NaslovnaNovostiRusi prikazali snimak uništavanja bespilotne letelice Barjaktar

Rusi prikazali snimak uništavanja bespilotne letelice Barjaktar

Ministarstvo odbrane RF prikazalo je snimak uništavanja bespilotne letelice Barjaktar. Gađan je po proračunu taktičkog PVO sistema „Tor“. Ukupno, u procesu borbenog dežurstva, uništeno je 20 vazdušnih ciljeva ukrajinskih snaga, uključujući sedam bespilotnih letelica Bairaktar.

Sistem je počeo da se pravi 1975. godine, a uveden je u naoružanje Sovjetskog Saveza 1986. godine. Glavni tvorac je bio Naučno-istraživački elektro-mehanički institut iz Moskve. Bio je napravljen za zaštitu vojnih i infrastrukturnih objekata na taktičkom nivou. Skoro odmah je počelo da se radi na modernizaciji projekta. Sledeća faza razvoja porodice protivavionskih raketnih sistema bilo je vozilo nove generacije „Tor M2″ koji se isporučuje ruskoj vojsci od 2016. godine.

tor

Predviđen je za uništavanje aviona, helikoptera, aerodinamičkih dronova, navođenih raketa i drugih elemenata visoko preciznog oružja koje leti na srednjim, malim i izuzetno malim visinama. Sistem je opremljen sa 16 protivavionskih raketa vertikalnog lansiranja sa dometom do 12 kilometara. Glavni konstruktor biroa „Vimpel” Viktor Jelecki ukazao je na visoku efikasnost sistema „Tor M2″ prilikom korišćenja rakete 9M338K. 

– Njen domet omogućava sistemu ‘Tor M2’ da pokriva trupe u dužini od 20 kilometara. U tom sektoru obaramo sve što se pomera, uključujući mete malih dimenzija, mete koje dobro manevrišu i brze mete. Tamo gde smo pre morali da rasporedimo dva borbena vozila, sada je dovoljno jedno – rekao je Jelecki, istakavši da je „Tor M2″ jedini sistem PVO u svetu koji može da gađa tokom marša. Taj jedinstveni sistem takođe se proizvodi u arktičkoj verziji „Tor M2DT” na šasiji trenskog tegljača guseničara DT-30PM. Kako je rekao načelnik snaga PVO Oružanih snaga Rusije Aleksandar Leonov, sistemi „Tor” oborili su u Siriji više od 45 dronova koje su koristili teroristi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave