NaslovnaNovostiSeverna Koreja testirala motor na čvrsto gorivo visokog potiska za „novu vrstu...

Severna Koreja testirala motor na čvrsto gorivo visokog potiska za „novu vrstu strateškog oružja“

Severna Koreja je uspešno testirala motor na čvrsto gorivo velikog potiska za „strateško oružje novog tipa“, izvestila je u petak državna korejska centralna novinska agencija (KCNA).

„Važan institut pri Akademiji za nauku odbrane uspeo je u statičkom testu paljenja motora na čvrsto gorivo velikog potiska sa potiskom od 1373 kN, prvog takve vrste u zemlji, na lansirištu satelita Sohae ujutru 15. decembra“, preneo je KCNA.

severna koreja osnovala svemirsku komandu
Kim Jong-un

Severnokorejski lider Kim Jong-un lično je vodio ispitivanje motora. On je izrazio „očekivanje da će još jedno strateško oružje novog tipa biti napravljeno u najkraćem vremenskom periodu“, kako citira KCNA.

Amerikanci otvorili SPACEFOR-KOR

U međuvremenu, američke svemirske snage aktivirale su svoju stranu komandu u Južnoj Koreji, svoju prvu na stranom tlu, pošto Severna Koreja pojačava lansiranje raketa.

„Svemirske snage SAD su zvanično aktivirale i dodelile američke svemirske snage – Koreju pod-ujedinjenoj komandi američkih snaga Koreja [USFK] na ceremoniji 14. decembra. Potpukovnik Džošua Mekalion preuzeo je komandu nad novim SPACEFOR-KOR-om, podređenim Jedinica američkih svemirskih snaga – Indo-Pacifik, čija je misija da dalje sinhronizuje svemirske operacije u zoni odgovornosti američke Indo-pacifičke komande“, navodi se u saopštenju.

SPACEFOR-KOR će komandantu USFK-a pružiti ekspertizu za planiranje prostora i zapošljavanje, kao i komandu i kontrolu svemira, dodaje se.

SPACEFOR

Šef USFK general Pol LaKamera, koji je predsedavao ceremonijom, izrazio je uverenje da će aktiviranje nove komande poboljšati sposobnost SAD da brani svoju domovinu i održi mir i stabilnost u regionu.

SPACEFOR-KOR će se, između ostalih misija, fokusirati na operacije upozoravanja na rakete, koje obezbeđuju detekciju u skoro u realnom vremenu i upozoravanje na lansiranje balističkih projektila, dodaje se u saopštenju.

Severna Koreja je sprovela desetine probnih lansiranja raketa od početka 2022. godine, nekoliko puta ispalivši rakete odjednom. Sever je 2. novembra lansirao više od 20 projektila kratkog dometa. Pjongjang je rekao da su aktivnosti Severne Koreje vezane za vojsku odgovor na provokacije Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana.

IzvorKCNA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave