NaslovnaNovostiKina unapređuje svog lovca pete generacije J-20 kako bi nadmašio američki F-22...

Kina unapređuje svog lovca pete generacije J-20 kako bi nadmašio američki F-22 Raptor

Ministarstvo odbrane SAD je u novom izveštaju iznelo svoju zabrinutost u vezi sa J-20 Mighty Dragon. Pentagon veruje da Kina unapređuje svoj lovac pete generacije.

J-20 predstavlja pretnju za američke avione F-22 Raptor. U izveštaju se navodi da Narodna oslobodilačka armija Kine priprema nadogradnju za J-20 koja bi omogućila lovcu pete generacije da nosi više projektila vazduh-vazduh bez žrtvovanja svojih stelt sposobnosti.

Pored toga, predstavljena je verzija sa dva sedišta, nazvana J-20S. Stručnjaci veruju da će ova verzija lovca pete generacije moći da upravlja dronovima u koordinisanim udarima.

J-20 Mighty Dragon je prema Amerikancima dobra kopija F-22 Raptor i može da nosi identičan broj projektila. Međutim, modernizacija će u ovom slučaju dati prednost J-20.

Američki zvaničnici takođe veruju da je domet kineske rakete PL-15 veći od dometa AIM-120 AMRAAM. Treba napomenuti, međutim, da američko vazduhoplovstvo drži u tajnosti domet projektila AMRAAM u njegovoj najnovijoj konfiguraciji.

Pentagon želi da preokrene situaciju u svoju korist sa AIM-260 JATM (Joint Advanced Tactical Missile), koja treba da zameni vremešni AIM-120. Detalji programa su poverljivi, ali se očekuje da proizvodnja može početi do kraja 2023. godine. Podsetimo, prvobitni plan je predviđao da JATM uđe u upotrebu 2022. godine, što se nije dogodilo.

prve slike kineskog nadogradenog stelt lovca j 20b
prve slike kineskog nadogradenog stelt lovca j 20b

Do početka ove godine Kina je imala po procenama SAD između 180 i 220 lovaca pete generacije J-20. Izveštaj Pentagona ukazuje da godišnja proizvodnja dostiže impozantnih 40-50 aviona.

Takav zaključak se izvodi iz serijskih oznaka koje se mogu videti na fotografijama ovih aviona koje se pojavljuju na internetu. Međutim, nije isključeno da je u pitanju varka, te su oznake namerno primenjene da bi se “bezbednjaci” doveli u zabludu.

J-20

U avgustu prošle godine, Kina je prvi put rasporedila lovce J-20 u zajedničkim vojnim vežbama koje je sprovela PLA dok su tenzije porasle nakon posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

J-20 je elektronski napredniji od mlaznjaka generacije 4++. Postaje polako oslonac PLAAF-a. Avion ima različite senzore koji pomažu pilotima da donesu najbolje taktičke i borbene procene. Smatra se da je nastao kombinacijom ideja od F-22 Raptor, F-35 Stealth Fighter-a i ruskog MiG-a 1.44.

j 20 pored mig 1.44
J-20 pored MiG 1.44

Važno je napomenuti da J-20 ne može da nosi oružje van svojih unutrašnjih i trbušnih odeljaka kako bi održao prikrivenost, zbog čega nosivost aviona J-16 i J-10 ulazi u igru. Koristeći svoju stelt tehnologiju, J-20 se više fokusira na “javljanje trenutne situacije” i posmatranje, prenoseći informacije J-16 i J-10.

Ideja je da se J-20 ponaša kao „izviđač-snajperista“, koristeći svoju stelt tehnologiju da izbegne radare neprijateljskih lovaca i eliminiše slabe mete kao što su avioni za rano upozorenje ili tankeri za dopunjavanje goriva vazduh-vazduh. 

Zbog svih ovih nabrojanih karakteristika J-20 je pravi izbor za patrole oko Tajvana. Činjenica da tajvanske snage nisu mogle da presretnu J-20 u blizini njegovog vazdušnog prostora mogla bi biti dokaz stelt profila J-20.

J-20

Novi set slika, za koji se veruje da je novi unapređeni prototip J-20, postao je viralan na internetu nedavno. Avion, nazvan J-20B, vidi se sa modifikovanim oblikom aviona i intrigantnim sličnostima sa kineskim borbenim avionom J-35, koji je trenutno u razvoju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave