NaslovnaNovostiKineski pilot borca J-20 tvrdi da je leteo iznad Tajvana neotkriven?

Kineski pilot borca J-20 tvrdi da je leteo iznad Tajvana neotkriven?

Najnovije tvrdnje pilota kineskog ratnog vazduhoplovstva sugerišu da je najnapredniji kineski borbeni avion J-20 leteo iznad tajvanskog vazdušnog prostora, a da ga nije presrelo vazduhoplovstvo Tajpeja.

Kineske vazduhoplovne snage PLA (PLAAF) nedavno su pojačale svoje upade u tajvansku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane. Nacionalno ministarstvo odbrane Tajvana je 15. januara izjavilo da je kineska narodnooslobodilačka armija prošle nedelje slala svoje borce najmanje sedam puta.

Sve PLAAF borbene avione koji lete blizu Tajvana redovno nadgledaju ostrvske vazduhoplovne snage, verovatno je postojao slučaj kada služba nije mogla da presretne kineski borbeni avion pete generacije kako leti u njihovom vazdušnom prostoru.

Kapetan Jang Junčeng iz brigade „Vang Hai” Vazduhoplovnih snaga PLA nedavno je rekao kineskoj centralnoj televiziji (CCTV) da je preleteo Tajvan, nadgledajući celo ostrvo iz svoje kabine. Pilot je obavestio kanal da je preleteo Baši kanal, Mijako tesnac i Cušima u Istočnom kineskom moru.

Jang je rekao: „Kada sam leteo, mogao sam da vidim celu obalu i planine Ostrva. U tom trenutku sam bio ponosan.“

Međutim, Tajvan nije zvanično priznao let J-20 u blizini svog vazdušnog prostora. Tajpaj redovno objavljuje podatke o kineskim vazdušnim i pomorskim upadima na svom Tviteru. To bi moglo značiti da ili ostrvske snage nisu mogle da presretnu J-20 ili da su odlučile da sakriju tu informaciju.

Izjava pilota se odnosi na srednju liniju, zamišljeni tampon koji se spušta niz Tajvanski moreuz između Tajvana i Kine. Iako je linija dugo vremena pomagala da se očuva mir, ona postaje sve više irelevantna jer Peking potvrđuje svoj suverenitet nad Tajvanom i obećava da će ga integrisati sa kopnom Kine.

J-20

U avgustu prošle godine, Kina je prvi put rasporedila lovce J-20 u zajedničkim vojnim vežbama koje je sprovela PLA dok su tenzije porasle nakon posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

J-20 je elektronski napredniji od mlaznjaka generacije 4++. Postaje polako oslonac PLAAF-a. Avion ima različite senzore koji pomažu pilotima da donesu najbolje taktičke i borbene procene.

Važno je napomenuti da J-20 ne može da nosi oružje van svojih unutrašnjih i trbušnih odeljaka kako bi održao prikrivenost, zbog čega nosivost aviona J-16 i J-10 ulazi u igru. Koristeći svoju stelt tehnologiju, J-20 se više fokusira na “javljanje trenutne situacije” i posmatranje, prenoseći informacije J-16 i J-10.

Ideja je da se J-20 ponaša kao „izviđač-snajperista“, koristeći svoju stelt tehnologiju da izbegne radare neprijateljskih lovaca i eliminiše slabe mete kao što su avioni za rano upozorenje ili tankeri za dopunjavanje goriva vazduh-vazduh.

Zbog svih ovih nabrojanih karakteristika J-20 je pravi izbor za patrole oko Tajvana. Činjenica da tajvanske snage nisu mogle da presretnu J-20 u blizini njegovog vazdušnog prostora mogla bi biti dokaz stelt profila J-20.

Novi set slika, za koji se veruje da je novi unapređeni prototip J-20, postao je viralan na internetu nedavno. Avion, nazvan J-20B, vidi se sa modifikovanim oblikom aviona i intrigantnim sličnostima sa kineskim borbenim avionom J-35, koji je trenutno u razvoju.

IzvorCCTV

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave