NaslovnaAvijacijaRusija: Koristimo SU-57 u Ukrajini, koristili smo i u Siriji protiv F-35

Rusija: Koristimo SU-57 u Ukrajini, koristili smo i u Siriji protiv F-35

Rusija je zvanično potvrdila da koristi Suhoj Su-57 Felon u Ukrajini. To smo čuli u utorak, 18. oktobra 2022. godine tokom izjave generala Sergeja Surovikina, komandanta ujedinjenih trupa u Ukrajini u razgovoru sa ruskim novinarima.

General Surovikin je naveo da je svaki put kada je Su-57 poleteo i bio uključen u neprijateljstva u Ukrajini, pogodio vazdušne i kopnene ciljeve. „Su-57 rešava višestruke zadatke“, rekao je Surovikin, ističući niz naoružanja. Još sredinom jula, ruski mediji su sugerisali da se Su-57 koristi „za izgradnju mreže taktičkih informacija“.

Član stručnog saveta Državne dume Vladimir Gutenjev rekao je da je Su-57 već korišćen u Siriji. Prema njegovim rečima, u Siriji su 2018. bila raspoređena četiri borbena aviona. oruzjeonline.com podseća da je u to vreme Rusija imala samo četiri prototipa, dok je prvi masovno proizvedeni Su-57 bio spreman tek krajem prošle godine.

Gutenev je naglasio da su ruske vazduhoplovne i kosmičke snage koristile Su-57 u Siriji da „otkriju američke F-22 i F-35 koji se nalaze na istom području operacija“. Uprkos ovim tvrdnjama, Gutenjev je sugerisao da je rat u Ukrajini dao novu perspektivu na sposobnosti Su-57, koji nisu testirani u Siriji.

Ruski stručnjaci kažu da upravo zbog toga Moskva oprezno koristi svoj lovac pete generacije, jer još nema puno operativno iskustvo.

Iz istog tog razloga, kažu stručnjaci, Surovikin jednostavno govori o daljinskim napadima, prikupljanju podataka i taktičkim informacijama na mreži.

Da li je Su-57 oborio ukrajinski avion?

Surovikin je rekao da je Su-57 korišćen protiv vazdušnih ciljeva. To znači da je ruski lovac angažovan u sukobu sa ukrajinskim borbenim avionom. U ovom trenutku, međutim, nema dokaza da je Su-57 oborio nekog ukrajinskog lovca, ikao postoje takvi navodi u medijima.

Isto se može tvrditi i sa druge tačke gledišta. tj. trenutno nema dokaza ili bilo kakvih obaveštajnih podataka da je Su-57 bio radarski ili vizuelno na nišanu u Ukrajini.

su 57 ispaljuje k 77m
Su-57 ispaljuje K-77m

Ruski stelt lovac je prvenstveno naoružan raketama vazduh-vazduh velikog dometa. To su R-37M, raketa srednjeg dometa K-77M i dve rakete kratkog dometa – R-74M2 i K-MD. R-74M2 je nadogradnja R-74.

Četiri nova Su-57

Do kraja avgusta proizvedena su četiri nova lovca Su-57 za 2022. Izjava stiže od izvršnog direktora Ujedinjene avio-kompanije Juri Sljusar za TASS. „Četiri serijski proizvedena višenamenska lovca pete generacije Su-57 izgrađena su danas prema vladinom ugovoru sa Ministarstvom odbrane Rusije.

Ova vest daje nagoveštaj optimizma ruskom vazduhoplovstvu, posebno u pozadini ekonomskih sankcija koje Rusija trpi zbog invazije na Ukrajinu. Nedostatak zaliha zapadne tehnologije (uglavnom mikročipova) može imati svog uticaja, ali očigledno nije zaustavio proizvodnju ruskog vodećeg aviona. „Program Su-57 se nastavlja i budućnost je jasna“, dodao je Sljusar.

SU-57

Krajem avgusta, oruzjeonline.com je izvestio da Rusija gradi nove proizvodne pogone za serijsku proizvodnju svojih stelt lovaca Su-57. Ruski izvori javljaju da su nove proizvodne montažne linije otvorene u vazduhoplovnoj fabrici Komsomolsk na Amuru na Dalekom istoku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave