NaslovnaNovostiSnimljen dosad nepoznati glavni kineski borbeni tenk četvrte generacije

Snimljen dosad nepoznati glavni kineski borbeni tenk četvrte generacije

Kina je počela testiranje glavnog borbenog tenka četvrte generacije. Iz kineskih izvora kruži video snimak koji prikazuje testove. Trenutno nema informacija o nazivu tenka.

Kineska državna televizija je sredinom oktobra objavila da će Kina uskoro predstaviti tenk četvrte generacije. Vest se manje-više poklopila sa periodom u kojem su SAD najavile predstavljanje svog tenka četvrte generacije AbramsX. Čak i tada je nedostajalo informacija, a Kineska nacionalna televizija je objavila samo sliku „nečega prekrivenog tkaninom“.

Snimak testova novog tenka je sa kineske nacionalne televizije, za koji se navodi da pripada četvrtoj generaciji. Pošto nema informacija o karakteristikama tenka, kineski mediji za sada samo nagađaju.

Detaljne informacije tek slede

Prema njihovim rečima, posadu tenka će činiti samo dve osobe. Rečeno je da novi glavni borbeni tenk u Kini koristi sistem upravljanja usmeren ka umrežavanju. To znači da se sve informacije prikupljaju na jednom mestu i trenutno će biti prenete posadi. tj. lokacija neprijatelja, njegova situacija, tip neprijateljskog oružnog sistema, savet koji tip projektila koristiti za gađanje, udaljenost, vreme, udaljenost radara od autonomnog vozila itd.

Takođe se navodi da će novi kineski tenk biti opremljen najnaprednijim sistemom za razmenu podataka. Očekuje se da će novi sistem za razmenu podataka u kombinaciji sa sistemom upravljanja usmerenim na mrežu povećati efikasnost i produktivnost tenka. Posada će mnogo brže primati podatke, pa će biti preciznija u napadu.

simulator kineskog glavnog borbenog tenka
simulator kineskog glavnog borbenog tenka

Nema informacija o motoru, menjaču, šasiji, oklopu ili primarnom i sekundarnom naoružanju kineskog tenka. Pretpostavlja se, pod uslovom da su ispitivanja tenka već počela, ulazak u serijsku proizvodnju može doći sledeće godine, ili na kraju tekuće. Ako se to dogodi, Peking će dobiti prilično ozbiljnu prednost u razvoju svojih kopnenih kapaciteta.

U svetu su trenutno u proizvodnje samo tri tenka četvrte generacije

  • Lider je ruski T-14 Armata. Do sada, izvori sugerišu da je proizvedeno samo 20-25 tenkova. Rat u Ukrajini preusmerio je finansije Ruije na proizvodnju postojeće vojne opreme, kao što je tenk T-90 Proriv, a ne na nastavak razvoja ili proizvodnju T-14.
  • Japan je takođe unapredio razvoj tenka četvrte generacije. Tip 10, koji je ušao u serijsku proizvodnju pre skoro deset godina a izgrađeno je oko 100 jedinica.
  • Vodeći južnokorejski K2 Black Panther je takođe tenk četvrte generacije i do sada, proizvedeno je oko 260 jedinica od 2014. do danas. Taj broj će naglo porasti u narednim godinama, pošto je Poljska krajem prošle godine odlučila da kupi 1.000 tenkova K2.

Još osam se očekuju u budućnosti

U svetu se trenutno razvija još osam modela tenkova četvrte generacije. Neki su napredovali u svom razvoju, drugi tek treba da sustignu, a neki će nadograditi svoje tenkove treće generacije na četvrti nivo.

  • Za M2020 se kaže da je severnokorejski tenk četvrte generacije, ali nema pouzdanih informacija o njemu.
  • Francuska je uključena u dva projekta tenkova 4. generacije – proizvodnju ili nadogradnju svog glavnog borbenog tenka Leclerc na nivo KSLR, što se već odvija postepeno. Drugi projekat u koji je uključena Francuska zove se Glavni kopneni borbeni sistem i zajednički je projekat sa Nemačkom i Italijom. Prema planovima, 2035. godine tenkovi ovog projekta trebalo bi da uđu u upotrebu.
  • Već smo spomenuli tenk AbramsX koji su predstavile Sjedinjene Države. Testiranje i proizvodnja tek predstoje.
  • Britanija ima svoj glavni borbeni tenk Challenger, ali verziju Challenger-a 3, čija se verzija očekuje negde oko 2027.
  • Nemačka takođe planira svoj tenk četvrte generacije i to će biti Panter KF51. Tenk je već predstavljen prošle godine i trenutno se testira.
  • Turska će konačno dobiti svoj prvi glavni borbeni tenk, a to će direktno biti četvrta generacija. Altai je dugo očekivani projekat Ankare i razvija se zajedno sa Južnom Korejom. Turski tenk je baziran na južnokorejskom tenku K2 Black Panther a očekuje se da će 2025. godina stići na traku za masovnu proizvodnju.
IzvorSCMP

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave