svesni sta ce im se desiti ameri ce pasti u depresiju iz koje nece dugo izaci ako u opste i izadju

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave