NaslovnaNovostiNa nebu se pojavila silueta kineskog borbenog aviona šeste generacije

Na nebu se pojavila silueta kineskog borbenog aviona šeste generacije

Još 2020. godine su se pojavile prve tvrdnje da su SAD razvile prototip svog budućeg lovca šeste generacije. Dve godine kasnije, sudeći po onome što vidimo, Kina je takođe razvila sopstveni demonstrator tehnologije.

image 2023 02 02 00:12:44
J-XX?

Iz te azijske zemlje dolazi zanimljiv snimak. Krajem januara, snimci pokazuju siluetu borbenog aviona bez repa u letu. Međutim, video snimak ne snima direktno let, već monitor preko kojeg se posmatra letelica.

j xx
j xx

Nema zvaničnih informacija da je reč o kineskoj letelici šeste generacije. Može biti u pitanju i kompjuterska simulacija, ali očigledno je da se „stvar“ koja se pojavljuje na ekranu razlikuje od kineskog stelt lovca J-20 pete generacije.

Izvor tvrdi da je snimak snimljen iznad Instituta 611. Ovo je oblast letačke tehnologije kompanije Chengdu Aircraft Corporation, kompanije koja proizvodi J-20.

image 2023 02 02 00:12:42
Kineski lovac šeste generacije

Prototip kineskog programa lovaca šeste generacije se zove J-XX. Ako se informacije potvrde i ispostavi se da je ovo zaista probni let, onda će se to poklapati sa predviđanjima da Kina napreduje zajedno sa SAD u brzom razvoju svog borbenog aviona šeste generacije, ispred Rusije i drugih zemalja koje svakako imaju u planu borbenih aviona sledeće generacije.

j xx.jpg
J-XX?

Još pre mnogo godina se tvrdilo da Kina razvija svoj novi borbeni avion bez repa. Upravo zato video izaziva takvo interesovanje. Stručnjaci kažu da će na ovaj način biti poboljšane stelt karakteristike aviona u odnosu na J-20.

Tu su, naravno, i špekulacije. Jedna je da će J-XX raditi sa uvlačivim kanaderima. To znači visoku manevarsku sposobnost i poboljšanu prikrivenost kada se ne koristi.

Zapadni analitičari kažu da se očekuje da će Peking staviti svoj borbeni avion šeste generacije u upotrebu otprilike u isto vreme kada i Vašington. Možda postoji mala razlika od godinu ili najviše dve.

istrazivacka laboratorija americkog vazduhoplovstva objavila je koncept ngad a copy
Istrazivacka laboratorija americkog vazduhoplovstva objavila je koncept NGAD

Rečeno je da bi oko 2030. godine SAD trebalo da stavi svoj lovac šeste generacije u službu. Za razliku od F-35, Vašington planira da proizvodi manje količine, ali poslednjih godina došlo je do trke između Kine i SAD, što znači da bi prvobitni planovi o količini proizvedenih aviona mogli biti promenjeni ako Kina dramatično poveća proizvodnju svog lovca šeste generacije.

x 44 manta
Da li je novi kineski avion inspirisan američkim X-44 Mantom?

SAD, Kina i Rusija su znatno ispred svojih konkurenata. To nije novost. Primera radi, F-35 i J-20 i Su-57 su jedini lovci pete generacije na svetu. I dok je Rusija tek nedavno izgradila svoju prvu eskadrilu Su-57, Kina je to još ranije učinila.

Očekuje se da će, kao i do sada, Rusija, Kina i SAD, kada je reč o upotrebi borbenih aviona šeste generacije, ponovo stvoriti ogroman jaz u ovoj oblasti između njih i ostatka sveta.

1 KOMENTAR

  1. Samo da vas podsetim, Rus kada pokaže avion, ima napravljen jedan bolji i radi na još boljem. Pošto se spremao za ovo 30 godina mislim da je spreman da zaštiti pošteni deo sveta, a i da nije mora da bi smo preživeli zlo koje su isplanirali!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave