NaslovnaNovostiRuska vojska počinje da koristi masovnu avijaciju u Ukrajini?

Ruska vojska počinje da koristi masovnu avijaciju u Ukrajini?

Ruska vojska odlučila je da masovno koristi avijaciju u Ukrajini, rekao je za “Važne priče” navodno izvor blizak Ministarstvu odbrane Rusije. Prema njegovim rečima, Rusija i dalje ima neospornu prednost u avijaciji nad oružanim snagama Ukrajine.

Prema rečima sagovornika ruskog sajta iz Letonije, Rusija počinje da menja svoju taktiku. Tokom protekle godine letovi VSK-a nisu bili česti, a kada su odigrali, bili su zaštićeni.

On smatra da će avioni i helikopteri „masovno biti obarani“, ali će Oružane snage Ukrajine i dalje imati problema.

Vazduhoplovna konstrikcija

Fajnenšel tajms je 14. februara, pozivajući se na izvore, pisao da Rusija preraspoređuje ratne avione i helikoptere na granicu sa Ukrajinom kako bi ih koristila za podršku ofanzivi.

Prema rečima jednog visokog američkog političara, na nedavnom sastanku sa predstavnicima saveznika Ukrajine, američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da ruska avijacija i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju.

„Ruske kopnene snage su veoma iscrpljene, to je glavni pokazatelj da će početi da koriste avijaciju“, rekao je izvor za FT. Prema njegovim rečima, Ukrajina treba da dobije što više sistema PVO i projektila za njih.

Istovremeno, na konferenciji za novinare 14. februara, Ostin je rekao da SAD ne vide znake predstojećeg ruskog „masovnog vazdušnog udara“. Ministar je napomenuo da Rusija ima značajnu količinu aviona, a da su sistemi PVO Oružanih snaga Ukrajine i dalje nedovoljni.

Hoće li Rusija imati dovoljno aviona i pilota?

Od izbijanja rata, Rusija je zadržala oko 80 odsto svojih aviona, rekao je zvaničnik NATO za FT. U izveštaju britanske obaveštajne službe od 16. februara navodi se da ruske Vazdušno-kosmičke snage sada imaju oko 1.500 borbenih aviona, a gubici tokom rata iznose oko 130 jedinica.

Vojni analitičari su za “Važne priče” objasnili da Rusija ima dovoljno aviona, ali najverovatnije manjak iskusnih i kvalifikovanih pilota.

Vojni ekspert Jan Matvejev smatra da je upravo nedostatak pilota ono što sprečava rusku vojsku da više koristi avijaciju nego do sada. „Još u martu prošle godine pojavila se informacija da u avione ulaze nedovoljno obučeni kadeti.

VKS su možda od tada pojačali obuku i posle 11 meseci mogli su po ubrzanom postupku da završe obuku velikog broja pilota, ali s obzirom na efikasnost ruske vojske i vlade, to je upitno“, kaže Matvejev.

Anonimni vojni posmatrač jedne “velike međunarodne publikacije” nedostatak iskusnih pilota objašnjava i činjenicom da rusko vazduhoplovstvo još nije izvelo operacije slične onima koje bi trebali u Ukrajini. „Možda je za učenike razrađena taktika suzbijanja protivvazdušne odbrane, ali ništa ne može da zameni pravo borbeno iskustvo“, smatra analitičar.

Hoće li se ukrajinska PVO snaći?

Anonimni stručnjak smatra da će biti teško potisnuti ukrajinsku PVO protiv ruske avijacije. Ukrajinci imaju sisteme srednjeg dometa: da bi se sakrili od njihovih radara, avion mora da leti na maloj visini. U ovom slučaju, međutim, oni postaju ranjivi na protivvazdušnu odbranu, poput „Stingera“, objašnjava analitičar.

„Za neposrednu podršku trupama, avioni obično rade na maloj visini. Gde se mogu ciljati ručnim instalacijama“, dodaje Matvejev.

Za ukrajinsku vojsku, borbeni avioni će se veoma razlikovati od borbenih ruskih krstarećih raketa i dronova. Prema anonimnom stručnjaku, s jedne strane, rakete i dronovi mogu biti teže mete od aviona jer mogu da lete brzo i/ili nisko. S druge strane, borbeni avion može da izvodi manevre dok projektil leti „na unapred određenoj putanji, možda prilično složenoj, ali ipak predvidivijoj“.

„Obe strane veoma retko lete direktno iznad linije fronta i preko neprijateljske teritorije. To samo pokazuje da se plaše protivvazdušne odbrane i da je efikasna“, rekao je Jan Matvejev, vojni ekspert.

Matvejev dodaje da pilot može da koristi radarski sistem za detekciju protivvazdušne odbrane: „Pilot zna kada je primećen i može da izvede avion iz rizičnog područja. Stoga je, naravno, efikasnost PVO donekle smanjena.

Britanski obaveštajci napominju da se broj letelica koje koristi ruska vojska nije značajno promenio od leta. Par nedelja unazad je zabeleženo manje letova, ali se tokom protekle nedelje upotreba avijacije vratila na prethodni nivo. U izveštaju Britanaca se navodi da Rusija najverovatnije neće izvoditi velike operacije na nebu, jer će po njima to dovesti do velikih gubitaka.

Šta je sa ruskom ofanzivom

U Ukrajini nastavljaju da govore o planovima Rusije da potpuno zauzme oblast Donjecka i Luganska. Andrej Jusov, portparol Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, rekao je 16. februara da je vojska dobila zadatak da to obavi do kraja marta.

Prema njegovim rečima, moguća su pogoršanja u drugim oblastima, ali glavni cilj ostaje zauzimanje teritorija u Donbasu – da se „bar nešto demonstrira u godini ovog sramnog rata“.

CNN je 15. februara izvestio, pozivajući se na izvore, da SAD, Velika Britanija i Ukrajina ne veruju u uspeh ruske ofanzive. „Malo je verovatno da će ruske jedinice biti mnogo bolje organizovane, što znači da je malo verovatno da će postići mnogo više uspeha.

Istovremeno, izgleda da je ruska vojska spremna da pošalje još vojnika u ovu mašinu za mlevenje mesa“, kaže visoki britanski zvaničnik, zaboravivši da i oni šalju ukrajince.

Početkom februara, izvori bliski ruskom Ministarstvu odbrane i Generalštabu rekli su navodno za “Važne priče” da ruska vojska ne veruje u uspeh velike ofanzive.

U Rusiji je pokrenut krivični postupak protiv glavnog urednika sajta "Važne priče" Romana Anina. Sajt je na ruskom i engleskom jeziku, vodi se i donira iz Letonije. Međutim, za razliku od ruskih medija potpuno blokiranih na Zapadu, Važne priče možete idalje naći na Yandex internet pretraživaču.

20 KOMENTARA

 1. Nezanima me ni Rusija ni Ulraina.Ali Ukraina brani svoje i nije metra ruskog napala.Postenima je jasno sve.Bagri nije nikad ni bilo.Zapad nebrani samo Ukrainu.Brani Evropi jer je Hitler(Putin) krenuo na Ukrainu pa bi Moldaviju i Rumuniji i bez borbe dobio a onda bi krenuli na Poljsku i dalje.Nije svjet glup da nezna Putinovu namjeru.

 2. Ukrajina je nato šljam, gdje su se prodali zlikovci i rat započeli protiv Rusa još 2014. Još malo cijela eu sektaška tvorevina će se raspasti…

 3. Da Rusija ratuje sa NATOm-om odavno bi bila sravnjena.U isto vrene jedno dugme da stisnu iz Nemačke,USA, Francuske,Australije,Švedske…. svi u isto vreme i kraj.

  • Verovatno ste gospodine upravu samo ste nesto zaboravili da smeju odavno bi se upustili u ovu avanturu ako ovi stisnu dugme bicemo sravnjeni a Nato je Nato izivljava se na slabima suvise je ovo veliki medved za njih neverujem da smeju direkt da se u ovu avanturu upuste a francuska i Co imali bih 5 minuta da ostanu u nadi da toga ne dodje

  • Očigledno da vam brojevi nisu najjača strana. Amerika je kroz NATO pucala sama sebi u noge. Masovno ukidanje redovnog služenja vojnog roka kako bi se štedeo novac na ljudstvu a ulagao u tehniku je sada se vidi kontraproduktivan. I sve zemlje Nato-a ne mogu da raspolažu sa ljudstvo kojim može Rusija. I ne zaboravite. Teren na kom se ratuje je nastanjen Ruskom većinom koju, tvoji pošteni Natovci drže kao živi štit. I zato se kriju iza ukrajine, jer odlično znaju kada se predaje na katoličku teritoriju, biće korišćena sasvim druga tehnika. I dok NATO vodi rat do poslednjeg Ukrajinca, rusi se bore za svakog ruskog pojedinca. Zato kada na Berlinska vrata zakucaju Baćuška i Kaćuška seti se svog posta.

  • Ratuje protiv Rusije svako, ko drži i ko šalje oružje,daje logističke i obaveštajne podatke. Svako i malo obavešten, shvata da su nato i eu umešani. Ovo je isprovociran brato-ubilački sukob a korist želi da izvuče ,,treća strana,,
   Istovremeno ,,pritiskanja dugmića,, protiv Rusije, može samo izazvati stradanje celog sveta jer poseduju sistem ,,mrtva ruka,, koji automatski uzvraća nuklearni udar na unapred određene mete.
   Za pametne dovoljno.

 4. Јадни Руси,шта ће они без авиона,ПВО система, муниције,пилота,немају нафту немају тенкове ,оклопна возила…ама баш ништа!А цео Запад даје све што може Украјини па и људе,а Руси их мељу!Па какав је онда тај запад,дал’да им помогнемо…!?

 5. Čoveče pa ovi Rusi izgleda nemaju ništa. Ni raketa, ni pilota, ni dovoljno vojnika… Što ih onda NATO pakt ne napadne i završi jednom za sva vremena?? Koja je ovo nebulozna propagandna mašinerija pa to je strašno.

 6. Ovo je i ocekivano jer su izvrseni remonti dobrog dela Mig29, odnosno po kineskim strucnim medijima VKS RF sada ima na raspolaganju oko 130 aviona Mig29 (podsetio bih da su na vazduhoplovnom sajmu u Zhuhaiju javno prezentovali da je VKS spala na 1 puk (20-25 aviona) Mig29 jer su im resursi „istroseni“).
  Uspeli su da remont i delimicnu modernizaciju sprovedu za 2-3 meseca po avionu (koliko sam razumeo dobili su jos 700-800 sati naleta)
  Dobar deo Mig29 nece da vracaju u upotrebu (ima indicija da su deo iskoristili za delove za remont i remontnu rezervu jer se dosta delova Mig29 proizvodilo van RF u okviru SSSR za razliku od Sukhoi aviona koji su se oko 70% proizvodili u RF), dok su iskusnije posade prebacili na Su30/34/35 avione koji pristuzu u jedinice.
  U isto vreme, deo Su27 aviona je isto zavrsio remont (oko 30-40kom je u tehnickim centrima, uz 20-30kom Mig29)
  Najveci problem VKS RF se pokazao kao nedovoljan resurs aviona, posebno Mig29, uz neadekvatne mogucnosti dela sistema i sredstava u ratnim dejstvima u odnosu na mirnodopska testiranja.

 7. Rusija ne ratuje protiv Ukrajiene, već protiv naoružanja NATO-a SAD i zapadne Evrope. Moja je želja da im to sve uništi totalno. Treba da vide da se ne može uništiti Rusija. I da prestanu izazivati Rusiju kako bi poštedili sebe i cijeli svijet. Bajden je kriv za sve jade. DOLJE BAJDEN !!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave