NaslovnaNovostiPentagon: Kineski lovac J-11 zamalo udario u američki avion iznad Južnog kineskog...

Pentagon: Kineski lovac J-11 zamalo udario u američki avion iznad Južnog kineskog mora [Video]

Kineski lovac J-11 Mornarice Narodne oslobodilačke armije (PLAN) došao je na 3 metra od aviona RC-135 američkih vazduhoplovnih snaga (USAF) iznad Južnog kineskog mora (SCS) u incidentu koji se dogodio 21. decembra, primoravajući američki avion da preduzme „manevre izbegavanja” kako bi „izbegao sudar”.

„Pilot PLAN-a je izveo nebezbedan manevar leteći ispred i unutar 20 stopa od nosa RC-135“, navodi se u saopštenju američke indo-pacifičke komande (INDOPACOM). Američki vojni avioni i brodovi rutinski sprovode operacije nadzora i putuju kroz region. Pretenzije Kine u SCS preklapaju se sa ekskluzivnim ekonomskim zonama (EEZ) Vijetnama, Malezije, Bruneja, Indonezije i Filipina.

Obaveštajno-nadzorno-izviđački (ISR) avioni RC-135 je serija aviona dizajniranih za različite oblike prisluškivanja radarskih, radio i komunikacionih emisija.

Na snimku, koji je verovatno snimljen iz unutrašnjosti RC-135, vidimo kako se kineski lovac približava američkom avionu sa njegove leve strane pre nego što je nakratko presekao putnju ispred njega i skrenuo.

U međuvremenu, J-11 nosi četiri rakete, dve vazduh-vazduh PL-12 namenjene za upotrebu izvan vizuelnog dometa i dve AAM kratkog dometa PL-8.

RC-135 se koristi za špijuniranje Rusije i Kine

RC-135 ima sofisticirane elektronske, komunikacione i signalne obaveštajne mogućnosti presretanja i analize. U Evropi ga Sjedinjene Države koriste za geolociranje i analizu emisija ruskih radara, komunikacionih čvorova, sistema za elektronsko ratovanje i drugih predajnika.

RC-135V/V su rutinski leteli u vazduhu oko ukrajinske granice od početka rata u februaru 2022. Veruje se da su korišćeni za prikupljanje informacija o ciljevima za isporučenu američku raketu AGM-88 (HARM).

Na osnovu podataka o praćenju letova, RC-135 je navodno korišćen i tokom posete predsednice SAD Nensi Pelosi Tajvanu. Poslednji zabeležen let RC-135S američkog vazduhoplovstva (registarski broj AE01D6) poleteo je iz vazduhoplovne baze Kadena u japanskoj Okinavi iznad Istočnog kineskog mora.

boeing rc 135
Boeing RC-135

Verzija RC-135S je specijalizovana za merenja i signalne podatke i ima različite elektro-optičke instrumente za posmatranje letova balističkih projektila na velikim udaljenostima, dakle praćenje kineskih ili severnokorejskih raketnih testova. U izjavi Pentagona nije precizirano da li je u pitanju „S“ varijanta.

IzvorStripes

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave