NaslovnaNovostiAmeričke kosmičke snage u Južnoj Koreji

Američke kosmičke snage u Južnoj Koreji

Tokom operacija u Ukrajini, u sredstvima informisanja često su pominjane ruske ”Vazdušno-kosmičke snage” (Воздушно-космические силы), inače formirane još 3. avgusta 2015. godine. Pri tome, malo je poznato da su SAD identične snage formirale samo četiri godine kasnije. Ovo je došlo u fokus javnosti nakon što je američka vojska 14. decembra 2022. zvanično aktivirala svoju jedinicu svemirskih snaga (space force unit) u Južnoj Koreji, prvi takav objekat na stranoj teritoriji koja će, kako se veruje, omogućiti Vašingtonu da bolje nadgleda Severnu Koreju, Kinu i Rusiju.

Aktiviranje američkih svemirskih snaga u vazduhoplovnoj bazi Osan u blizini Seula usledilo je nakon što je Severna Koreja u vidu vojnih vežbi lansirala baraž balističkih projektila sposobnih da nose nuklearne bojeve glave. Ovo oružje ima sposobnost da dostigne ciljeve ne samo u Južnoj Koreji i Japanu nego i u SAD.

američke kosmičke snage u južnoj koreji
Američke kosmičke snage

Tokom ceremonije svečanog aktiviranja nove jedinice u Osanu, njen načelnik, potpukovnik Džošua Mekaljon (Joshua McCullion), izjavio je da ”samo 48 milja severno od nas postoji egzistencijalna pretnja, pretnja koju moramo biti spremni da odvratimo, da se od nje odbranimo i, ako je potrebno, da je porazimo.” Potpukovnik je svakako mislio na Severnu Koreju, čija je jako utvrđena granica sa Južnom Korejom udaljena samo sat vremena vožnje od Seula, glavnog grada Južne Koreje.

Jedinica pripada američkim ”Svemirskim snagama” (U.S. Space Force) formiranim u decembru 2019; ovo je, ujedno, bio prvi novi vid američkih oružanih snaga formiran posle 70 godina.  .

Svemirske snage su predvivđene za odbranu interesa SAD u svemiru — posebno od satelita koji se koriste za civilnu i vojnu navigaciju, obaveštajne poslove i komunikacije. U jednom od ranijih izveštaja Pentagona navodi se kako su Kina i Rusija uložile velike napore da razviju tehnologije koje bi im omogućile ometanje ili uništavanje američkih i savezničkih satelita u slučaju eventualne krize i oružanog sukoba. Nove ”Američke svemirske snage Koreja” (U.S. Space Forces Korea) će dejstvovati kao terenska jedinica, u sadejstvu sa ”Indo-pacifičkom komandom” (Indo-Pacific Command) i biće podređene štabu na Havajima.

Jung Čang Vuk (Jung Chang Wook), šef istraživačkog ”Foruma za istraživanje odbrane Koreje” (Korea Defense Study Forum) iz Seula, rekao je da su svemirske snage SAD stvorene da ujedine različita sredstva za nadzor, uključujući svemirske satelite, u jedan sistem kako bi njime upravljali i razvijali ga na efikasan, sistemski način. 

”Američka vojska je brža, bolje povezana, informisanija, preciznija i smrtonosnija zahvaljujući svemiru”, rekao je tokom ceremonije u Osanu general Pol LaKamera (Paul LaCamera), komandant 28.500 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji. ”Aktiviranje američkih Svemirskih snaga Koreja…dodatno povećava sposobnost SAD da brani domovinu i osigura mir i bezbednost na Korejskom poluostrvu i u severoistočnoj Aziji”.

Primarni zadak svemirske jedinice u Južnoj Koreji je detekcija i upozoravanje u realnom vremenu na lansiranje balističkih projektila, koordinacija svemirskih operacija, pružanje usluga u smislu navigacije i određivanja položaja kao i satelitska komunikacija u regionu. Jung Čang Vuk je podvukao da jedinica prvenstveno nadzire i studira vojne pokrete u Severnoj Koreji, ali isto tako i u Kini i Rusiji. 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave