NaslovnaAvijacijaRusija: Koristimo SU-57 u Ukrajini, koristili smo i u Siriji protiv F-35

Rusija: Koristimo SU-57 u Ukrajini, koristili smo i u Siriji protiv F-35

Rusija je zvanično potvrdila da koristi Suhoj Su-57 Felon u Ukrajini. To smo čuli u utorak, 18. oktobra 2022. godine tokom izjave generala Sergeja Surovikina, komandanta ujedinjenih trupa u Ukrajini u razgovoru sa ruskim novinarima.

General Surovikin je naveo da je svaki put kada je Su-57 poleteo i bio uključen u neprijateljstva u Ukrajini, pogodio vazdušne i kopnene ciljeve. „Su-57 rešava višestruke zadatke“, rekao je Surovikin, ističući niz naoružanja. Još sredinom jula, ruski mediji su sugerisali da se Su-57 koristi „za izgradnju mreže taktičkih informacija“.

Član stručnog saveta Državne dume Vladimir Gutenjev rekao je da je Su-57 već korišćen u Siriji. Prema njegovim rečima, u Siriji su 2018. bila raspoređena četiri borbena aviona. oruzjeonline.com podseća da je u to vreme Rusija imala samo četiri prototipa, dok je prvi masovno proizvedeni Su-57 bio spreman tek krajem prošle godine.

Gutenev je naglasio da su ruske vazduhoplovne i kosmičke snage koristile Su-57 u Siriji da „otkriju američke F-22 i F-35 koji se nalaze na istom području operacija“. Uprkos ovim tvrdnjama, Gutenjev je sugerisao da je rat u Ukrajini dao novu perspektivu na sposobnosti Su-57, koji nisu testirani u Siriji.

Ruski stručnjaci kažu da upravo zbog toga Moskva oprezno koristi svoj lovac pete generacije, jer još nema puno operativno iskustvo.

Iz istog tog razloga, kažu stručnjaci, Surovikin jednostavno govori o daljinskim napadima, prikupljanju podataka i taktičkim informacijama na mreži.

Da li je Su-57 oborio ukrajinski avion?

Surovikin je rekao da je Su-57 korišćen protiv vazdušnih ciljeva. To znači da je ruski lovac angažovan u sukobu sa ukrajinskim borbenim avionom. U ovom trenutku, međutim, nema dokaza da je Su-57 oborio nekog ukrajinskog lovca, ikao postoje takvi navodi u medijima.

Isto se može tvrditi i sa druge tačke gledišta. tj. trenutno nema dokaza ili bilo kakvih obaveštajnih podataka da je Su-57 bio radarski ili vizuelno na nišanu u Ukrajini.

su 57 ispaljuje k 77m
Su-57 ispaljuje K-77m

Ruski stelt lovac je prvenstveno naoružan raketama vazduh-vazduh velikog dometa. To su R-37M, raketa srednjeg dometa K-77M i dve rakete kratkog dometa – R-74M2 i K-MD. R-74M2 je nadogradnja R-74.

Četiri nova Su-57

Do kraja avgusta proizvedena su četiri nova lovca Su-57 za 2022. Izjava stiže od izvršnog direktora Ujedinjene avio-kompanije Juri Sljusar za TASS. „Četiri serijski proizvedena višenamenska lovca pete generacije Su-57 izgrađena su danas prema vladinom ugovoru sa Ministarstvom odbrane Rusije.

Ova vest daje nagoveštaj optimizma ruskom vazduhoplovstvu, posebno u pozadini ekonomskih sankcija koje Rusija trpi zbog invazije na Ukrajinu. Nedostatak zaliha zapadne tehnologije (uglavnom mikročipova) može imati svog uticaja, ali očigledno nije zaustavio proizvodnju ruskog vodećeg aviona. „Program Su-57 se nastavlja i budućnost je jasna“, dodao je Sljusar.

SU-57

Krajem avgusta, oruzjeonline.com je izvestio da Rusija gradi nove proizvodne pogone za serijsku proizvodnju svojih stelt lovaca Su-57. Ruski izvori javljaju da su nove proizvodne montažne linije otvorene u vazduhoplovnoj fabrici Komsomolsk na Amuru na Dalekom istoku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo. Molimo Vas da nas kontaktirate!

Povezani članci

Ostanite povezani

2,116FanovaLajkuj
3,432PratilacaZaprati
752PratilacaZaprati
477PratilacaZaprati

Najnovije objave