NaslovnaAvijacijaPrvi dron na svetu sa laserskim oružjem predstavljen u Turskoj

Prvi dron na svetu sa laserskim oružjem predstavljen u Turskoj

Turski vojni inženjeri testirali su novi dron za uklanjanje bombi sposoban da probije ploču od ugljeničnog čelika pomoću laserskog zraka velike snage.

Prvi dron na svetu sa laserskim oružjem testiran u Turskoj
Eren

Prema državnoj agenciji Anadolu, najsavremenija bespilotna letelica “Eren” ispalila je laser sa udaljenosti od 100 do 500 metara, sagorevši rupu u tri milimetra čelika za 90 sekundi.

Razvijen kroz državno-privatnu saradnju, između turskog naučno-istraživačkog instituta Tubitak i firmama Asisguard i Tubitak. Prvi je dron na svetu opremljen laserom, dizajniran tako da uništi eksplozivne uređaje a ima maksimalnu visinu leta od 3.000 metara.

Ajkut Eroglu, visoko rangirani policajac upoznat sa programom, rekao je turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadolu da će Erenovo lasersko oružje prvenstveno ciljati neprijateljske vojne zalihe municije i bombe na terenu. „Ovo je prvi dron te vrste u svetu“, rekao je Eroglu.

Dron je predstavljen na 8. decembra na sajmu nauke u Konji, privlačeći pažnju zvaničnika odbrane. Kada se završe sve faze ispitivanja, dron će biti prebačen turskim oružanim snagama.

Razvoj turskih dronova

Asisguard se smatra nadolazećim specijalistom za dronove u zemlji. Kompanija je ranije razvila model Songar, doodatno nadograđen u februaru. Kao deo programa nadogradnje, mala turska odbrambena firma Akdas instalirala je na njega bacač granata kalibra 40 mm. Unapređeni Songar je naoružan sistemom AK40-GL i ima domet paljbe od 400 metara. Dron je uspešno prošao sve testove.

Songar

Pored Erena i Songara, Turska je razvila bespilotnu letelicu Barjaktar ​​TB2 kako bi ojačala odbranu zemlje usred rastućih pretnji. Sa nosivošću od 150 kilograma (330 funti), dron srednje visine opremljen je trostruko redundantnim sistemom avionike i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem od 100 KS, što mu omogućava da putuje do 150 kilometara (93 milje).

Barjaktar TB2

Prošlog meseca, turska kompanija za vazduhoplovstvo Baikar Defense objavila je da će isporučiti više borbenih dronova Bairaktar ​​TB2 ukrajinskim oružanim snagama kako bi ojačala svoje odbrambene sposobnosti. Maroko je takođe navodno dobio prvu isporuku Bajraktara.

Turska takođe proizvodi dron Anka, koji može da nosi do 200 kilograma (440 funti) korisnog tereta.

Anka ima elektro-optičku kameru najnovije generacije za snimanje slika i videa visoke rezolucije danju i noću. Takođe poseduje i sistem za identifikaciju prijatelja ili neprijatelja (IFF), laserski označivač i laserski daljinomer.

Anka

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave