NaslovnaAvijacijaNa sreću Ukrajine, MiG-25BM odavno penzionisan

Na sreću Ukrajine, MiG-25BM odavno penzionisan

Rusija ima borbene avione, ali im nedostaju oni za suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane (eng. SEAD). Moskva planira da u budućnosti pretvori lovac-bombarder Suhoj Su-34 (Nato ime Fullback) u jedan od ovih, ali to danas nije važno.

MiG-25BM (Nato ime Foxbat-F) je mogao da dobije rat u Ukrajini da Moskva nije odlučila pre mnogo godina da ga povuče u penziju. Odluka je bila ispravna, ali su potonje akcije bile pogrešne. MiG-25BM Foxbat je bio težak i skup avion. MiG-25 je svojevremeno postavio rekord za najbrži vojni avion. Malo je poznata činjenica da tokom svih njegovih borbenih zadataka nije oboren nijedan MiG-25BM. Naoružan je raketama vazduh-zemlja Kh-58 ili Kh-31.

Rusija penzionisala MiG-25BM, na sreću ukrajinaca
MiG-25BM

Preko tri maha

Ovaj supersonični bombarder, koji je prešao granicu od tri maha, predstavljao je početak razvoja sovjetskog elektronskog ratovanja. Ovo je i praktično dokazano protiv najboljih zapadnih lovaca tog doba F-14 i F-15, kao i lakših F-4 i F-16 na nizu bojnih polja počev od Iraka i Irana do Egipta, Izraela, Kuvajta i Pakistana.

MiG-25BM Foxbat je jedan od glavnih razloga zašto su SAD i Kina razvile specijalne avione za elektronsko ratovanje. SAD imaju mornarički E/A-18G Growler a tu je i J-16D Ratnog vazduhoplovstva Kineske narodne oslobodilačke vojske. Međutim, Rusija obustavlja proizvodnju i povlači svoje avione ne uzimajući u obzir da bi danas u Ukrajini upravo on olakšao pobedu u ratu. Moskva razvija borbene avione koji su manevarski, brzi i dobro naoružani, ali kao što pokazuju poslednjih nekoliko sukoba [Ukrajina, Sirija, Libija, Irak, Avganistan] – direktna bitka u vazduhu između aviona se ne dešava. Danas su moderni lovci i bombarderi više kompjuteri nego oružje za direktni napad.

Penzionisan 90-ih godina

Rusija je rasporedila najmanje 40 MiG-25BM Foxbat-F u Belorusiji 80-ih godina. Devedesetih, u novostvorenoj državi, skoro odmah su svi penzionisani. Za Belorusiju je bilo neizdrživo da finansira jedan od najvećih operativnih troškova kada je reč o borbenim avionima. Moskva je u isto vreme odbila da ih otkupi. U to vreme, Rusija je bila suočena sa značajnim vojnim i ekonomskim padom.

MiG-25BM se istakao utišavajući neprijateljski sistem protivvazdušne odbrane. Iako je bio zastareo, ovaj avion je imao sistem za elektronsko ratovanje postavljen u trup, kao i antene okrenute ka spolja. Danas bi ovi avioni bili idealno sredstvo za suzbijanje sistema protivvazdušne odbrane neprijatelja.

MiG-25

Su-34 ili J-16D

Rat u Ukrajini nam je pokazao jedno – Rusija nikada nije razmatrala mogućnost ometanja protivvazdušne odbrane kao značajan faktor tokom razvoja aviona. Takođe Moskva se može naći u paradoksalnoj situaciji – vreme za konverziju Su-34 u lovca za suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane je veoma kratko, sobzirom da se glavni sukobi tek očekuju. Moskvi je možda jednostavnije da kupi manji broj kineskih J-16D. Koja sredstva će Rusija uložiti u razvoj ove tehnologije, ostaje da se vidi.

2 KOMENTARA

  1. Kolika gomila nebuloza u jednom tekstu. Bukvalno svaka rečenica sadrži laž, poneke i više laži u jednoj rečenici. MiG 25 nije bombarder, i skoro da nema zapadnog aviona fa ga nije oborio. Izraelski f15, američki f15 i f16 u Iraku… potpuni promašaj od aviona. Zapad je još 1976.god. shvatio da je u pitanju krš od aviona.. Pitanje za ‘novinara’ :Pogodi kako su doznali?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo. Molimo Vas da nas kontaktirate!

Povezani članci

Ostanite povezani

2,116FanovaLajkuj
3,432PratilacaZaprati
752PratilacaZaprati
477PratilacaZaprati

Najnovije objave