NaslovnaNovostiPosle Albanije i Kosovo kupuje turske dronove Bayraktar?

Posle Albanije i Kosovo kupuje turske dronove Bayraktar?

Kosovski ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka potvrdio je danas da Kosovo planira kupovinu dronova Bayraktar, u trenutku kada je albanski premijer Edi Rama potpisao ugovor sa turskim proizvođačem ovih bespilotnih letelica.

Damka je na pitanje novinara o ciljevima Kosova u naoružavanju potvrdio da je kupovina dronova Bayraktar na dnevnom redu.

“Naravno, pitanje naoružanih bespilotnih letelica takođe je na našem dnevnom redu. U tom smislu naša država nastavlja da radi. Ostvarene su posete. Naša predsednica i ministar odbrane obišli su proizvodna postrojenja. Svaka država želi imati bespilotne letelice kod kuće, u skladištu svog vojnog arsenala”, rekao je Damka.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani u februaru ove godine posetila je fabriku za proizvodnju dronova Bayraktar. U međuvremenu, Albanija je danas formalizovala kupovinu tri takve bespilotne letelice.

Pre samo nekoliko dana izvestili smo da je na bugarsko-makedonskoj granici viđeno 11 kamiona sa naoružanjem, na putu ka teritoriji Kosova i Metohije.

Vjosa Osmani u fabrici Bayraktar

Dron Bayraktar ima dužinu od oko 12 metara, širinu od 6,4 metara i operativnu visinu od oko 5.400 metara. Proslavio se na početku sukoba u Ukrajini, međutim kasnije je potpuno nestao sa radara.

Cena Bayraktara nije javno objavljena, ali se smatra da je za jedan dron dovoljno pet miliona evra.

IzvorZëri

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave