NaslovnaNovostiIndija snažnija za novi S-400 PVO sistem od februara 2023

Indija snažnija za novi S-400 PVO sistem od februara 2023

Indija ima dve baterije protivvazdušnih raketnih sistema S-400. Izvori u toj azijskoj zemlji kažu da su sada operativno spremni. Pozicionirani da se suprotstave kineskoj pretnji, naime dva S-400 su raspoređena na način da pokrivaju severoistočni sektor sa Kinom.

Treći protivvazdušni raketni sistem S-400 bi do kraja februara Moskva trebalo da isporuči S-400. Takvi su uslovi ugovora, kaže indijska strana, potvrđujući da Rusija striktno ispunjava svoje obaveze.

Indijski mediji su preneli da su krajem godine indijski stručnjaci već posetili fabrike Almaz-Anteja, proizvođača raketnog sistema.

Prve dve baterije S-400 su već operativne. Iako nije bilo prave borbe, vežbe u kojima su učestvovali PVO su pokazale odličnu efikasnost. Kupovinom S-400, Indija veruje da će ovi sistemi imati ozbiljan efekat odvraćanja od potencijalnih kineskih raketnih pretnji.

Ugovor između Rusije i Indije za kupovinu S-400 potpisan je još 2018. Indija je pristala da plati traženih 5,4 milijarde dolara. Otprilike u to vreme, SAD su pokušale da utiču na odluku Indije. Vašington je zapretio Nju Delhiju da bi ovaj sporazum mogao da izazove sankcije CAATSA.

fa 18 super hornet agm 88g
F/A-18 Super Hornet ispaljuje AGM-88G

Indija nije ustuknula na pretnje. SAD takođe nisu preduzele nikakve mere po pitanju sankcija. Moguće je da pasivnost Vašingtona prema toj azijskoj zemlji leži u činjenici da je Indija dozvolila lovcu američke mornarice F/A-18 Super Hornet da učestvuje na tenderu za novi borbeni avion koji će služiti prvom indijskom nosaču aviona Vikrant.

Stručnjaci kažu da američki ratni avion ima veoma velike šanse da pobedi na tenderu. Postoji nekoliko razloga, a glavni je taj što je Boing uspeo da modifikuje F/A-18 Super Hornet da poleti sa kratke piste, dizajn kakav treba nosaču aviona Vikrant.

Vašington sada ima šansu da zameni dugogodišnju dominaciju ruskog MiG-29. Drugi razlog zašto Vašington ne napada Nju Delhi sankcijama je taj što Indija dozvoljava Boingu da nudi F-15EX na indijskom tržištu. Podsetimo, indijska armija je druga po veličini na svetu, tržiste je enormno.

Sistem PVO S-400 ima impresivne karakteristike. Veruje se da je to najbolji sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa na svetu sposoban da se uspešno bori protiv krstarećih i balističkih projektila. Maksimalni domet sistema je 400 km, dok je minimalni domet 2 km. Smatra se da je S-400 najefikasniji protiv balističkih projektila na udaljenosti od 60 km.

S-400 Trijumf na poliguno Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov
S-400 Trijumf na poligonu Ašuluk © Sputnik : Maksim Blinov

Pored presretanja krstarećih i balističkih projektila, S-400 je dizajniran i za borbu protiv drugih vazdušnih pretnji. Strateški bombarderi su takođe mete. Ovoj listi možemo bezbedno dodati neke avione za elektronsko ratovanje, kao što su EF-111A i EA-6.

F-15 i F-16 se često navode kao potencijalne lake mete. S-400 prvi sistem na svetu sposoban da presreće stelt tehnologiju, čineći američki stelt lovac pete generacije F-35 potencijalno ranjivim.

Pored Indije, Rusi su S-400 prodali Turskoj, Belorusiji i Kini. Postoje navodi da još nekoliko zemalja pokazuje interesovanje za kupovinu, uključujući Srbiju, Saudijsku Arabiju, Iran, Irak, Egipat i Katar.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave