NaslovnaNovostiČetiri Su-57 u napadu na ukrajinske sisteme PVO

Četiri Su-57 u napadu na ukrajinske sisteme PVO

Poslednjih nedelja Rusija je izvršila neselektivne udare na pojedine ukrajinske oblasti poput Kupjanska, Krasnog Limana i Donjecka. Predpostavlja se da će najverovatnije doći do „značajnijeg udara“ kako se približava godišnjica rata. Neki ruski stručnjaci smatraju da će komanda Rusije svojim Su-57 pripisati mnogo veću ulogu.

Su-57 su na vojnim aerodromima oko granice sa Ukrajinom. Međutim, dozirano su korišćeni. Kratki naleti, identifikacija i gađanje iz ruskog vazdušnog prostora je taktika vazduhoplovstva.

Postoje signali o predstojećoj masovnoj upotrebi ruske avijacije. Pojavljuju se vesti da se u blizini istočnog ukrajinskog fronta dešava masovno okupljanje ruske avijacije. Zapadne obaveštajne službe takođe izveštavaju o sličnim akcijama. Štaviše, čak i Rusija sugeriše da ćemo u narednim mesecima biti svedoci češće oborenih aviona.

Kakva će biti uloga Su-57?

Malo poznata činjenica, ali prema zapadnim obaveštajnim podacima, Su-57 su prilično često leteli u formaciji od četiri. Poleteli, identifikovali i uništili neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane, kaže se u desetinama izveštaja.

Postoji slučaj dokumentovan od strane britanskih obaveštajaca u kojem je u junu 2022. kombinacija četiri lovca Su-57 izvršila upravo takav let. „Dakle, oni funkcionišu u jedinstvenom informacionom prostoru“, kažu izveštaji. Ovo povećava efikasnost identifikovanja i angažovanja ciljeva.

Kvartet je povezan sa jedinstvenom informacionom mrežom za uništavanje sistema protivvazdušne odbrane putem automatskih komunikacionih sistema, prenosa podataka, navigacije i identifikacije u realnom vremenu“.

Očekuje se da će četvorke Su-57 nastaviti sa istim misijama. Prisustvo NASAMS-a i IRIS-T u Ukrajini odvraća Moskvu do neke mere. Međutim Su-57 je i projektovan za korišćenje projektila za udar izvan vizuelnog dometa. Ne očekuje se da se ovi lovci uopšte koriste pojedinačno. Činjenica je da će akcije koje predstoje Su-57 zavisiti od ruske kopnene ofanzive.

Američka protivvazdušna odbrana iznad Kijeva – raspoređen sistem NASAMS
Američka protivvazdušna odbrana iznad Kijeva – raspoređen sistem NASAMS

U vreme kada se ruska ofanziva desi [ukoliko se desi] uloga Su-57 će biti kontranapad iz daljine raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Glavna meta ponovo će biti ukrajinski PVO sistemi. Ali ovog puta, parovi ili vrlo verovatno četvorke Su-57 bi trebalo da budu u stanju da napadnu ukrajinska komandna mesta i skladišta municije izdaleka.

Treba obratiti pažnju i na činjenicu da je ruska novinska agencija TASS izvestila da Su-57 nudi „nešto poput saradnje senzora i povezivanja podataka sa veštačkom inteligencijom“. To sugeriše olakšane okolnosti za pilote koji su pod pritiskom. Donošenje odluka postaje mnogo brže jer, u specifičnoj situaciji, ovi senzori nude rešenje. Međutim, na pilotu je da se pridržava.

Određivanje putanje napada, vrste korišćenog oružja, pa čak i moguće strategije u eventualnoj borbi vazduh-vazduh. Pošto je takva bitka malo verovatna, parovi ili četvorke Su-57 mogu da sinhronizuju svoje napade dugog dometa i osmisle nove strategije za napad na zemaljske ciljeve koristeći kombinovane senzore.

Ovo je sve u domenu nagađanja. Ali Su-57 nije dizajniran za direktnu vazdušnu borbu. Kao ni F-35. Realno, ako Moskva odluči da ne napadne Kijev, nema razloga da se Su-57 dovede u borbeni domet. Jednostavno zato što tamo neće biti efikasan koliko može biti efikasan kao i do sada, duboko u pozadini ruske vojske.

Ukratko o Su-57

Suhoi 57 je lovac pete generacije i prvi takav lovac u inventaru ruskog vazduhoplovstva. Deset godina je trajao razvoj ovog višenamenskog dvomotornog lovca u Rusiji.

Prototipovi Su-57 su poznati kao T-50. U periodu 2010 – 2013, pet prototipova T-50 prošlo je razne testove. 2011. godine T-50 dostiže nadzvučnu brzinu. Skoro sva ispitivanja T-50 vrše se sa aerodroma u Komsomolsku na Amuru. 2018. dva prototipa Su-57 sletela su u rusku vazdušnu bazu u Siriji – Hmejnjin.

Avion pokreću dva turbofan Saturn AL-41F1, potiska 88,3 kN (19,900 lbf), 142,2 kN ​​[32,000 lbf] sa naknadnim sagorevanjem, snage 147,1 kN [33,100 lbf]. U 2023. godini, prema planovima ruskog Ministarstva odbrane, Su-57 bi trebalo da dobije motor poznat kao Izdelie 30. Veruje se da će ovaj motor još približiti Su-57 kategoriji „lovaca šeste generacije”.

Domet aviona je 3.500 km. Maksimalna brzina koju može da razvije je 2 maha [2135 km/h; 1,327 mph] na nadmorskoj visini. Njegova granica je +9,0, a maksimalna visina koju dostiže je oko 20.000 m. Takođe postoje i dronovi na bazi Su-57.

Naoružanje

Suhoi 57 je naoružan jednim automatskim topom Grjazev-Šipunov GŠ-30-1 kalibra 30 mm. Rakete vazduh-vazduh su R-77M i R-74M2 pa i R-37M. Rakete vazduh-zemlja su Kh-38M i Kh-59MK2 i mogu da nose najviše četiri. Avion je naoružan sa dve protivbrodske rakete i četiri protivradarske rakete.

Grjazev-Šipunov GŠ-30-1 kalibra 30 mm

Suhoi ima integrisani multifunkcionalni integrisani radio elektronski sistem Sh-121 [MIRES], N036-1-01 frontalni Ks-band aktivni elektronski skenirani niz [AESA] radar, N036B-1-01 Cheek Ks-band AESA radare za povećanu ugaonu pokrivenost i N036L-1-01 nizove L-opsega za IFF. Avion takođe ima elektrooptički sistem ciljanja Atol 101KS.

U nedavnom intervjuu, ukrajinski borbeni pilot opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave