NaslovnaNovostiKomšije kupuju turske dronove Bayraktar TB2; U Temišvar stižu bespilotne letelice za...

Komšije kupuju turske dronove Bayraktar TB2; U Temišvar stižu bespilotne letelice za 321 milion $

Ministarstvo nacionalne odbrane Rumunije dodelilo je turskom proizvođaču bespilotnih letelica Baykar ugovor vredan 321 milion dolara za proizvodnju tri sistema bespilotne letelice TB2 za rumunske kopnene snage.

Prema Defense News, sistemi TB2 (svaki sistem uključuje šest vazdušnih platformi) treba da budu isporučeni u Temišvar, gde će ih rumunsko vazduhoplovstvo koristiti iz 93. vazduhoplovne baze.

Borbeni dron je veličine malog aviona, ima kamere i može biti naoružan laserskim navođenim bombama za pružanje taktičke inteligencije, nadzora, sticanja ciljeva i izviđačkih sposobnosti.

Rumunija ulaže u proširenje svojih snaga, uplašena, usled ruske invazije na Ukrajinu. Dron Bayraktar ima dužinu od oko 12 metara, širinu od 6,4 metara i operativnu visinu od oko 5.400 metara.

Proslavio se na početku sukoba u Ukrajini, međutim kasnije je potpuno nestao sa radara, dok general-potpukovnik Andrej Demin, komandant PVO, zamenik glavnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije tvrdi da su oborili više od 100 borbenih dronova tipa Bayraktar.

bayraktar ukrajina
bayraktar ukrajinskog vazduhoplovstva

Podsetimo, kosovski ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka potvrdio je da Kosovo planira kupovinu dronova Bayraktar, u trenutku kada je albanski premijer Edi Rama potpisao ugovor sa turskim proizvođačem ovih bespilotnih letelica.

Bayraktar TB2

Izviđačka i udarna bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2, koju je napravila turska kompanija „Baykar Defense“, nalazi se u službi kopnenih snaga nekoliko zemalja. Reč je o modifikaciji bloka B „Bayraktar“ i pripada klasi bespilotnih letelica srednje visine ali sa dugim trajanjem leta. Bespilotna letelica ima nešto napredniji softver i sisteme upravljanja od izraelske bespilotne letelice Heron.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Ceo sistem uključuje šest bespilotnih letelica Bayraktar ​​TB2, dve zemaljske kontrolne stanice, komplete za napajanje i održavanje. Posada uključuje komandanta, pilota i operatera.

Bayraktar ​​TB2 je opremljen motorom sa unutrašnjim sagorevanjem „Rotax 912“ kapaciteta 100 litara. Maksimalna brzina leta je 250 km/h, brzina krstarenja je 130 km/h, maksimalna visina leta je 7300 m.

Napravljena od kompozitnih materijala, a opremljena je sistemom za automatsko poletanje i sletanje, kamerama i sistemima za nadzor, što joj omogućava da se koristi u izviđačke svrhe. Pored toga, dron Bayraktar ​​TB2 je sposoban da nosi dve protivtenkovske vođene rakete i laserski vođenu municiju Roketsan MAM-L ili MAM-C.

skrinsot videa bayraktar tb2 u su 27
Pogled kroz kameru Bayraktar TB2

Sistem MAM-L je razvijen kao laserska modifikacija protivtenkovskog raketnog sistema velikog dometa L-UMTAS. U decembru 2015. godine, prvi put su izvršena probna lansiranja naoružanja sa bespilotne letelice „Bayraktar ​​TB2“.

Bespilotna letelica Bayraktar ​​TB2 oborila je svetski rekord u svojoj klasi nakon probnih letova u junu i avgustu 2014. godine na visini od 8 km. Let je trajao 24 sata i 34 minuta. Dužina joj je 6,5 m, raspon krila 12 m, domet 150 km, maksimalna poletna masa 650 kg, maksimalna nosivost 55 kg.

Na našoj listi 5 najboljih borbenih dronova na svetu zauzima peto mesto.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave