NaslovnaNovostiPrema najnovijim podacima, Su-57 malo fali da bude lovac 6. generacije

Prema najnovijim podacima, Su-57 malo fali da bude lovac 6. generacije

Pisali smo da su krajem 2022. godine Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile nove lovce Su-57, u pitanju ih je bilo četiri i isporučeni su 28. decembra. Tada smo samo spomenuli isporuku, međutim, danas smo krenuli u dublje istraživanje i pokazalo se da su isporučeni Su-57 bili nova verzija.

Su-57 Kh-59-ASM
Su-57 Kh-59-ASM

Prema izveštajima, Su-57 po novim karakteristikama teško da je šesta, ali peta generacija aviona čini se da jeste. Evo šta nova četiri Su-57 isporučena u decembru imaju za razliku od prethodnih aviona.

Znalo se, takođe smo govorili, da bi Su-57 dostigao nivo aviona pete generacije, mora da ima nove motore. Ruski izvori tvrde da je novi motor Saturn Izdelie 30 već ugrađen u ova četiri isporučena lovca. To znači da će Su-57 leteti brzinom od 2,5 maha, čak i malo više. Novi motor između ostalog povećava maksimalnu brzinu aviona.

Saturn Izdelie 30 znači i veću visinu leta Su-57 kao i veći radijus dejstva i adaptacije. Međutim, nije samo motor nov. Rusi tvrde da su četiri Su-57 dobila nove AESA radare sa supresorima. To znači da će novi radari Su-57 onesposobiti elektroniku neprijateljskih lovaca.

Četiri Su-57, tvrde Rusi, imaju integrisane fotonske radare. Kopali smo malo dublje da bismo otkrili više informacija o fotonskim radarima. Prema ruskom izvoru, fotonski radari „vide dalje od onoga što konvencionalni radari trenutno vide“.

Rusi koriste reč „jedinstven“ kada karakterišu ovaj proizvod. Prema izvorima, fotonski radar je „jedinstven“ jer ima sistem za elektronsko ratovanje. Ovaj sistem će omogućiti Su-57 da lakše presreće i neutrališe neprijatelja.

Nismo uspeli da pronađemo detaljne karakteristike sistema elektronskog ratovanja. Međutim, ruski izvor tvrdi da je domet elektromagnetnog oružja sistema elektronskog ratovanja povećan sa 7 km na 10 km.

Oružje takođe igra veliku ulogu. Četiri Su-57, prema izvorima, koja su isporučena u decembru, dobijaju mogućnost da nose hipersonične rakete i hipersoničnu municiju. Jedan od glavnih ciljeva proizvođača Su-57 je upravo ta sposobnost. Takođe, postoje dokazi da je Su-57 sproveo nekoliko testova sa lansiranjem hipersonične rakete.

Su-57

Sve ove „jedinstvene“ karakteristike definišu Su-57 kao lovac skoro šeste generacije. Da li zaista jeste – ne možemo reći. Oslanjamo se na informacije koje su dostupne.

Međutim, činjenica je da će Rusija u narednim godinama računati na Su-57. Već se priča da će Su-35 biti povučen u narednim godinama. To znači da će se Moskva maksimalno osloniti na letelicu, koju je razvijala skoro 20 godina. Da će se Rusija oslanjati na Su-57 govori i druga činjenica – fabrika u Komsomolsku na Amuru koja proizvodi Su-57 prolazi kroz duboku modernizaciju uz povećanje proizvodnih kapaciteta.

Trenutno rusko vazduhoplovstvo ima 21 jedinicu Su-57. Očekuje se da će ove godine nabaviti između šest i deset, prema izveštajima. Su-57 je već učestvovao u ratu u Ukrajini, tvrde visoki ruski zvaničnici, uključujući ministra odbrane i ministra spoljnih poslova Ruske Federacije. Učešće najčešće obuhvata gađanje neprijateljskih objekata i letelica izvan vidnog dometa, što i jeste velika prednost ovog aviona.

Da li je Su-57 lovac šeste ili pete generacije? Izgleda da to zavisi od toga kako zemlje proizvođači doživljavaju sopstvene proizvode. Međutim, činjenica je da Rusi trenutno imaju dva velika konkurenta SAD i Kinu. Ove dve zemlje takođe proizvode i razvijaju svoje F-35 i J-20 ubrzano. Za ova dva aviona možemo reći da su peta generacija.

12 KOMENTARA

 1. molim autora napisa da okaci link o ugradnji fotonskog, kvantnog ili laserskog radara kako ga vec nazivaju sto mislim da je podaleko, nekazem da nece biti ali po svemu sudeci nece skoro svi rade na razvoju istoga, ali nigde ne pronadjoh vest o tome a da se stvarno to postiglo razgalamio bi se onaj ko ga napravio, jer bi on ponistio sve prednosti stelt tehnologija

 2. werewolf idiote ne seri odraz f 22 je 0,01m2,gluposti o rds od 0,0001 mogu se plasirati neznalicama nama sateorijske fizike svakako ne!a su 57 je u stanju sa svojim afar radarom otkriti f22 na 75 većoj udaljenosti a sa novim rofaro-om i više od 200-250km!

  • Imali su toplotni odraz istovjetan kao Su 35 jer su ih pokretali isti motori. Sličan toplotni odraz ima i američki F 15.
   Baš zbog tog toplotnog odraza su kinstruisani novi motori koje su sada postavili na novoproizvedene avione. Oni omogućavaju nadzvučno kretanje bez dodatnog sagorijevanja.

  • Posto neki u komentarima pominju f35, samo da pomenem da je godisnja proizvodnja oko 150 aviona, spram planiranih 6 do 10 su57.

 3. F35 je leteća kanta koja je jedino dobra u reklami holivuda. Pa sami američki stručnjaci pljuju po njemu. Mislim da su ga izbacili iz sledećih narudžina, a i izraelci su prizemljili sve svoje F35.

 4. Da ali ċe naši dupeuvlakači korumpirani da umesto SU57 pet puta jeftiniji i Deset puta bolji kupiti francuske kante Rafal stari 40 godina.

 5. Trt. Ameri imaju tom kruza i top gun, on dodje i sve to sam unisti ko na reklami, za ono medju nogama sa krilcima. On vec tera osmu generaciju, a deveta ceka da potrose osmu, dok je pri kraju deseta, (ispitivanja vec pri kraju). U sledecoj sezoni vec reklamira kako talibani necuju devetu generaciju dok leti ( bezi) iz Kabula

 6. Su-57 nije čak ni peta generacija, sa očajnim RCS-om od 0,1m² (frontalno) do ~1m² (bočno). Najbolju elektroniku za el. ratovanje imaće F-15EX !

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave