NaslovnaMornaricaPrvi na svetu bespilotni čamac opremljen za elektronsko ratovanje

Prvi na svetu bespilotni čamac opremljen za elektronsko ratovanje

Turska je razvila prvi čamac na svetu bez posade sposoban da vodi elektronski rat. Marlin SiDA je zajednički proizvod turskih kompanija Sefine i Aselsan.

Čamac je razvijen u okviru projekta „Platforma za naoružana bespilotna marinska vozila“. Na turskom, skraćenica je SiDA.

Očekuje se da će Marlin SiDA učestvovati u predstojećoj vežbi NATO-a u Crnom moru. Ismail Demir, predsedavajući Predsedništva turske odbrambene industrije, izjavio je da je Turska „pionir” po pitanju nečeg poput Marlin SiDA. Prema njegovim rečima, bespilotne letelice Barjaktar ​​u svim konfiguracijama su sistemi oružja koji menjaju igru na tržištu. Demir očekuje da će najnovija nabavka oružja u turskoj mornarici učiniti isto.

Sefine i Aselasan

Prema dostupnim informacijama, platformu je izgradila turska kompanija Sefine. Sisteme za elektronsko ratovanje, međutim, razvila je druga turska kompanija, Aselsan. Aselsan je dobro poznat na međunarodnim tržištima i poslednjih godina aktivno razvija svoje aktivnosti u sredstvima za elektronsko ratovanje. Skoro svaki turski raketni ili oružani sistem, vazdušni, pomorski ili kopneni, koji je u stanju da vodi elektronski rat, koristi sisteme koje je razvio Aselsan.

Turska očekuje da uskoro počne serijsku proizvodnju Marlin SiDA. Iako je čamac prošao razne testove, ispunjavajući tražene standarde, predstojeća NATO vežba u Crnom moru odlučiće o sudbini ovog proizvoda. Izvori kažu da je turska mornarica spremna da naruči Marlin SiDA, ali će se to najverovatnije desiti u narednoj fiskalnoj godini.

Sefine i Aselsan kažu da su spremni da započnu serijsku proizvodnju Marlin SiDA na zahteve iz inostranstva. Dve kompanije neće razvijati posebne izvozne verzije, već će prodavati isti proizvod sa istim karakteristikama, koji će koristiti i turska mornarica.

Uticaj bespilotne letilice Barjaktar TB2

Poslednjih godina i učešće specifičnih turskih sistema naoružanja u raznim sukobima omogućili su Turskoj da napravi ozbiljan napredak u razvoju bespilotnih sredstava. Napadni dron Bairaktar ​​TB2 dospeo je na naslovnice međunarodnih medija kada se na kratko vreme uspešno suprotstavio ruskim mobilnim PVO sistemima Paintsir-S1 u Libiji i Siriji. Danas je Bayraktar ​​TB2 jedan od najtraženijih turskih proizvoda za oružje na svetu, koji takođe planira da nabavi i Srbija.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Takođe u razvojnom procesu je i supersonični stelt Bajraktar ​​sa ukrajinskim motorom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave