NaslovnaNovostiRuski lovac "pete generacije" Su-57 počeo letne testove sa motorom drugog stepena

Ruski lovac “pete generacije” Su-57 počeo letne testove sa motorom drugog stepena

Ruski lovac pete generacije Su-57 počeo je testiranje sa motorom drugog stepena. Kako je saopštila pres služba Rostec-a, isporuka aviona sa novim pogonom planirana je prema postojećem ugovoru.

Lovac Su-57 nastavlja da povećava svoje borbene sposobnosti, avion je već dobio novo naoružanje, a sada je na redu motor drugog stepena (proizvod 30). Kako su naveli u državnoj korporaciji, juče je avion već počeo sa letnim testovima sa novim motorom, a planirano je da se ažurirani lovac isporuči trupama prema sadašnjem ugovoru.

Su-57 promo spot

Platforma Su-57 se razvija. Njegove borbene sposobnosti se povećavaju. Što se tiče pogona, avion Su-57 je prilagođen da koristi i motore prvog i drugog stepena. Čak i sa motorom prve faze, lovac ispunjava osnovne zahteve za avion pete generacije, citiraju RIA Novosti poruku Rostec-a.

U okviru prvog ugovora, Vazdušno-kosmičke snage Rusije trebalo bi da dobiju 76 lovaca Su-57, od kojih će neki ući u upotrebu sa motorom prvog stepena AL-41F1, a neki sa motorom drugog stepena (proizvod 30). Prema izjavama datim u 2019-2020, Su-57 bi trebalo da dobije novi pogon u periodu od 2023. do 2025. godine.

Do kraja 2022. godine ostvaren je napredak po ovom ugovoru, što je rezultiralo proizvodnjom 11 serijskih borbenih aviona Su-57.

Do kraja 2023. rusko vazduhoplovstvo očekuje prijem ukupno osam aviona Su-57, sa početnom serijom već isporučenih. Prema dostupnim informacijama, nedavno primećeni avion verovatno pripada proizvodnoj seriji za ovu godinu.

Rusija je do sada ograničeno koristila svoj lovac Su-57, uglavnom za nadzor i podršku komunikacije. Zabeleženo je samo nekoliko akcija gde je Su-57 ušao u vazdušni prostor Ukrajine, kao i napada na ukrajinske PVO sisteme.

Ako Ukrajina rasporedi lovce F-16, verovatno će Su-57 dobiti aktivniju ulogu u ovom sukobu. U režimu direktnog presretanja, Su-57 će imati značajnu prednost pri prvom lansiranju u odnosu na F-16, ali i ostale zapadne avione za koje postoji mogućnost da dođu u ukrajinske ruke.

su 57 f 35
su 57 f 35

Ruski kopneni radar će moći da koriguje projektile Su-57 u maksimalnom dometu (200 km) ne samo raketama dugog dometa, već i 110 km srednjeg dometa, a da pilot u F-16 ni ne zna za postojanje pretnje od Su-57 ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

Su-57 ukratko

Su-57 je ruski višenamenski borbeni avion pete generacije, napravljen korišćenjem stelt tehnologija u Konstruktorskom birou Suhoj. Lovac je dizajniran za uništavanje vazdušnih, kopnenih i površinskih ciljeva pomoću sistema protivvazdušne odbrane, izviđanja dugog dometa, kao i za uništavanje sistema kontrole avijacije neprijatelja.

Su-57, takođe poznat kao PAK FA (Prospektivni avijacijski kompleks frontalne avijacije) je ključna komponenta tekućih napora Rusije da modernizuje i unapredi svoje vazduhoplovne sposobnosti.

Avion je dizajniran da zameni teški lovac Su-27 u Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. Može se boriti sam i u okviru koncepta „jedinstvenog polja“. Ugrađeni kontrolni sistem prati do 60 ciljeva, istovremeno pucajući na njih 16.

Po rasponu krila i dužini, Su-57 je veći od F-22, ali manji od Su-27. Po masi spada, kao i Su-27, u klasu teških lovaca. Avion u potpunosti ispunjava sve zahteve za lovce pete generacije zahvaljujući kombinaciji stelt tehnologija i elektronskog ratovanja. Ima supersoničnu brzinu krstarenja, sposoban je za manevrisanje pri velikim G silama, opremljen je naprednom elektronikom, i multifunkcionalan je.

Su-57 ima mogućnost da kontroliše veštačku inteligenciju (ili operater) u bespilotnom režimu na velikim udaljenostima od baze. Ovo uklanja fiziološka ograničenja brzine i manevara (G-sila više neće igrati ulogu u taktici borbe).

Lovac je sposoban da izvršava zadatke u integraciji sa najnovijom bespilotnom letelicom Ohotnik. U interakciji sa lovcem 5. generacije, stelt udarni dron može postati ključna prednost u oblasti borbene upotrebe.

su 57
su 57

Lovac je opremljen topom od 30 mm. Top su razvili stručnjaci iz Tulskog dizajnerskog biroa. Novi top je modernizovana verzija avionskog topa GSH-30 kalibra 30 mm, koji se proizvodi od 1980-ih za lovce MiG-29, Su-27 i njihove modifikacije.

Pored sredstava za uništavanje, na avion se mogu pričvrstiti rezervoari za gorivo PTB-2000, PTB-3400, pomoćni rezervoari za gorivo VTB-M i VTB-B, kao i nišanski nosač 101KS-N.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Brzina: Maha 2 (2,135 km/h; 1,327 mph) na nadmorskoj visini
Maha 1.3 (1,400 km/h; 870 mph) pri niskom letu
Dolet:3,500 km subsonično,
4.500 km sa 2 dodata rezervoara
1,500 km supersonično
Visina leta:20,000 m
Borbeni radijus2700-2750 km
Karakteristike Su-57

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave