NaslovnaAnalitikaZašto Rusija ne čini više da ometa GPS u Ukrajini?

Zašto Rusija ne čini više da ometa GPS u Ukrajini?

Tokom operacija u Ukrajini, ruske snage redovno ometaju signale iz američkog sistema za globalno pozicioniranje. Ovi signali leže u osnovi mnogih aspekata modernog ratovanja, od navigacije, dronova za nadzor i navođenja projektila, do ostvarivanja mobilne komunikacije. 

glonass
Glonass

Važnost GPS kao vojnog oruđa podvukli su mediji Kremlja još dok su se trupe gomilale duž granice sa Ukrajinom. Nakon što je Rusija pokazala da može da uništi satelit u svemiru, televizijski komentator, za koga se zna da je nezvanični glasnogovornik predsednika Vladimira Putina, rekao je da bi Rusija mogla da „zaslepi NATO“ tako što će oboriti sve GPS satelite.

 Krasuha 4
Krasuha 4

Uprkos tome, rusko ometanje GPS u Ukrajini nije bilo ni približno tako agresivno kao što su mnogi očekivali.

Stručnjaci iz zajednica GPS-pozicioniranja, navigacije i merenja vremena izneli su niz mogućih razloga za to. Evo najrasprostranjenijih, a svi su u potpunosti zasnovani na javno dostupnim informacijama:

Sposobnost ruskog elektronskog ratovanja nije tako dobra kao što se mislilo. 

Ruske snage imaju zastrašujuću reputaciju kada je u pitanju elektronsko ratovanje i daju sve od sebe da ga pojačaju. U jednom trenutku, državna agencija Sputnjik prenela je da ruske sposobnosti eletronskog ratovanja „čine nosače aviona beskorisnim“.

Popularna teza je da su Rusi razvili i održavali ovu sposobnost kao odgovor na superiornu tehnologiju kojom raspolažu zapadne snage. Elektronsko ratovanje može biti jeftin način za izjednačavanje snaga na terenu.

S obzirom su ruske snage imale iznenađujuće padove u nekim aspektima ukrajinskog sukoba, neki smatraju da bi to moglo odraziti i na sa njihovu sposobnost da ometaju GPS.

Međutim, većina analitičara odbija ovu tezu.

Pretpostavlja se da ruske snage redovno ometaju GPS signale u severnoj Norveškoj sa nepoznate lokacije, znanto udaljene od granice. Šta vise, tvrdi se da je u nekim slučajevima ovo ometanje bilo neverovatno precizno. Signali u obližnjem frekventnom opsegu iz ruskog satelitskog navigacionog sistema GLONASS nisu bili pogođeni.

Rusija je jasno pokazala impresivne sposobnosti lažiranja GPS na širokim područjima. Korisnici u centru Moskve često zatiču svoju opremu kako lažno prijavljuje da su na aerodromu. Isto važi i za mnoge priobalne oblasti, Crno more i druge lokacije na kojima se nalaze visoki državni zvaničnici.

Jedan od naslova u ‘’Moskva Tajmsu’’ iz 2016. glasio je: „Kremlj jede GPS za doručak“. Opšti konsenzus kod svih analitičara je da postoji mnogo dokaza koji potkrepljuju ovu tvrdnju.

Postavlja se onda pitanje zašto Kremlj samo ‘gricka’ GPS u Ukrajini?

Ruske snage koriste satelitske sisteme ali, nedostaje im GPS. 

Zagovornici ove ideje ukazuju na oborene ruske borbene avione za koje je utvrđeno da imaju GPS prijemnike zalepljene na kontrolne table.

Signali ruskog GLONASS sistema i zemaljskog elektronskog navigacionog sistema ‘’Čajka’’ dostupni su za upotrebu u Ukrajini. Ipak, neki smatraju da nema dovoljno kompatibilnih prijemnika za ove sisteme kojima bi se opremile sve ruske snage. Kao prvi svetski globalni satelitski sistem za navigaciju, GPS prijemnici su postali masovni i jeftini. Jeftini GPS prijemnici i malo selotejpa zvuče kao prihvatljivo prelazno rešenje „loše opremljenih Rusa“. Stara propaganda, koju smo do sada čuli nebrojano puta.

Prenos podataka

Takođe, GPS signali podržavaju širok spektar infrastrukture. Telekomunikacije, Internet, električne, elektronske mreže i sistemi za kontrolu mašina oslanjaju se na GPS za merenje vremena. Ruske snage možda štede ukrajinsku infrastrukturu kako bi je kasnije i sami mogli koristiti. Produženi i široko rasprostranjeni napadi na GPS signale mogu izazvati ozbiljne infrastrukturne probleme sa dugoročnim strateškim posledicama većim od bilo kakvih privremenih taktičkih dobitaka.

GPS ometači velike snage su laka meta

Svaki jak i dosledan radiofrekventni prenos može se lako locirati i napasti. Mnoge vojske imaju rakete specijalno dizajnirane da lociraju i unište predajnike za ometanje. Čak i bez takvog oružja, tehnologija za određivanje pravca može precizno odrediti predajnik koji omogućava artiljerijski, vazdušni ili kopneni napad. Ruski komandanti možda ograničavaju snagu prenosa i vreme u etru kako bi izbegli privlačenje neprijateljske vatre.

Ukrajina manje podložna

Dok Ukrajina dobija i koristi sve više zapadnog oružja, od kojih mnoga koriste GPS, ona takođe još uvek ima i velike zalihe oružja iz sovjetske ere. Oni se ne oslanjaju na GPS i na njih ne utiče većina, ako ne i svi oblici elektronskog ratovanja. Takođe, ukrajinske regularne i neregularne snage se verovatno manje oslanjaju na sofisticirane sisteme komande, kontrole i komunikacija koje koriste veće vojske. Dakle, ometanje GPS koje bi moglo da otežati operacije snaga SAD i NATO, najverovatnije nema veliki uticaj na Ukrajinu.

Sačuvati najbolje za upotrebu protiv SAD i NATO.

Ukrajina nije možda čak ni neprijatelj, a kamoli neko zbog koga Vladimir Putin zaista brine. Njegova zabrinutost je usredsređena na SAD i NATO. Raspoređivanje najsofisticiranijeg i najmoćnijeg ruskog elektronskog oružja u Ukrajini omogućilo bi protivnicima da proučavaju tehnologije i taktike. To bi dovelo do razvoja kontramera i učinilo oružje manje efikasnim u budućim sukobima.

Zašto Rusija ne čini više da ometa GPS u Ukrajini?

Za Rusiju je bolje da zadrži svoje najbolje alate i trikove za ometanje GPS u rezervi, kako bi ih, eventualno, kasnije koristila u sukobu sa moćnijim neprijateljskim snagama i protiv važnijih ciljeva. Činjenica je da se te teze Rusi i dalje drže, bez obzira na trenutno stanje na terenu.

Imate mišljenje?

Ovaj članak izražava mišljenje autora koji nije povezan sa uređivačkim odborom publikacije, izražena su mišljenja autora.

Ako želite da komentarišete učinite to u formularu ispod ovog teksta. Ukoliko imate svoj članak ili vest koju želite da objavimo, kliknite ovde.

Želite više ovakvih članaka direktno na email? Prijavite se da biste dobijali naš bilten.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave