NaslovnaOružjeNovo OružjeNajnoviji PVO sistem Pancir-S2 kao ubica Barjaktara

Najnoviji PVO sistem Pancir-S2 kao ubica Barjaktara

Prema snimku koji je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo još 2. avgusta 2022. godine, najnovija generacija Pancira, ruskog sistema protivvazdušne odbrane sa dvostrukim oružjem, pokazala je svoju sposobnost da se koristi kao ubica dronova a konkretno u borbi protiv Bajraktara. Dron TB2 koji koriste ukrajinske oružane snage.

Pancir-S1 je mobilni sistem PVO naoružan topovima i projektilima na šasiji vojnog kamiona 8×8. Na snimku koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, Pancir raspoređen u Ukrajini je poboljšana verzija Pancira-S1 koji koristi isti raketni bacač i protivvazdušne rakete.

Nadograđena verzija Pancira, koju smo nazvali Pancir-S2, može da lansira nove rakete zemlja-vazduh za uništavanje vazdušnih ciljeva u dometu do 30 km. Ova verzija je takođe opremljena novim SOTS S-band radarom za pretragu kako bi se povećao domet detekcije sa 36 km na preko 40 km.

Pogled izbliza na novi SOTS S-band radar za pretragu Pancir-S2

U sukobu u Ukrajini, dron turske proizvodnje Bairaktar ​​koriste ukrajinske snage za izviđanje i udarne misije. Zapravo bespilotna letelica Bairaktar ​​može biti naoružana sa četiri vođene rakete kako bi uništila kopnene ciljeve kao što su tenkovi ili borbena vozila na maksimalnom dometu od 14 km. Može biti opremljen optičkim sistemima za posmatranje uključujući termovizir, nekoliko dnevnih kamera i laserski daljinomer, ili alternativno, radarom sa AFAR-om (Active Phased Antenna Array). Slabost drona je što nema sistem protivtopovske vatre na kratkom dometu ili raketne vatre na velikom dometu.

Novi radar Pancir-S2 je dizajniran za otkrivanje širokog spektra bespilotnih pretnji kao što su male i srednje bespilotne letelice. Unapređeni Pancir je značajno povećao sposobnost kako bi se suprotstavio svim vrstama dronova. Konkretno, sistem je sposoban da efikasno otkrije i uništi sve vrste dronova.

Pancir-S2 3D model

Pancir-S2 je u stanju da ispali novi tip projektila kao i sve rakete koje ispaljuje Pancir-S1. Dronovi imaju nizak radarski presek i njihov domet detekcije je često kraći od operativnog dometa njihovog naoružanja. Operativni domet novog Pancira je proširen i dronovi se sada mogu sasvim jasno identifikovati u zoni borbe.

Za razliku od sistema Pancir-S1, Pancir-S2 je naoružan sa dva protivavionska topa 2A38M 30 mm i dvanaest projektila 57E6-E spremnih za ispaljivanje u upravljanim lansirnim kontejnerima postavljenim na zadnjem delu šasije kamiona 8×8. Topovi imaju kombinovanu brzinu paljbe između 3.900 i 5.000 metaka u minuti (1.950 do 2.500 obrtaja u minuti za svaki top) a početna brzina je 960 m/s.

Pancir-2 ispaljuje rakete 57E6-E koje imaju dvokalibarsko telo u tandem konfiguraciji, odvojivi pojačivač i nosač sa mehanizmom za odvajanje.

Pročitajte još: Obuka na artiljerijsko-raketnom sistemu „pancir S1“ u vojsci Srbije

Pancir-S2 je opremljen novim SOTS S-band radarom za pretragu koji povećava domet detekcije sa 36 km na preko 40 km sa pokrivenošću od 360°. Sistem sada može da prati više od 40 dolaznih ciljeva u rasponu od 8-10 i sada može da pogađa ciljeve koji putuju brzinom do 1.200 metara u sekundi do 1.000 m/s. Azimut pretrage je takođe povećan sa 80° na 90° zahvaljujući elektronskom upravljanju snopom.

2 KOMENTARA

  1. Mile, bilo bi nam zadovoljstvo, ukoliko želite da napišete za sajt članak o Panciru ali i drugim sistemima. Prema Vašim komentarima, vidimo da ste upućeni u materiju a danas se takvi retko pojavljuju.

  2. Postoji Pancir S1 sa jednostranom antenom OAR tipa FAR, zatim novija verzija sa istom oznakom Pancir S1 sa dvostranom antenom OAR tipa FAR (kao kod nas), Pancir S1M sa novom antenom nišanskog radara sa refleksnom antenom tipa FAR i na oklopljenom vozilu Tajfun i Pancir SM sa novom jednostranom antenom OAR tipa AFAR i nišanskim radarom tipa FAR kao kod Pancir S1M i na istom vozilu Takođe Pancir SM ima i transportno-lansirno oruđe sa kranom za pretovar, kontejnerima za lansiranje i nišanskim radarom refleksnog tipa FAR.
    I naravno postoje arktički modeli Pancir SA na zglobnom vozilu DT-30M, bez topova i sa odvojenom kabinom upravljanja i borbenom kabinom..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave