NaslovnaNovostiUkrajina će dobiti švedske lovce JAS-39 Gripen pre nego američke F-16?

Ukrajina će dobiti švedske lovce JAS-39 Gripen pre nego američke F-16?

Prebacivanje švedskih boraca Gripena u Kijev može biti izvršeno već u januaru.

Transfer švedskih borbenih aviona Gripen u Ukrajinu je u fazi odobrenja. Kako je tokom teletona naglasio zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Sibiga, ovaj proces zahteva odobrenje ne samo od Švedske.

Važna etapa biće koordinacija sa zemljama poput SAD, koje su učestvovale u proizvodnji komponenti za ove letelice.

Međutim, prema informacijama ukrajinskih izvora, transfer lovaca Gripena može da se izvrši brže nego što se očekivalo.

To bi moglo da se desi već u januaru sledeće godine. Ako se ova informacija potvrdi, onda će Ukrajina dobiti švedske borbene avione ranije od američkih lovaca F-16.

Ranije su se pojavile neproverene informacije da bi Švedska mogla da prebaci Ukrajini na besplatnu upotrebu 12 lovaca JAS-39 Gripen, pod uslovom da Kijev ubuduće nabavi seriju od 24 lovca ovog tipa.

Švedska je počela da obučava ukrajinske pilote da upravljaju lovcima Saab JAS 39 Gripen

U okviru jačanja vazduhoplovstva i saradnje sa evropskim partnerima, Ukrajina je počela testiranje svojih pilota na lovcima Saab JAS 39 Gripen.

jas 39 gripen
jas 39 gripen

Ovaj višenamenski borbeni avion, koji je razvila švedska kompanija Saab, poznat je po svojoj upravljivosti i visokoj tehnologiji.

Prema izvorima, svrha testova je da se proceni adaptacija pilota na novi tip vojnih aviona i utvrdi potreba za dodatnom obukom. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je ovu informaciju.

Gripen možda najbolji izbor za Ukrajince

U izveštaju koji je 7. novembra prošle godine objavio Royal United Services Institute (RUSI), britanski stručnjaci su tvrdili da je, u pogledu operativnih potreba za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, švedski avion „daleko najpogodniji kandidat“ za borbene avione zapadne proizvodnje.

Sposobnost Gripena da poleti sa kratkih, poljoprivrednih pista bi značila Ukrajini. Gripen se može sakriti u šumi ili uzleteti sa autoputa. Kijev bi mogao brzo da ih premesti na različita mesta, zbunjujući protivnika.

saab gripen
saab gripen

Ono što švedski borac ima kao prednost čini ga idealnom opcijom za Ukrajinu. Ni F-16 ni Eurofighter Typhoon ni francuski Rafali trenutno ne mogu ispuniti ove ratne zahteve.

Gripen je lovac sposoban da se suprotstavi i donekle umanji rusku vazdušnu nadmoć trenutno nad Ukrajinom. Četiri Gripena neće promeniti situaciju, ali može pilote Suhoja i Mikgojana učiniti mnogo opreznijima u vazduhu.

Nije za potcenjivanje činjenica da se švedski lovac brzo i lako servisira. Što smanjuje potrebu za hangarom, dajući tako avionu prednost, čak i kod njegovih ruskih konkurenata. Ukrajina i da uspe da izgradi nove ili renovira postojeće vojne piste, to ne može promaći ruskim obaveštajnim satelitima.

SAAB je razvio Gripen posebno za suprotstavljanje sovjetskim i ruskim lovcima. Gripen je dizajniran za borbu u uslovima švedske klime, pejzaža i geografije. Gripen je među zapadnim lovcima najupravljiviji čak i najbliži je upravljivosti ruskih konkurenta. Ipak, kvalitet i sposobnost koju rusi neguju decenijama je nesporna, sa pozicijom svetskog lidera u ovoj oblasti.

Gripen kao što smo rekli, koristi mali broj zemalja u svetu. U realnosti, od navedenih zemalja, jedino Švedska može sebi da priušti da „donira“ borbene avione Ukrajini. 

Gripen

Britanija kao država bi sebi priuštila donaciju Gripena, međutim britanski RAF ih koristi za obuku i vežbu, ne za borbu.

2 KOMENTARA

  1. Nece oni dobiti ni F-16 ni JAS-39 Gripen sve iz straha da ne prodju kao leopardi, to bi bilo lose za njihov biznis.

  2. A sad su Gripe i?!? Samo se vi zaludjujte i obećavajte kule i gradove.Ukrajinski narod ne zna u šta se sve upušta,…..????

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave