NaslovnaAvijacijaNa sreću Ukrajine, MiG-25BM odavno penzionisan

Na sreću Ukrajine, MiG-25BM odavno penzionisan

Rusija ima borbene avione, ali im nedostaju oni za suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane (eng. SEAD). Moskva planira da u budućnosti pretvori lovac-bombarder Suhoj Su-34 (Nato ime Fullback) u jedan od ovih, ali to danas nije važno.

MiG-25BM (Nato ime Foxbat-F) je mogao da dobije rat u Ukrajini da Moskva nije odlučila pre mnogo godina da ga povuče u penziju. Odluka je bila ispravna, ali su potonje akcije bile pogrešne. MiG-25BM Foxbat je bio težak i skup avion. MiG-25 je svojevremeno postavio rekord za najbrži vojni avion. Malo je poznata činjenica da tokom svih njegovih borbenih zadataka nije oboren nijedan MiG-25BM. Naoružan je raketama vazduh-zemlja Kh-58 ili Kh-31.

Rusija penzionisala MiG-25BM, na sreću ukrajinaca
MiG-25BM

Preko tri maha

Ovaj supersonični bombarder, koji je prešao granicu od tri maha, predstavljao je početak razvoja sovjetskog elektronskog ratovanja. Ovo je i praktično dokazano protiv najboljih zapadnih lovaca tog doba F-14 i F-15, kao i lakših F-4 i F-16 na nizu bojnih polja počev od Iraka i Irana do Egipta, Izraela, Kuvajta i Pakistana.

MiG-25BM Foxbat je jedan od glavnih razloga zašto su SAD i Kina razvile specijalne avione za elektronsko ratovanje. SAD imaju mornarički E/A-18G Growler a tu je i J-16D Ratnog vazduhoplovstva Kineske narodne oslobodilačke vojske. Međutim, Rusija obustavlja proizvodnju i povlači svoje avione ne uzimajući u obzir da bi danas u Ukrajini upravo on olakšao pobedu u ratu. Moskva razvija borbene avione koji su manevarski, brzi i dobro naoružani, ali kao što pokazuju poslednjih nekoliko sukoba [Ukrajina, Sirija, Libija, Irak, Avganistan] – direktna bitka u vazduhu između aviona se ne dešava. Danas su moderni lovci i bombarderi više kompjuteri nego oružje za direktni napad.

Penzionisan 90-ih godina

Rusija je rasporedila najmanje 40 MiG-25BM Foxbat-F u Belorusiji 80-ih godina. Devedesetih, u novostvorenoj državi, skoro odmah su svi penzionisani. Za Belorusiju je bilo neizdrživo da finansira jedan od najvećih operativnih troškova kada je reč o borbenim avionima. Moskva je u isto vreme odbila da ih otkupi. U to vreme, Rusija je bila suočena sa značajnim vojnim i ekonomskim padom.

MiG-25BM se istakao utišavajući neprijateljski sistem protivvazdušne odbrane. Iako je bio zastareo, ovaj avion je imao sistem za elektronsko ratovanje postavljen u trup, kao i antene okrenute ka spolja. Danas bi ovi avioni bili idealno sredstvo za suzbijanje sistema protivvazdušne odbrane neprijatelja.

MiG-25

Su-34 ili J-16D

Rat u Ukrajini nam je pokazao jedno – Rusija nikada nije razmatrala mogućnost ometanja protivvazdušne odbrane kao značajan faktor tokom razvoja aviona. Takođe Moskva se može naći u paradoksalnoj situaciji – vreme za konverziju Su-34 u lovca za suzbijanje neprijateljske protivvazdušne odbrane je veoma kratko, sobzirom da se glavni sukobi tek očekuju. Moskvi je možda jednostavnije da kupi manji broj kineskih J-16D. Koja sredstva će Rusija uložiti u razvoj ove tehnologije, ostaje da se vidi.

2 KOMENTARA

  1. Kolika gomila nebuloza u jednom tekstu. Bukvalno svaka rečenica sadrži laž, poneke i više laži u jednoj rečenici. MiG 25 nije bombarder, i skoro da nema zapadnog aviona fa ga nije oborio. Izraelski f15, američki f15 i f16 u Iraku… potpuni promašaj od aviona. Zapad je još 1976.god. shvatio da je u pitanju krš od aviona.. Pitanje za ‘novinara’ :Pogodi kako su doznali?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave