NaslovnaNovostiRusija nudi zajedničku proizvodnju Indiji za Su-57

Rusija nudi zajedničku proizvodnju Indiji za Su-57

Kako prenosi TASS, u okviru međunarodnog aeromitinga Aero India 2023, Rusija i Indija razgovaraju o zajedničkom razvoju lovaca pete generacije u pogonima Hindustan Aeronautics Limited [HAL].

Generalni direktor ruske agencije za izvoz naoružanja Rosoboroneksport Aleksandar Mihejev naglasio je da će sve zavisiti samo od Indije jer je ruska strana spremna da zaključi ugovor o proizvodnji lovaca, kako generacije 4++, tako i pete generacije.

Ranije je već objavljeno da je UAC na marginama avio-kosmičke izložbe Aero India 2023 ponudio indijskoj strani da sastavi lovce u indijskoj kompaniji HAL, razvijenoj na osnovu aviona MiG-35.

Prema rečima Mihejeva, zajedničko iskustvo rada na avionima Su-30MKI, koji su vodeći avioni indijskog ratnog vazduhoplovstva, pokazalo je da Rusija i Indija mogu da sarađuju na ovako izuzetno složenim i visokotehnološkim projektima.

Vredi napomenuti da je indijska verzija dvoseda Su-30MKI razvijena uzimajući u obzir zahteve kupca, na osnovu iskustva stečenog na lovcu Su-37 generacije 4++.

Što se tiče programa lokalizacije za proizvodnju vojne opreme, u okviru nacionalnog projekta „Made in India“, gde bi nivo lokalizacije trebalo da bude najmanje 70%, velika je verovatnoća da će indijska zemlja prvo pokušati da licencira i lokalizuje proizvodnju. aviona Su-57 u preduzeću vodećeg indijskog proizvođača aviona HAL.

ruski su 57 pogodio ukrajinski su 27 s ledja

Pored toga, Indijci će pokušati da licenciraju modifikovanu verziju Su-57M sa motorima „druge faze“ i ažuriranom avionikom. Vredi napomenuti da su ranije Indija i Rusija već bile uključene u zajednički razvoj modifikacije Su-57 u okviru indijskog programa borbenih aviona 5. generacije FGFA.

Ulazak Nju Delhija u rusko-indijski program FGFA svedoči o visokom stepenu interesovanja indijskog ratnog vazduhoplovstva za Su-57.

U zaključku, vredi napomenuti da je, prema nekoliko publikacija, postalo poznato da planove za kupovinu ruskih lovaca Su-57 imaju Alžir i Maroko.

Prema dostupnim informacijama, dok Maroko samo planira da potpiše sporazum, Alžir je potpisao ugovor i biće prvi strani kupac ruskog borbenog aviona pete generacije Su-57.

Kako prenose portali, već je potpisan ugovor za isporuku 14 aviona u izvoznoj modifikaciji Su-57E sa Alžirom. Iznos ugovora se nije saopšten. Naglašeno je da je ovaj ugovor potpisan tokom posete alžirske delegacije MAKS-2019, prema kojem bi poslednji lovci Su-57E trebalo da budu isporučeni Alžiru najkasnije do kraja 2025. godine.

3 KOMENTARA

  1. Indija? Ne bih baš sa njima. Kada su pre četrdeserak godina napravili zajedničku firmu, kada su indijci naučili da projektuju i nečasno su se povukli, da neupotrebim teže reči.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave