NaslovnaAvijacijaTurski supersonični stelt Bajraktar ​​sa ukrajinskim motorom

Turski supersonični stelt Bajraktar ​​sa ukrajinskim motorom

Kompanija Baykar je završila sklapanje drugog prototipa jurišne bespilotne letelice Bajraktar​ (Bayraktar Kızılelma) ​Kizilelma. Ovo je saopštio Selçuk Bayraktar ​​glavni tehnološki direktor u Baykar-u i zet predsednika Erdogana.

„Sklopili smo drugi serijski prototip Kizilelme, koji smo pripremili za izložbu u Samsunu“, rekao je Selčuk Bajraktar. Prototip broj jedan je završen u junu 2022. Prvi letovi oba prototipa očekuju se 2023. godine.

Bajraktar ​​Kizilelma je mlazna supersonična bespilotna letelica. Bespilotna letelica je razvijena u okviru projekta MIUS [Muharip Insansız Ucak Sistemi ili Sistem za borbene letelice bez posade, UCAS na engleskom]. Nova BPL je predstavljena 4. avgusta 2021. Godinu dana nakon što je Bajraktar ​​Kizilelma stigao do faze prototipa.

Prema podacima kompanije, BPL će imati radnu visinu od 12.000 m. Bespilotna letelica će imati i poletnu težinu od 5,5 tona. Nosivost Bajraktara biće 1,5 tona. Dron će nositi jednu tonu municije.

Dok će MIUS-A biti blizu nadzvučnog sa ukrajinskim motorom AI-25TLT, MIUS-B će biti supersonični sa ukrajinskim motorom AI-322F i turskim TEI TF-6000. MIUS-B će imati 2,5 puta snažniji motor, što ga po tehničkim karakteristikama značajno razlikuje od MIUS-A.

Približne karakteristike Bajraktara Kizilelma

Pretpostavlja se da će bespilotne letelice projekta MIUS biti lansirane sa univerzalnog desantnog broda TCG Anadolu [L-400] bez pomoći katapultnog sistema.

Približne karakteristike Bajraktara Kizilelma su maksimalna brzina od 900 km/h, brzina krstarenja od 740 km/h i borbeni domet od 930 km. Ovaj borbeni dron će moći da ostane u vazduhu oko 5 sati na maksimalnoj radnoj visini od 10.700 metara. Podsetimo, u novembru 2021. turska odbrambena kompanija Baykar naručila je ukrajinskom državnom preduzeću Ivčenko-Progres mlazne motore AI-25TLT i AI-322F. Turska je ove godine uspela da ostane bliska i Ukrajini i Rusiji jer želi da posreduje umesto da bira stranu u ratu nakon izbijanja sukoba. Čak i dok Baykar isporučuje naoružane bespilotne letelice Ukrajini i predviđa čak tamošnju fabriku, turski izvoz u Rusiju dostigao je osmogodišnji maksimum od 2,9 milijardi dolara u prvoj polovini 2022.

Autor

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo. Molimo Vas da nas kontaktirate!

Povezani članci

Ostanite povezani

2,116FanovaLajkuj
3,432PratilacaZaprati
751PratilacaZaprati
479PratilacaZaprati

Najnovije objave