NaslovnaNovostiKineski svemirski brod? Snimljena neobična letelice iznad Južnog kineskog mora

Kineski svemirski brod? Snimljena neobična letelice iznad Južnog kineskog mora

Na mreži su se pojavile slike nečega što izgleda kao svemirski brod,, na velikoj visini koji leti u blizini severnog filipinskog ostrva Luzon u blizini Južnog kineskog mora.

Čini se da su se slike prvi put pojavile na Fejsbuku prošle nedelje, međutim, izgleda da je originalni post sada izbrisan. Ipak, slike i dalje kruže društvenim mrežama.

Navodi se da je fotografije napravio entuzijasta u provinciji Pangasinan na ostrvu Luzon, čiji zapadni deo štrči u severni kraj Južnog kineskog mora. Međutim, nije jasno kada su fotografije snimljene. Predmet na slikama izgleda kao svemirski brod u obliku kapljice sa četiri repna peraja.

Na osnovu slika, ne možemo utvrditi da li navodna letelica ima prozirnu ili metalnu spoljašnjost. Međutim, ovo drugo izgleda verovatnije, s obzirom na veoma reflektujuću površinu, kao što se vidi na slikama.

Čini se da slike prikazuju objekat daleko od fotografa, a refleksiju može proizvesti veliki broj materijala kada se posmatra sa velike udaljenosti. Nemoguće je odrediti veličinu objekta ili na kojoj visini bi mogao leteti, s obzirom na to koliko je udaljen od osobe koja fotografiše. Takođe je nejasno da li objekat ima ugrađen nekakav pogonski sistem ili drugu opremu.

Tian Heng

Iako ostaje nepoznato kome pripada dotični leteći objekat, njegov opšti oblik u velikoj meri podseća na nekoliko tipova svemirskih brodova za koje se zna da razvijaju kineske kompanije.

Na primer, bespilotni letelica Tian Heng na solarni pogon dizajniran je prvenstveno za operacije na stratosferskim visinama.

Tian Heng

Stratosfera se obično nalazi na 23.000 do 66.000 stopa iznad površine Zemlje. Svemirski brodovi kao što je Tian Heng su obično namenjeni za operacije na kraju tog dometa.

Prema istraživačkom izveštaju analitičara Toma Džarvisa, Tiang Heng, čiji je sadašnji status nejasan, verovatno je povezan sa ogromnim hangarom za svemirski brod koji se nalazi na udaljenoj oblasti kineskog autonomnog regiona Sinđang.

Hangar u blizini jezera Korla i Bosten, Sinđang, Kina 41.789577,87.399201

Udaljen je oko 104 kilometra od Korle, poznatoj po vojnoj upotrebi, posebno po testiranju raketa. Jedinica 63618 Narodnooslobodilačke armije, koja radi na odbrani od balističkih raketa, nalazi se u Korli. Ovo su naravno spekulacije koje dolaze sa “Zapada”, prema kineskim podacima, Tiang Heng je meterološki stratosferski dirižabl.

Juanmeng

Osim toga, Kina je takođe počela da testira letelicu Juanmeng 2015. godine, koji navodno može da otkrije pretnje kao što su stelt avioni, krstareće rakete, lanseri raketa i ratni brodovi udaljeni stotinama kilometara.

Juanmeng

Juanmeng navodno može da deluje i kao komunikacioni relej za kineske avione i bespilotne letelice u slučaju gubitka satelitske komunikacije.

Prema Iu Kuan, naučniku sa Kineske akademije inženjeringa, dirižabli su idealni za dugotrajne letove u bliskom svemiru – između 20-100 kilometara visine – što znači da bi mogli da imaju stalan vid na više od sto hiljada kvadratnih kilometara.

Ovo je neophodno za radar i snimanje, jer bi obezbedio produženo vreme upozorenja na pretnje koje se slabo uočavaju kao što su krstareće rakete, dajući kineskim snagama veću priliku da otkriju i obore takve pretnje. Takođe, lovcima i raketama zemlja-vazduh bilo bi teško da napadnu takve objekte u blizini svemira.

Aerostat

Najmanje jedan privezani aerostat, sistem “lakši od vazduha” vezan za fiksno sidro na zemlji koji bi mogao da obezbedi stabilniji i detaljniji nadzor na duže vreme, primećen je odavno već u kineskoj bazi na grebenu Mišif u ostrva Spratli.

Rastuće tenzije između Kine i Filipina

Stratosferska letelica kineske proizvodnje koji radi u blizini Filipina ne bi bio iznenađujuća, s obzirom na rastuće tenzije između Pekinga i Manile poslednjih godina.

Filipinci su u dugogodišnjem sporu sa Kinom oko spornih voda u Južnom kineskom moru. Neki američki analitičari čak izražavaju stavove da bi, u jednu kolonu protiv Kine, mogli da udruže Tajvan i Filipine. Podsetimo, SAD podržavaju Filipine, Kamala Haris je nedavno posetila Manilu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave