NaslovnaNovostiKina: Lovac pete generacije J-20 iz istočne komande presreo F-35

Kina: Lovac pete generacije J-20 iz istočne komande presreo F-35

Poslednjih nekoliko nedelja, intervjui sa pilotima koji patroliraju Istočnim kineskim morem emitovali su se na državnom CCTV-u u Kini. Uglavnom iz Istočne vazdušne komande kineske narodnooslobodilačke armije.

Jedan od poslednjih intervjua je sa komandantom eskadrile Vang Hajem. Ova eskadrila je opremljena lovcima pete generacije J-20.

Jang Junčeng, komandant eskadrile, kaže da su kineski piloti spremni da se uključe u borbu čak i u mirnodopskim uslovima ako strani avioni naruše protivvazdušnu odbranu Identifikacione zone vazdušne odbrane Istočnog kineskog mora. Povod za izjavu komandanta Janga bio je incident koji se dogodio tokom jedne od dežurnih patrola u regionu.

Snimak iz pilotske kabine J-20 kojim je upravljao kineski pilot Vej Sin zabeležio je trenutak presretanja stranog borbenog aviona. Vej Šing je govorio na engleskom kako bi obavestio uljeza da je ušao u domet kineske protivvazdušne odbrane. Kineski pilot traži od pilota nosača da izvrši njegovu identifikaciju i svrhu leta.

Nema zvaničnih informacija iz vlade u Pekingu, uključujući i Ministarstvo odbrane, da je strani avion bio F-35. Ali tako se spekuliše u lokalnim medijima. Podsećaju da se u regionu Južnog kineskog mora nalaze samo dva lovca klase aviona pete generacije – J-20 i F-35.

j 20
j 20

Spekulacije o presretanju F-35 nastaju uglavnom zbog ćutanja kineskih medija. Na Zapadu, ako patrolna eskadrila presretne letelicu koja se približava ili ulazi u ograničen vazdušni prostor, Ministarstvo odbrane prijavljuje model stelt aviona u kasnijoj fazi. Ovo radi i Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Međutim, Kina veoma retko prijavljuje model neprijateljskog aviona. SAD i Kina su u svojoj ligi kada je u pitanju proizvodnja i dostupnost lovaca pete generacije. J-20 i F-35 su složeni avioni. Oba aviona ne kriju nikakve tajne za pilote koji njima upravljaju, zahvaljujući pilotskim šlemovima koji im omogućavaju da vide „kroz avion“.

Zašto sve više evropskih zemalja kupuje F-35?
F-35

SAD nastavljaju da vode proizvodnu trku sa Kinom. Skoro 100 jedinica F-35 siđe sa proizvodnih traka godišnje. Peking se oslanja na 35-40 proizvedenih jedinica godišnje. Posle F-35, J-20 je drugi najbrže proizvedeni vrhunski lovac na svetu. Kina bi mogla sustići svog konkurenta i u proizvodnji.

Sasvim je moguće da je intervju kineskih pilota na državnoj televiziji bio o presretanju F-35. Već postoji dokumentovani susret dva borbena aviona, zvanično potvrđen od Pentagona, početkom prošle godine, negde u martu, kada je šef američkih pacifičkih vazdušnih snaga Kenet Vilsbah potvrdio vest.

IzvorSCMP

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave